Kärleken till Frank

av Nancy Horan är en underbar och känslosam dokumentärroman.

Historien bygger på de tidningsartiklar och skriverier som gjordes kring den skandal som orsakades av arkitekten Frank Lloyd Wrights förhållande med sin tidigare klient Mamah Borthwick Cheney i 1900-talets första decennium.

Med historiska fakta som bas bygger Horan upp en känslofylld och gripande roman om hur deras liv hade kunnat se ut. Två självständiga, intelligenta och kulturellt intresserade personligheter möts och dras till varandra. I den relation de skapar ges båda utrymme för personliga intressen och utveckling.

Mamah lämnar sin man och sina barn som en konsekvens av sin kärlek till Frank. Hon följer med honom när han ska arbeta i Europa och de lever tillsammans i ett år. Men Frank får inte skilsmässa av sin fru och när han åker tillbaka till USA stannar Mamah kvar i Europa, där hon kommer i kontakt med den europeiska kvinnorörelsen och bl.a. möter hon Ellen Key vars idéer uttrycker precis de tankar som Mamah saknat i den amerikanska feministrörelsen.

Men Frank åkte inte hem till sin familj, i stället byggde han sitt och Mamahs hus som han drömt och planerat sedan länge. Taliesin, som uppfördes 1911 på familjen Wrights ägor i Wisconsin, byggdes i harmoni med landskapet och den omgivande naturen vilket är kännetecknet för Wrights arkitektur.

Mamah och Frank levde sedan tillsammans, bevakade av skvallerpressen, i Taliesin fram till den stora tragedin 1914 då en anställd i hushållet mördade sju personer och tände eld på byggnaden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0