Siddhartha

En kort roman av nobelpristagaren Hermann Hesse. Det är en berättelse om en indisk bramanpojke som lämnar sin far för att leva asketiskt i skogen med samanerna. Hans vän Govinda gör honom sällskap.

Efter flera år lämnar de asketerna för att söka upp Buddha. Govinda stannar som Buddhas lärjunge men Siddhartha fortsätter i sitt sökande efter upplysning och fulländning. Han söker sig till staden där han lär sig om kärlekens konster av kurtisanen Kamala och han lär sig om pengar och affärer av köpmannen Kamaswani och blir till slut en förmögen man. Siddhartha fångas i begäret av pengar och makt men inser att kunskapen om "barnmännsikornas" liv inte heller ger mer än tomhet i hans inre.

Siddhartha lämnar ännu en gång allt bakom sig och vandrar iväg från staden. När han kommer till floden bestämmer han sig för att ta sitt meningslösa och tomma liv och sjunker ner i vattnet. Men där händer något, Siddhartha hör vattnet sjunga "oohm" för honom och i ljudet hör han livet eller livets mening. Han kommer upp till ytan och somnar invid floden. Hans vän Govinda kommer gående förbi och stannar utan att känna igen sin vän, och vakar över honom under hans långa, livgivande sömn.

Pånyttfödd vid floden träffar Siddhartha sedan Vasudeva, en färjkarl vid floden, och får bo i dennes hydda. Vasudeva talar sällan men lär Siddhartha att lyssna på floden, floden kan ge alla svar.

Romanen är full av symbolik och kopplingar till indisk religion, men även utan kunskap om dessa är det en djupsinnig och tänkvärd berättelse där även 2000-talets läsare kan få stöd i sina livsval.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0