Första vårtecknet!
Att hitta vårtecken i den här bistra vintern är inte lätt. En pelargonstickling som verkar ha tagit sig bra får bli mitt lilla bidrag till att det i alla fall är på väg åt rätt håll.


Kanske har andra hittat fler, tydligare och roligare vårtecken? Kika in till Humlebacken och leta vidare!Kafka på stranden

av Haruki Murakami.

Annorlunda roman som är en slags fantasy-historia för vuxna. Kafka och Nakata rör sig parallellt i gränslandet mellan två världar. Deras öden hänger samman men riktigt hur och varför får man aldrig veta.

Många lösa trådändar att fortsätta fundera kring.

Att historien utspelar sig i Japan är uttalat men ändå känns miljöer och dialoger ganska västerländska. Inte ens fantasy-känslan känns speciellt asiatisk. Kanske det är förklaringen till den känsla av besvikelse som blev kvar när boken var utläst.Okända väsen

en historisk roman av Tracy Chevalier.

Hennes berättelse utspelar sig i 1800-talets sydengland när naturvetenskapen fått upp ögonen för fossiler och bygger på fakta om Mary Annings liv som fossiljägare i Lime Regis. Det är inte bara en berättelse om stenar och förstenade urtidsdjur utan också en intressant iakttagelse av könsroller och förminskandet av kvinnors upptäckter och kunskaper.

Läsvärd!

Bildligt talat - v.8Fler talande bilder hos Mimo.


Istäcket tinar

Sista dagarna med is överallt - alla hoppas på att värmen snart kommer för att tina upp oss och allt runt omkring.


Den förtrollade staden

av Milton Hatoum är en svårläst kortroman som handlar om Armintos livslånga kärlek till den föräldralösa indianflickan Dinaura. Berättelsen tar sig fram från rikedom till fattigdom, från ungdom till ålderdom, från stolthet till desperation. Deras oskyldiga möten i barndomen leder fram till det verkliga mötet natten innan Dinaura försvinner. Hon finns inte någonstans och Arminto letar resten av sitt liv efter hennes spår.

Boken ingår i en serie om myter och Dinauras försvinnande ska tolkas med myten om Eldorado, den förtrollade staden på Amazonflodens botten. Myten om en parallellvärld under vatten fanns redan i den sydamerikanska mytologin.
Räven raskar

över snöiga fältSolhattar

Solhattarnas fröställningar har inte varit helt översnöade i vinter. De här stänglarna påminner om den växtkraft som finns under snön. Om inte så lång tid börjar det spira så smått i jorden. Längtar!Fototriss - konst eller konstigt

Visst är det konstigt att vissna växter och löv i vinterträdgården är vackra som konstverk. Isdroppar i ölandstokens fröställningar glittrar som diamanter. Floxens torra bruna blad har konstigt nog beållt sin form genom snö, storm och is. Men konstigast just nu är ändå fuchsian som snart blommar i halvdunklet i källaren.

Fler konstiga konstverk i fototriss omgång 125:


Blommig fredag - vinter

Veckans blommiga fredag har temat vinter.Fler blommiga vintrar hos Katarinas Roses & Stuff.


Kvinnan som var en fyr

Viveka Lärn är i en berättarklass för sig. Här läser hon själv Kvinnan som var en fyr. Mästerligt, underhållande och inlevelsefullt.

Cecilia, medelålders kvinna som aldrig har älskat, hon har bara kunnat försätta sig i ett förälskat tillstånd vid alla hundratals romanser som hon har hunnit med. Nu möter hon den äldre Gabriel - som påstår att de hör ihop.

Berättelsen rör sig framåt i ett stillsamt tempo och Cecilias personlighet kan spåras tillbaka till uppväxten och föräldrarnas välmenande omsorger.

Jag blir sällan förvånad av bokslut. Även om jag inte kan lista ut exakt vad som kommer hända så brukar upplösningen ändå inte överraska. Den här romanen förstod jag hur den skulle sluta när den närmade sig slutet, men jag är ändå imponerad av Lärns skicklighet att knyta ihop alla trådar till slut.

Rekommenderas! Här kan man välja att låta sig underhållas eller själv leta efter djupet som finns under ytan.


Begynnande blint


Nu behöver jag inte drömma mardrömmar om att behöva erkänna för bibblan att jag slarvat bort deras bok och jag behöver inte heller sörja över de pengar jag skulle varit tvingad att betala i ersättning för CD-boxen.

Tre gånger har jag varit ute i lillebilen och letat. I facken, i baksätet under sätena - men ingen CD-box. En dag låg boxen på köksbordet, mannen i huset hade slängt ett öga in i lilla bilen genom sidorutan och sett en biblioteksbok ligga där...

Jag ska till optikern nästa vecka. Jag tänker be dem undersöka väldigt noga om det kan vara så att jag har blivit blind. Har hört, och vet vad begreppet begynnande flint betyder. Undrar om det finns begynnande blint?

Vad jag tyckte om romanen har jag skrivit här.


Skäggmunsmalen Ancistrus

Lite sök på nätet och sedan hittade jag förklaringen till varför den nya malen hade taggar på huvudet. Lillemal är tydligen av arten skäggmunsmal (Ancistrus) och hannarna har mycket skägg. Vi får väl se som lillemal utvecklas till en stor och redig karl eller en lätt skäggig ancistrusfru.


Nu ska det bli

vinter igen säger de. Men det finns någon bra med det också, det känns ljusare och vintern är väldigt vacker.


Vårtecken!28 februari drar vårteckenutmaningen igång hos Viveka på Humlebackens blogg. Alla kan vara med och rapportera sina iakttagelser varje måndag, vare sig det är cyklister utan jacka eller knoppar i videsnåret. Eller så besöker man bara utmanarna och njuter av hur vårtecknen tar form över landet.

Ännu är det dock vinter. Efter någon veckas mildare väder har i alla fall snötäcket sjunkit ihop och man kan se bladen på vintergrönan. De senaste åren har jag ju haft blommande trädgårdsvivor i december-januari, men icke i år. Enda färgklicken i trädgården sedan november är domherrarna.Lillemal

Förra året dog flera av våra husdjur, katterna av ålder, kaninen av sjukdom. När till och med fisken "Malis"  dog hade jag fått mer än nog och ville aldrig ha husdjur mer. Men, men... Nu har vi Tusse-katten i soffan och en ny liten mal i akvariet - Lillemal/ fick han så klart heta.

Malis var en 12 cm stor leopardharneskmal (bild här)  och jag trodde nog att Lillemal var en likadan när han kom ner i vattnet. Visserligen pytteliten, men lika brun och prickig. Nu har han vuxit ut lite grand och han ser inte alls lika dan ut. Hela huvudet är fullt med "piggar" där förra fisken var helt slät och "fin".


RSS 2.0