Hälsans lov

Jag vill sjunga hälsans lov!

På jobbet har tre kollegor nu nära anhöriga som drabbats av cancer eller stroke. Det är unga personer 30-50 år som har fått dessa sjukdomar, en av dem har dessutom fått en dödsdom eftersom cancern är obotlig. Han hade fått ett år kvar att leva, man undrar i vilket tillstånd fysiskt och psykiskt han kommer att tillbringa sina sista dagar.

Det är dagar som den här jag tänker konkret på hur bra jag har det. Vi är friska! Förkylningar och ryggskott tar på krafterna, men de räknas liksom inte i det här sammanhanget. Att få vara frisk och att ha ett tryggt liv tas av många för givet. Det är inte givet. Varje dag drabbas människor runt omkring oss av besked om sjukdom och död. Ibland är det personer nära oss som får beskedet, då hör vi om det. Oftas är det okända och dem ger vi egentligen aldrig en tanke.

Det går aldrig att skydda sig mot allt elände, men det går att höja oddsen för att få förbli frisk. Motion och bra mat är en viktig del i spelet om hälsan.



Det finns en mycket inspirerande bok som heter "Löparens nya handbok" av Kreutzer m fl. Många korta kapitel där människor berättar om hur de kom igång med löpträning eller hur de lägger upp sina träningspass. Det viktigaste tipset är lite och ofta så sliter du inte ut kroppen. Dessutom kommer du att fortsätta tycka att det är roligt att springa om du inte får ont efter ett träningspass.

Nu när ljuset har kommit tillbaka finns det inga ursäkter att sitta kvar i soffan. På med joggingskorna och lufsa iväg!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0