Fototriss - Guld

Hur ska jag sy ihop veckans fototriss med tema guld? Här finns inget guld, bara gröna skogar. 

Hittade i alla fall ett broderi av guldtråd.


Och se, fanns det inte en guldpeng i plånboken.


och titta på fönsterbrädan står en gyllene, guldskimrande orkidé.

 Se, det fanns ju guld här hemma också. Ännu mer guld hittar du på Helenas fototriss.


Karen Blixen


Vårens tema är Afrika. Då passar det bra att läsa Karen Blixen och hennes roman Den afrikanska farmen.

Hon ger en mycket insiktsfull bild av livet på den afrikanska farmen och av mötet med de infödda. Romanen är full av respekt för den afrikanska kulturen och deras liv. Det är spännande att läsa om kontrasterna mellan västerländsk rättsuppfattning och den afrikanska synen på kompensation som inte alls fokuserar på det begånga "brottet" utan i stället riktar in sig på konsekvenserna. 

Romanen ger en bild av Blixens liv under 17 år i Afrika. Hon sköter helt självständigt arbetet på kaffeodlingen och beskriver den starka och handlingskraftiga kvinna hon var. 

Som författare är Blixen nog mest känd som sagoberättare och det lyser igenom. Emellanåt flikar hon in en kort berättelse, som visserligen är läsvärd, men helt utanför den svaga röda tråden som ändå löper genom boken.

I novellsamlingen Karneval kommer sagoberättandet bättre till sin rätt. Korta, nästan lite skrattretande förutsägbara sagor där det klart framgår vad som är rätt och vad som är fel. 


Koltrast

Koltrasten har det jobbigt att klara vintern när snön ligger djup. Hoppas verkligen att mina solrosfrön är energirika nog åt denna vackra fågel. Jag vill så gärna höra honom sjunga i en grantopp i början av april.


Torsdagsfoto - färgsprakande

I dag efterlyser Birgitta färgsprakande bilder till Torsdagsfoto. Tyvärr kunde jag inte helt undvika vitt, men jag tänker att domherrens vita gump bara accentuerar de andra färgerna.


Domherre


Svartmes

Svartmesen ser ut som en liten, blek talgoxe, men saknar randen på bröstet. Enklast att känna igen den är om man får se nacken, för där har svartmesen en tydligt vit rand.
 


Fototriss - oväntat
Egentligen borde väl inte lördagens oväder ha varit oväntat, men eftersom jag envist intalat mig själv att det blir nog inte värre den här gången än tidigare i vinter så måste jag erkänna att synen som mötte mig när jag drog upp rullgardinen igår morse var oväntad.
Och ännu mer förvånad blev jag över det oväntat stora antal besökare vid fågelbordet. De små liven trotsade blåst och snö och provianterade för glatta livet.Men allra mest oväntat var ändå att få se en rumpa framför fågelbordet, en rådjursrumpa. <:o


Fler oväntade bilder hos Helena!


Domherre

Två domherrar med klarröda bröst och nedanför en domherrsfru med sin vackra nästan gammelrosa färg. Domherrarna är skygga och håller sig i skogen så länge det finns föda. Men i slutet av vintern dyker de upp vid fågelborden och äter gärna solrosfrön.

 

 


Torsdagsfoto - dramatisk vinter

torsdagsfoto är temat denna vecka dramatisk vinter. När snön fryser fast som spikar på trädens kvistar uppstår en väldigt dramatisk effekt.


Blåmes

Den tuffaste av de små. Blåmesen är inte rädd av sig, sitter kvar längst om någon varnar och kommer först tillbaka när faran är över.


Djur

heter den här romanen av Joyce Carol Oates. I det inledande kapitlet tjatas det om djur och någon gång i upplösningen så tas tråden upp igen, men jag tycker ändå att det är missvisande och tråkig titel.

Brandlarmen ljuder titt som tätt, ibland är det falsklarm och ibland hittar man brinnande skräp i något hörn eller i en papperskorg.

Bränderna är hela tiden med i bakgrunden av historien som handlar om Gillians första år på college i början av 70-talet. Hon, liksom de flesta andra studenskorna, är förälskad i sin litteraturprofessor, Andrew, och hon ägnar allt mer tid åt hans seminarier.

Trots sin förälskelse avvisar Gillian reflexmässigt Andrew när han försöker kyssa henne. Ryktet säger att de brukar ta en av studenskorna under sina vingar, men ingen kan säga öppet om det är sant eller inte. Till slut faller hon ändå till föga och hamnar i klorna på Andrew och hans fru.

I sin djupa förälskelse låter hon sig utnyttjas, hon vet ju att de älskar henne. När hon i hemlighet får vakta deras hus medan de åker på utlandssemester hittar hon bevis på övergrepp som skett i huset.

Nötväcka

Den söta lilla nötväckan brukar man ofta se på trädstammar där den klättrar både uppåt och neråt. Jag tror att den letar efter insekter, men solrosfrön ingår alldeles uppenbart också i dieten.


Entita

Jag har så många mysiga fågelbilder nu så jag skapade en egen kategori för dem och (b)loggar dem jag fångat med kameran. Blir spännande att se hur många olika arter som inte bara flyger förbi utan stannar till så länge så att jag hinner ta en bild. 

Först i serien blir entitan. Kännetecken, saknar det vita på vingarna, inte lika vita kinder och mindre haklapp än talltitan. I ärlighetens namn så vet jag inte om det är en entita eller en talltita på bilden, men jag tycker nog att det är ganska jämngråa vingar och därför kallar jag den för entita.

Tisdagstema - sol

Sol längtar vi efter - men den finns även den här årstiden. Problemet är väl att vi sällan hinner ut de få timmarna när solen är över horisonten.Mer solsken på tisdagstema.se

 


Bugg.se ?

Det är så trist när man blir utkastad från sitt konto och sedan inte kommer in mer den kvällen... En bugg i deras system eller bara allmänt taskig kapacitet? Den här bilden skulle upp i går till bildligt talat hade jag tänkt, men så blev det inte.


Fototriss - känsla

I Fototriss på Alla hjärtans dag ges uppmaningen att tolka känsla med bilder. 

Min första bild får symbolisera kärlek och vänskap. Se hur de två fåglarna nästan bildar ett hjärta när de samsas så fint om maten.Rivalitetoch osämja är känslorna som jag tolkar in i nästa bild när pilfinken verkar göra ett utfall mot koltrasten. Ser inte koltrasten väldigt förvånad ut också?
Den sista bilden står för gemenskap och den sköna känslan man får när man vilar efter maten. :) 

Fler deltagare i FOTOTRISS!


Gäster hos oss

En liten stjärtmes kom tillsammans med domherrarna för att proviantera idag. Men när domherrarna valde solrosfrön vid fågelbordet valde den här sötnosen talgbollarna.

I morgon kanske han kommer tillbaka, då ska jag vakta och kanske få ett riktigt skarpt foto på honom.


Domherrarna lyser röda och är hjärtligt välkomna ut ur skogen.


Det är inte bara småfåglarna som har slut på mat nu. Rådjuren har gett sig på rhododendronbusken och då är de nog ganska desperata. De odjuren väljer jag dock att inte utfodra medvetet. De äter spill från fågelbordet och det är omöjligt att hålla dem från trädgården.


Små pilfinkar är däremot trevliga små besökare. De brukar man annars mest se i stan vid uteserveringar - då är det inte lika mysigt.Småttingar i snö

Det är inte så lätt att få med alla småttingar på samma bild, men då går det ju att leka i PS. :)


 


Ordlös onsdag - tröttFler deltagare i Ordlös onsdag


Pesten


skrevs av nobelpristagaren Albert Camus för över 50 år sedan.

En klassiker som alltid är aktuell för skildringingen av stadens förhållande till det öde som drabbar. Hur mod och ansvarstagande ställs mot feghet och resignation. Hur överlever de som lever isolerade i pestens stad?
Tisdagstema - husdjur

Har ni husdjur? frågade Maria i veckans tisdagstema. För att få lite färg i bloggen så väljer jag ett foto från i somras. Grönt lövverk, gräs, färggranna tulpaner, till och med myggor gör en lite nostalgisk.

Husdjuret som är det egentliga motivet, vår kanin, gillar vintern fast inte snön. Den inte ger något bra fäste under tassarna. Nu längtar han också till våren och färska maskrosblad. När han var dålig för några veckor sedan så upptäckte veterinären lite taggar på tänderna, så nu får han bara tugga torrt hö och  pellets för att hålla tänderna i trim. Inga saftiga päron eller äpplen i matskålen längre. :(

Men som tur är, så är det nu dags att beskära fruktträden i trädgården och de kvistarna ääälskar kaninen att tugga i sig. :) Och de är bra för både kaninens tänder och för den ömtåliga magen.

Många fler deltagare i Tisdagstema!


I huvudet på en orolig komiker

För att vara orolig är Lasse Eriksson ganska rolig. Han har en hel del intressanta tankar, som gör det väl värt att läsa/lyssna på hans bok "I huvudet på en orolig komiker".

En del dråpliga situationer återges, som när han cyklar runt och repeterar högt för sig själv. Eller när filosoferar om vad som är normalt. 

En samling av hans kåserier och en del kommentarer till dessa. Direkt med författarens egen röst, det gillar jag.
Nötskrikan

är en stooor fågel och ska därför ha en stooor bild.

Jag har modifierat min blogg så att jag kan lägga in större bilder och nötskrikan blir först ut i bredbild.

Bildligt talat - v.6Fler talande bilder hos MIMO


Vinterns vassa försvar

Nu längtar vi efter våren. Istappar är ju tecken på att snön håller på att smälta bort, men jag har sett att vintern inte så gärna vill släppa taget.

Vintern försvarar sig med både näbbar och klor. Eller vad ska man tro?Fototriss - Inuti

I veckans fototriss är uppdraget att visa tre bilder på temat inuti. Jag frossade i "blomsterarkivet" och hittade tre bilder med insekter inuti blommor.
Först en humla i en pion, sedan en citronfjäril med perfekt kamoflage i en gul påsklilja och sist en hymla som samlar nektar i en malva.

Klicka på bilderna för större storlek!


Humla inuti en pion
     Citronfjäril inuti påsklilja     

Fler bidrag hos Helena.


Vår i luften?

Kan det vara vår i luften? Idag såg jag hur knopparna börjat svälla på häggmispeln och faktiskt skiftar knopparna lite, lite grand i grönt.Torsdagsfoto - elementen


Tema i torsdagsfoto är de fyra elementen. Jag hittade två bilder som visar vind och vatten. Skön med lite grönt i bilderna även om vädret inte var det angenämaste vid något av tillfällena.

Ordlös onsdag - valfritt


men inte malfritt...  fler deltagare i Ordlös onsdag

Tisdagstema - liggande

Igår gjorde jag en tillbakablick på Astrid, när hon låg i soffan för ett år sedan. Idag blir det en tillbakablick på Murre. En passande pose till veckans tisdagstema som är liggande. Man kan väl inte ligga mycket mer än så här?
Att det är sommar och sol, grönt och skönt på bilden, gör väl inget. Vi längtar väl alla åter till sommaren nu. Tänk att få sträcka ut sig i gröngräset...
Många fler deltagare i Tisdagstema!


Tillbakablick - februari 2009


Ännu en tillbakablick och ännu en bild på vår saknade lilla Astrid. Men det är inte tomt i soffhörnet för det, Murre är nu ensam katt men vet allt hur man fyller ut en soffa. :)

Fler tillbakablickar hos Helena på Bildbloggerian

RSS 2.0