Fortfarande Alice

av Lisa Genova är en roman som berör. Alice, professor i lingvistik vid Harvards universitet drabbas av tidig Alzheimer.

Sjukdomen kommer smygande och skylls först på mycket att göra och övergångsåldern då det är vanligt att minnet sviktar pga stress och hormonomställningar. Men plötsligt en dag tappar Alice bort sig och vet inte hur hon ska komma hem trots att hon bara är några kvarter hemifrån.

Som den otroligt intelligenta kvinna Alice är, inser hon vad diagnosen tidig Alzheimer innebär. Hennes hjärnkapacitet kommer gradvis att försämras så att hon till slut inte kan kommunicera eller ens klara av att gå på toaletten själv. Medan hon fortfarande är klar sparar hon en liten lista med frågor som hon besvarar varje dag. Den dagen hon inte längre kan svara på dessa frågor om var hon bor och vad hennes barn heter ska hon öppna ett dokument på sin dator där hon skrivit instruktioner för hur hon ska gå till väga för att ta sitt eget liv och slippa bli den börda för familjen som hon inser att hon kommer att bli.

Läsaren får följa den snabba försämringen av Alice sjukdomstillstånd. Ett ljus i tillvaron är den stödgrupp med andra drabbade som hon själv tar initiativ till, det är bara tillsammans med dem som hon känner sig fullt förstådd.
 
Insiktsfullt beskrivs också hur övriga familjemedlemmar drabbas och påverkas av Alice sjukdomsförlopp. Maken väljer att bryta löftet om ett sabbatsår och satsar på sin karriär. En dotter väljer att hålla avstånd. Den yngsta dottern, som Alice aldrig har förmått styra, är den som har lättast att acceptera vad som händer och som också utvecklar en ny och djupare relation till modern.

Till slut kommer dagen då Alice inte kan svara på frågorna på sin lista. Men då har sjukdomen gått så långt att hon inte längre förstår instruktionerna som hon skrivit till sig själv.


The housekeeper & the professor

av Yoko Ogawa. En underlig och annorlunda liten bok. Men bra!

På svenska "En gåtfull vänskap" och den handlar om vänskapen mellan en kvinna som försörjer sig som hushållerska och en professor som behöver daglig tillsyn pga att han förlorat sitt minne efter en bilolycka många år tidigare.

Professorns strategi för att kunna hantera varje ny dag är att fästa minneslappar på sin kavaj. På en av lapparna står det därför "mitt minne är endast 80 minuter långt" och varje dag måste hushållerskan peka på en annan lapp och tala om för professorn att hon är hans hushållerska.

Hon städar, tvättar och lagar mat åt den gamla mannen som fyller sina dagar med att fördjupa sig i matematiska problem. Han öppnar också ögonen för talens mystik för den förbluffade hushållerskan. Det är vänskapliga tal, perfekta tal, talserier och makalösa ekvationer.

Hennes son knyter också starka vänskapsband med professorn som visar sig ha mycket bestämda åsiker om att barn inte får lämnas ensamma.  Varje ny morgon när hon presenterar sig och berättar att hennes son är i skolan kräver han att pojken ska komma till dem efter skolan. Pojken och professorn visar sig båda ha lika stort intresse av baseball, men professorn vet ju inget om dagens stjärnor och ligor utan är fast i minnet av forna storspelare och, natruligtvis, talmystiken i deras resultat.


Stenbräcka #76



Stenbräcka - stod det på etiketten för många år sedan. Jag borde lära om för den heter visst egentligen skuggbräcka (saxifraga umbrium). Den är otroligt söt med sina skira rosa blomkvippor som växer upp ur varsin liten bladrosett. Rosetterna breder långsamt ut sig och fungerar som marktäckare så småningom.

Hos mig växer den dels som en matta under/runt den japanska fliklönnen, dels som små kuddar i rabatterna här och där. Lätt att dela. 

Gul daglilja #75



Min gula daglilja (Hemerocallis) är inte den klargula sorten, den går lite åt orange. Den blommar tidigare än de andra dagliljorna jag har i trädgården och den är en riktig solstråle i slänten där den står (eller halvligger för det mesta eftersom regnet så ofta tynger ner den).

Dagliljornas blommor vissnar efter en dag, men det kommer många knoppar på varje stängel så blomtiden kan vara i ett par tre veckor. Odlar man sedan flera sorter, så får man månader med dagliljor att glädjas åt.

Röd lupin #74



Lupiner är väl vägkanternas moderna ogräs. Till trädgården behövs något mindre starkväxande som en röd regnbågslupin (Lupinus x regalis).

Det är faktiskt dotterns blomma, som hon hävdar att hon vill ta med sig när hon flyttar hemifrån någon gång i framtiden (till en lägenhet i N.Y...?) Ja, ja jag får väl se till att ta ett litet sidoskott och göra till mitt, för det är en underbar röd färg i rabatten under många veckor varje sommar.

Blågull #73



Blågull, Jakobs stege, Kärlek (Polemonium careuleum) - kärt barn har många namn. Blågull dyker upp där den själv känner för det. Bladen som kan liknas vid små stegar, är fina. Det är ju blommorna också, men de höga stjälkarna lägger sig lätt ner och då brukar jag rensa bort dem även om det finns knoppar kvar.

Kärlek och stålull

självbiografiskt av Lisbeth Pipping. Hon berättar rakt och enkelt om sin och systrarnas uppväxt med sin utvecklingsstörda mamma. Enligt socialens bedömning gjorde Lisbeths mamma så gott hon kunde och de tre flickorna satt snällt på sina stolar när de hämtade ut socialbidraget varje månad. Det socialarbetarna aldrig tog reda på var att pengarna oftast spelades bort på enarmade banditer samma dag de fick dem. Det fanns aldrig någon mat i hemmet och det blev aldrig städat eller tvättat. Socialen såg heller inte hur mycket stryk barnen fick, framför allt Lisbeth som försökte skydda sina systrar.

Lisbeth utsattes för allvarlig mobbing i skolan men lyckades ta sig igenom barndomen tack vare sina skyddsänglar. De där vuxna som såg henne och som försökte göra något. På somrarna skickades flickorna ut på landet - inte för att de var utsatta utan för att alla stadsbarn fick den möjligheten - och i sommarhemmet fick Lisbeth känna på hur det skulle gå till i en riktig familj. Där uppmanades barnen att komma till de vuxna om de var rädda eller ville ha hjälp, inte tvärt om som var Lisbeths vardag.  


Strandiris #72



Strandiris (Iris sibirica) växer i ruggar med meterhöga smala vassliknande blad. Den är inte lättplacerad och än så länge har min planta stått i en odlingslåda tills jag ska komma på var den kan komma att trivas och passa in. Den har stått där i tre år, men i sommar ska jag flytta den. Tror jag, kanske den kan passa ihop med praktlysingsståndet vid murkanten.

Jätteprästkrage #71



Jätteprästkragar (Leucanthemum x superbum) sprider sig väldigt gärna med frö. Det är inte bara i min trädgård de växer frodigt och glatt, grannarnas trädgårdar är också prydda med vita, stora blommor i midsommartid.

De är så härliga snittblommor som står sig nästan lika länge i en vas som i landet. Och när man skattar plantan på rakväxta blomstjälkar så kommer det snart nya skott och blomningen tar nästan aldrig slut.

Veckans färger - grön, lila, gul och vit




Fler färgglada bilder i veckans färger.


Spinnsidan

av Marianne Cederwall är den tredje fristående boken som handlar om två damer eller ska man kalla dem häxor, Mirjam och Hervor.

Den ena damen får en syn i början av romanen som pekar på tre allvarliga händelser som ska inträffa under deras närmaste framtid. Naturligtvis slår hennes förutsägelser in, ett barn som behöver hjälp, en man som måste frigöra sig från en despotisk fru och så en broder som lämnas av sin undergivna fru.

Den andra damen kämpar med att hitta sina häxkrafter och koncentrerar sig på att försöka lära sig att se människors aura. Till slut kommer hon på knepet; att titta lite snett bredvid personen och fokusera på bakgrunden.

Det är inte något actiondrama, vilket tilltalar mig, trots att händelseförloppet slutar i ond bråd död. Stämningen i romanen är lättsam och berättelsen rör sig framåt i sakta mak. Spänningen är dock obefintlig även om det i vissa partier i boken nog är meningen av uppfattas som lite och spänningsframkallande.

Varför romanen kallas Spinnsidan förstår jag inte riktigt även om förklaringen står i ett stycke i boken. Spinnsidan är benämningen på den sida där kvinnorna satt i kyrkan förr i tiden. På något vis ska det väl spegla att händelserna utgår från och kvinnorna, men kopplingen är inte självklar för mig.

Jag skulle nog aldrig ha kommit på att läsa boken om jag inte hade fått den. Det var trevlig och lättsam läsning även om innehållet i alla fall snuddade vid lite allvarliga ämnen. Det kan mycket väl tänkas att jag tar mig an de två föregående böckerna under semestern.


Chokladblomma #70



Chokladblomman (Cosmos atrosanguineus) doftar faktiskt svagt av choklad. Färgen är också så underbar. Den överlever troligtvis inte en vinter, men den går bra att gräva upp och förvara i källaren som en annan pelargon. Eller så köper man en ny som står i blom redan i juni. Billigt med bara 79 kronor, att jämföra med 3 st chokladkakor som inte ens räcker tre dagar medan chokladblomman räcker hela sommaren och långt in på hösten. :D

Allium #69



Bollök eller allium. De verkar inte trivas så där jättebra hos mig, men några kommer troget upp varje vår i alla fall.

Kärleken till Frank

av Nancy Horan är en underbar och känslosam dokumentärroman.

Historien bygger på de tidningsartiklar och skriverier som gjordes kring den skandal som orsakades av arkitekten Frank Lloyd Wrights förhållande med sin tidigare klient Mamah Borthwick Cheney i 1900-talets första decennium.

Med historiska fakta som bas bygger Horan upp en känslofylld och gripande roman om hur deras liv hade kunnat se ut. Två självständiga, intelligenta och kulturellt intresserade personligheter möts och dras till varandra. I den relation de skapar ges båda utrymme för personliga intressen och utveckling.

Mamah lämnar sin man och sina barn som en konsekvens av sin kärlek till Frank. Hon följer med honom när han ska arbeta i Europa och de lever tillsammans i ett år. Men Frank får inte skilsmässa av sin fru och när han åker tillbaka till USA stannar Mamah kvar i Europa, där hon kommer i kontakt med den europeiska kvinnorörelsen och bl.a. möter hon Ellen Key vars idéer uttrycker precis de tankar som Mamah saknat i den amerikanska feministrörelsen.

Men Frank åkte inte hem till sin familj, i stället byggde han sitt och Mamahs hus som han drömt och planerat sedan länge. Taliesin, som uppfördes 1911 på familjen Wrights ägor i Wisconsin, byggdes i harmoni med landskapet och den omgivande naturen vilket är kännetecknet för Wrights arkitektur.

Mamah och Frank levde sedan tillsammans, bevakade av skvallerpressen, i Taliesin fram till den stora tragedin 1914 då en anställd i hushållet mördade sju personer och tände eld på byggnaden.


Magnolia #68



Magnolia sieboldii, en av de vackraste växterna på jorden. Makalöst vackra blommor men ack så kort tid, bara en dag sedan vissnar kanterna och den ljusrosa "kotten" blir brun.

Rosenprakttry #67



Rosenprakttry (Weigela florida) är en liten buske som blommar länge med vackra rosa blommor. Ofta kommer en andra blomning på hösten, men då bara med spridda blommor - inte alls översållad som buden är i maj-juni.


Invandrarna

Fortsättningen på Vilhelm Mobergs klassiker Utvandrarna. Karl-Oskar, Kristina och deras tre barn, brodern Robert, drängen Albert, gladan Ulrika och dottern Elin, den frireligiöse Danjel med två nu moderslösa barn och den äktenskapströtte Jonas-Petter vilka utvandrade från Juders socken i Småland har nu stigit i land i Amerika.

Att ta sig fram till den plats som ska bli deras nya hem visar sig vara lika lång och strapatsrik som resan över havet. Till sist är de framme i Minnesota. Där, har de hört, att landet är bördigt och arbetsvilliga jordbrukare kan skapa sig ett gott liv.

Men sommaren är redan i sitt slutskede och utan pengar ska Karl-Oskar och Kristina bygga en bostad och överleva den första vintern innan de kan börja bruka den bördiga jorden.

Per Sjöstrands uppläsning av CD-boken kändes bra. Efter att ha vant sig vid hans röst och uppläsningsteknik är den småländska dialekten härlig och livfull att lyssna på.


Trädpion #66



Trädpionen har en veckas högtid varje år. De stora otroligt vackra blommorna slår ut i maj och står ett par dagar innan de doftande kronbladen ramlar av. Halva trädgården är parfymerad av trädpionens blommor när den slår ut.

Blommorna är ömtåliga och man vill inte ha regn under de dyrbara blomdagarna. Det får inte regna för mycket under knoppstadiet heller - då ruttnar knopparna.

De målade grottornas land

är den avslutande boken i Jean M Auels serie om stenåldersfolket. Det måste vara 20 år sedan de första böckerna kom och det var fascinerande läsning tyckte jag då. Lätt att leva sig in i miljöer och det liv som Auel beskrev så detaljerat efter noggrann research inom historieforskningen.

Efter att ha läst De målade grottornas land förstår jag varför det tog sådan tid för författaren att skriva den. Hon måste helt enkelt ha haft slut på inspiration. Återupprepningar och repetitioner, ingenting som kändes nytt eller ens kunde knyta ihop säcken. Ingenting var spännande och inget kändes lärorikt.


Veckans färger - rosa och grönt



Fler färgglada bilder i veckans färger.


Hängslöja #65



Hängslöja (gypsophila repens) har hängt med i många, långa år. Både vita och rosa är skyarna som väller ut över rabattkantens stenar. Denna växt är det som kommer upp om man söker på låg brudslöja, en viss förvirring för mig som alltid har kallat den för hängslöja som det stod på etiketten en gång för länge sedan.

Något segt långrankigt ogräs brukar nästla sig in i bladkuddarna och egentligen borde de säkert planteras om för att slippa det tråkiga ogräset. Kanske ett jobb för sommaren?

Bildligt talat - v 23



Fler talande bilder hos Mimo


Grönvit nattviol

Orkidéer på skogspromenaden är dagens höjdpunkt.

Den grönvita nattviolen dök upp vid skogsstigen några år efter att de hade kalhuggit en del av skogen. Nu är hygget igenväxt av granplantor och sly och orkidéerna blir färre och färre för varje år.


Vad jag pratar om när jag pratar om löpning

Haruki Murakami har skrivit en personlig bok om sin löpträning. Jag trodde att jag kanske skulle få lära känna personen som skrivit roman Kafka på stranden, som jag läste för ett tag sedan, men jag blev besviken.

Visst handlar hela boken om Murakami och hans löpning och varför han springer, men något djup eller analys av sin egen person bjuder han inte på. Jag är fortfarande lika ovetande om hur en författare tänker som skriver en så suggestiv och mystisk bok som Kafka på stranden.

Kanske trodde jag att boken skulle inspirera lite till jogging också, men inte ens det fick jag ut av boken. Det är bara maraton för hela slanten och så ett par ultralånglopp på 10 mil på köpet...
Imponerande dock att en person kan ha så stark fysik att tåla så mycket slitage på kroppen som det ändå måste vara att springa så otroligt mycket.


Bägaren och Svärdet

av Riane Eisler är en bok som gör upp med världsordningen.

Forskning visar att åtminstone det gamla Europa har sin ursprungliga historiska grund i ett partnerskapssamhälle. Arkeologiska fakta från bl a det antika Kreta tillsammans med analys av historiska myter och berättelser bekräftar att det tidiga samhällsbygget inte bara var fredligt utan också rikt och kulturellt högt stående. Det byggde på en moderskultur där kvinnan som moder hade naturlig auktoritet och blev åtlydd, men det var inte ett matriarkat i betydelsen att kvinnorna bestämde över männen. Samhället byggde helt enkelt på att män och kvinnor levde fredligt med delade roller och utan maktkamp. Makt i det forna partnerskapssamhället betydde inte att bestämma utan var i stället synonymt med ansvar.

Det fredliga och framgångsrika samhället bröts ner av ett eller flera krigiska folk som invaderade Europa österifrån ca 4000-3000 år fvt. Genom att kriga och mörda och endast låta orörda kvinnor leva och bli hustrur och slavar tog de enkelt över de försvarslösa fredliga samhällena. Partnerskapssamhället ersattes av ett hierarkiskt, våldsbaserat patriarkat där kvinnor systematiskt nervärderades och klassades som lägre stående.

Eisler sammanfattar i sin bok hur patriarkatet sedan under de följande årtusenden byggde in sin maktstruktur i samhället så att alla försök att bryta det hierarkiska mönstret slogs ner. Bibliska berättelser censurerades. Myter skrevs om och spreds för att göra patriarkatet till norm. De senaste århundradenas forskning har varit så indoktrinerad i det patriarkala, hierarkiska tankemönstret att de inte ens har kunnat se de bevis som faktiskt hela tiden har funnits framför deras ögon - att det en gång i tiden fanns en högt stående kultur som inte byggde på makt utan på partnerskap mellan könen. Hittade man bevis för kvinnliga verk eller prestationer så nonchalerades dessa eller förvreds och förlöjligades.

Svärdet är symbolen för den hierarkiska mansstyrda härskarmodellen medan bägaren symboliserar det vårdande, givande och jämställda partnerskapssamhället. Under historiens gång har bägarens inflytande periodvis ökat eftersom den större delen av befolkningen intuitivt känner att det är "det rätta" sättet att ordna samhället, men försöken att förändra maktstrukturen har alltid slagits ner med våld.

Den oro som finns i världen idag ser Eisler som ett tecken på härskarsamhällets försök att slå ner den position kvinnor har lyckats uppnå i många samhällen i världen. Det finns ändå hopp om att bägaren kanske kan vinna över svärdet den här gången eftersom världen är så transaparent idag och det inte är lika enkelt att trycka ner världens kvinnor som det var för bara 100 år sedan.

Slutsatsen som jag läser in i boken är kanske lite för enkel. Genom att byta ut härskarsamhället mot ett partnerskapssamhälle i fred och samförstånd så kan vi rädda både jorden och mänskligheten. Men tanken är god och jag önskar av hela mitt hjärta att vi ska lyckas.  


Skir



Skir, visade sig vara vita blommor när jag letade i bildarkvitet. Kanske är det bara så att det är lättast att fånga den nästan genomskinliga elegansen hos vita blommor. Från toppen: plommonblom, spetsmössa och körvel.


Fler skira bidrag i veckans fototriss hos Helena.


Låg brudslöja #64



Låg brudslöja (gypsophila) är jag osäker på vad den egentligen heter. Det stod brudslöja på etiketten när den köptes för kanske 15 år sedan, men den liknar inte alls det man får upp om man söker på låg brudslöja på internet.

Det är i alla fall en kuddbildande marktäckare med vackra vita blommor på våren/försommaren. I den kompakta lerjoden breder den inte ut sig speciellt snabbt. Det går dock lätt att dela på den och få flera små kuddar som blommar snällt varje år i alla fall. 

Bergklint #63



Bergklint (Centaurea montana) hade jag i någon rabatt för länge sedan. Numera har jag rensat bort dem och låter dem blomma som ogräs vid stenmuren och bredvid komposten i stället. Färgen är läckert blå och de blommar samtidigt med prästkragarna runt midsommar och det blir jättevackra och fylliga buketter med bergklint och prästkragar.

Paddskugga #62



Paddskugga (trillium erectum) är en annan woodlandplanta som inte riktigt vill ta sig. Det är ganska lustigt att det brukar bli just tre blommor av både den röda paddskuggan och de vanliga vita trebladen varje sommar. Men skam den som ger sig - om tre(ttio) år kanske den har brett ut sig.

Paddskuggan kan också ge skugga åt andra varelser än paddor. ;)

Spansk klockhyacint #61



Ett underbart litet ogräs är den spanska klockhyacinten (Hyacinthoides hispanica), som blommar i vitt, blått eller rosa. Den sprider sig lika lätt som vanliga scillor och får hållas efter lite grand. :) Men vilket kärt besvär det är att hålla efter så vackra blommor - det hinner bli många buketter innan de har blommat över.

Och trots att jag sliter och klipper bort nästan all bladväxt efter blomningen så blommar de så snällt nästa år igen.

Alunrot #60



Min första alunrot (Heuchera) var den rödbladiga med oansenliga vita blommor, långt innan den blev årets perenn och populär. ;) Nu när plantan har vuxit till sig och delats i många delar är blommorna inte oansenliga längre. De blommar som vita skyar på sensommaren.

Nästa alunrot blev en liten söt grön med namnet "firebird" som blommar med klarröda mjuka klockor. Den är blygsam och har inte kunnat delas ännu.
Men den rosaröda som jag fick för några år sedan, delar nästan sig själv och blomstänglarna är många, långa och fantastiska. Gör sig fantastiskt i grodperspektiv mot sommarens klarblå himmel. :)

Akleja #59



Aklejor trivs bäst där de gror, sägs det. Jag förstår vad talesättet beror på. Inga aklejor blir så frodiga och höga som de som plötsligt står där i en rabatt. Jag flyttar någon aklejplanta någon gång ibland, men tar då en stor, stor lerkokla med runt rötterna och det brukar gå fint.

Kan man ha en favorit av aklejorna? Kanske den mörkröda, kanske en pastellakleja, kanske den himmelsblå, kanske den kritvita, kanske den rosa med vita kjolar, nej de är favoriter allihop!

Jag knipsar bort frökapslar och det kommer nya blommor nästan hela sommaren. Underbart.

Morgonstjärna #58



Morgonstjärnan (Ornithogalum umbellatum) skiner bara i solsken. Skuggiga dagar drar den ihop sig och bådar sin tid.

Alla morgonstjärnor i min trädgård härstammar från en rugge blad som växte tätt, tätt när vi flyttade hit för 20 år sedan. På våren kom en eller två stjälkar med de vackra vita stjärnorna. Åh, vad jag var rädd att plantan skulle dö. Sedan hände det sig att jag bestämde mig att gräva om den rabatten där rariteten stod och då fick jag se... det var ju lökar! Så i stället för att flytta en dyrbar planta så petade jag ner lökar både här och där.

Gissa om jag fick tack! När morgonstjärnan fick luft mellan lökarna kom blommorna ur varje lök. Nu är jag inte alls rädd för att dra upp lökarna och glesa ur när det bildas ruggar. Jag vet ju att att de blommar bättre när lökarna sitter glest.

Aftonstjärna #57



Lökar av aftonstjärna (Ornithogalum nutans) inhandlades på rea för några år sedan. En alldeles bedårande liten skönhet i gröngrå nyanser. Enligt den virutuella floran ska den kunna bli en halvmeter hög, men jag fick nog en dvärgplanta, eller så är det en speciellt framtagen trädgårdsvariant.

Ginst #56



Ginsten köptes in som krukplanta förra sommaren. På hösten åkte den ner i rabatten och trots all snö under vintern har den klarat sig bra och blommade fint om än inte särskilt ymnigt.

Hoppas den klarar nästa flytt lika bra, för när den blommade upptäckte jag att den var gul/röd och den passade inte alls speciellt bra i slänten där det samtidigt blommade i rosa och blåviolett... Så om jag bara hittar en annan ledig plätt där den kan få bre ut sina sirliga kvistar så blir det nog flytt igen i höst.

NF Macro #40

Blodnäva
Blodnävan är en underbar skönhet - precis som de flesta blommor när man går nära.

Fler macro/närbilder hos NF Macro.

Slingrande kopparödla



Ormar finns ju överallt säger de, men jag ser då aldrig några. Idag såg jag i alla fall nästan en orm. Det var en kopparödla som låg stilla på skogsvägen och tålmodigt lät sig fotas. Med tanke på att den inte rörde sig över huvud taget så tycker jag att jag lyckades mycket bra med att fånga de slingrande rörelserna. ;)

Wulfenia #55



Wulfenia carinthiaca har frodiga gröna bladrosetter som breder ut sig ganska snabbt. Det är enkelt att flytta de små sidorosetterna och få en snabbare marktäckning på det viset. De blålila blommorna har ganska kort blomning så det är bladverket som är det väsentliga tycker jag.

Trift #54



Trift är egentligen en havsstrandsväxt. Jag fick tipset att salta lite runt blomman och kanske är det bara det som fattas...

Tolvgudablomma #53



Tolvgudablomman (Dodecatheon pulchellum) är en mycket liten, lila perenn som inte fyller men förgyller rabatten. Nu när den har etablerat sig under några år är det dags att försöka dela plantorna och se om det inte går att bli lite mer fyllig.

Praktnäva #52



En fylld marktäckande näva (Geranium himalayense) som snart växer i varenda rabatt, för den är så söt och den är så tacksam. När den börjar bli lite skranglig och utblommad så klipper jag in den och så kommer den igen med en ny nästan lika stor blomning igen i augusti. En verklig toppenperenn.

Iris #51



Irisen växer glatt och frodigt. Får den bara sol på rötterna på våren så blommar den villigt. Den blommar inte så länge men stjälkarna är fina även när de har vissnat tycker jag. Bladen är dekorativa hela sommaren. Det enda som är besvärligt med den är att det är väldigt svårt att rensa bort ogräs som har fastnat mellan rötterna.

Antar att det är någon forma av iris germanica men vet inte säkert - det är svårt att artbestämma på webben.

Liljekonvalj #50



Jag gjorde ett försök att plantera liljekonvaljer (Convallaria majalis) i trädgården för ett 10-tal år sedan. Det lyckades inte något vidare, några blad finns kvar och en och annan blomma kan dyka upp ibland.


För full hals

Nästan samma volym som en näktergal när bofinken satt och gol i körsbärsträdet. Det slog nästan lock för öronen.


Berberis #49



Berberis (Berberis vulgaris) kanske ska uttalas berbe-ris pga alla taggar. Men på våren och försommaren skulla man vilja säga berbe-ros, för så vackra och väldoftande är de små ljusgula blommorna som klär in varenda kvist på busken.

Syren #48



Syren, försommarens doftexplosion. Vi har vita, vanliga och mörklila varianter hos oss.

Den stora syrenhäcken har vi vårdat fram från nästan kvävda små plantor som de som ägde fastigheten på 80-talet hade planterat. När vi hittade syrener i det höga gräset i närheten av tomtgränsen så bestämde vi oss för att fullfölja våra föregångares tanke att låta det bli en syrenhäck i tomtgränsen. Vi rensade bort allt gräs längs den ca 75 meter långa planteringen och jobbade i flera år med att hålla jorden kring de små "kvistbuskarna" öppen. Men sen tog det fart! Numera får vi klippa ner och klippa in i stället för att vårda tillväxten. Synd bara att solen kommer från grannens håll, så det är mest han som får njuta av syrenblommorna.

Blåflox #47



Blåflox (Phlox divaricata) doftar som flox ska dofta - underbart. Namnet beror säkert på att de vita blommorna faktiskt skiftar lite grand i blått, syns särskild i knopparna.

Det är svårt att hitta den perfekta platsen för blåfloxen, den växer lite spretigt. Tillsammans med den rödbladiga alunroten har jag hittat en perfekt kombination. Jag letar efter flera, för den här blomman vill man ha mycket av.

Gulltörel #46



Gulltörel (Euphorbia polycroma) är ganska ny för mig, har haft den i några år bara. Den har gula blommor som nästan är en förlängning av bladverket. Sedan mognar blommorna, eller fröna är det väl, och mörknar till orange. Den står sig därför hela sommaren i rabatten. En mycket tacksam växt som fyller ut bra där man vill ha de gula nyanserna.

Nunneört #45



Gul nunneört (Pseudofumaria lutea) är en skir och söt liten växt att älska i trädgården. Den är lite sen i starten men när den väl hare satt igång sina blommor i slutet av maj, så håller den på hela sommaren. Den sprider sig lätt, men är lika lätt att rensa bort om den kommer upp på fel ställe så det är inget problem alls. Nästan som en fänrikshjärta fast mycket mycket mindre.

Aubretia #44



Aubretian måste vara min enda överlevande flopp. Den trivs verkligen inte och hånar med någon enstaka liten blomma. Den ska ju blomma med en kaskad av blommor och den ska välla ut över kanter och murar. Men jag har ännu inte provat den överallt. Kanske ska jag slänga en reva i stenmuren och se om det är där den vill vara - utan vare sig jord eller tillsyn...

Revsuga #43



Revsuga (Aljuga reptans) köpte jag för att få en marktäckare till den branta norrslänten. Den vanliga har etablerat sig och sprider sig hyfsat, men inte så fort som jag befarade... Den rödbladiga, med vita kanter på bladen, är en känsligare sort. Den skickar ut några revor, men det verkar som om den bara övervintrar under i timjanstäcket - för det är bara mitt bland backtimjan som jag fortfarande kan hitta några plantor av den rödbladiga.

Den makalösa marktäckaren fann jag inte i revsugan, men titta på de söta små gubbarna som gömmer sig i varje liten blomma. Hur söta är inte de?

Rhododendron #42



Rhododendron ska inte odlas i kalkrik lerjord, det vet varenda kotte. Ändå verkar mina två rhododendronbuskar trivas rätt hyfsat. Den stora lila parkrhododendron har vuxit upp till två meters höjd under drygt 15 år och är fortfarande grön och ganska tät, behöver nog snart tuktas lite grand. Den lilla rosa "Rhododendron Linda" som blommar först med vackra klart rosa klockor har också väldigt fina blad, nyutslagna är de nästan bruna för att sedan övergå till en ljusgrön nyans.

Vissa år blommar buskarna rikligt och maffigt, andra år lite mer sparsamt, men hittills har blomningen aldrig uteblivit.

Mandelblomma #41



Mandelblomma (saxifraga granulata) har med vinden och egen vilja nästlat sig in i nästan varenda rabatt i trädgården. Jag har inte hjärta att ta bort den, för den är ju så vacker. Varje år tänker jag att när den har blommat över ska den bort, men när den sedan har blommat över så syns den ju knappt och då glömmer jag att ta bort den. Nästa vår så blir jag lika förvånad över alla mandelblommor som dyker upp över allt och känner att de får ju blomma i alla fall.

Rosenbräcka #40



Det var kärlek vid första ögonkastet när jag såg Rosenbräckan (Saxifraga arendsii) för första gången. Den trivs väl inte så där över sig i skugga och lera, men den är tålig och blommar villigt varje år var jag än har placerat en liten tuva.

Treblad #39



Treblad (Trillium grandiflorum) skulle utgöra en bas i mitt woodland, som inte blivit av. Om anledningen till att det inte blivit av ännu är att grannen sågade ner träden så "skogen" försvann eller om det är att mina skuggväxter inte riktigt vill ta sig, vet jag inte.  Det blir i alla fall inget woodland utan en matta av skuggälskande växter som t ex trebladet. Än så länge (5-6 år) har jag inte mer än tre stänglar av trebladet varje år. Ynkligt.... men de lever i alla fall och kanske hittar jag en bättre plats någon gång där de kan sätta fart och skjuta sidoskott.

Hjärtbergenia #38



Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia) ska vara en villig marktäckare. Den trivs nog inget vidare i leran för den växer mycket sparsamt i sidled. Det gör inget för jag tycker bladverket är lite grovt och inte så jättevackert. Den står bra som solitär i rabatten också.

Mossflox #37



Mossflox (Phlox subulata) 'Candy Stripes' är en karamell som har varit med så länge vi har bott här, inköptes första våren. När trädgården modellerades om för 5 år sedan fick mossfloxen ny plats i den stora slänten och där trivs den alldeles utmärkt i söderläget.

Den inte bara ser vacker ut. Den doftar något alldeles underbart också. Precis som alla flox ska göra, oavsett höjd över marken.

Violtulpan #36



Violtulpan (Tulipa humilis) är en riktig sötnos på vårkanten. De rosa sprider sig villigt och har flyttats runt så att de blommar runt om i trädgården. Knappt en decimeter höga, men ändå riktiga tulpaner. Om jag förstått rätt så är violtulpanerna närmare släkting med de ursprungliga än dem vi i vanliga fall tänker på som tulpaner. 

Den vita varianten med blått öga är tyvärr en känslig sak. Jag fick några lökar med en tidning för några år sedan och hoppades att de skulle trivas lika bra som de rosa - men icke. En enda liten stackare är det som har överlevt tills i år. Så till nästa år måste jag leta reda på nya lökar, någon måste det ju finnas som har raringarna i sitt sortiment.

RSS 2.0