Borstnejlikor

Tänk vilken variation det finns i färger och mönster hos borstnejlikorna. De är starka, inte bara i färgprakt utan också i stjälkarna, trots att det regnat så mycket några dagar så står de stolta upp. Och som min storasyster (hennes blogg finns här) kommenterade i förra inlägget, de står fantastiskt länge i vas om man plockar en bukett också. 

Orensat vackert

 
Jag vill bara inte sätta ogrässkyffeln i den här delen av grusgången. Det är väldigt charmigt när borstnejlikorna kryper ut utanför rabatten.

Tål att upprepas

Klematis är inte något som trivs i min trädgård. Men det som finns lite av tål att upprepas. Den endaste blomman på "Ville de Lyon" - rankan i varierande exponering.
 

Magnolia

Vi får ju inte glömma bort magnolian trots att vallmosäsongen har startat. Det har aldrig varit så många knoppar och blommor på busken som i år och det lustiga - men fantastiska - är att den verkar ha satt nya knoppar i en andra fas. När jag trodde att blomningen var över så kommer det en omgång till och det finns fortfarande ett tiotal knoppar som inte slagit ut ännu. 
 
Det är bara att njuta!

Olikheter

 
Snart är det dags för krolliljorna att slå ut. De har verkligen olika uttryck i olika faser av växtperioden. Först är det bara ett "parasoll" av blad strax över marken, sedan växer det upp fler våningar av blad och strax kommer blomstängeln upp. De härliga knopparna väntar länge innan blommorna öppnar sig. Tacksamma som de är så blommar de länge innan fröställningarna tar över, nästan lika vackra de.
 
Jag brukar låta fröställningarna stå kvar över vintern. Dels för att de är vackra, dels för att jag gillar att få nya krolliljor på oväntade ställen. Det tar visserligen 4-5 år innan en frösådd planta blommar, men väl värt att vänta på. 
 
På bilden samsas fjolårets fröställningar med årets knoppar. Fler olikheter hos andra i onsdagstema.
 
 

Regn

 
Regnet har öst ner och samlas inte bara i pölar på marken, men också på växter och blad.
 
Fler regn-bilder i tisdagstema

Dagens vallmofrossa

Efter regn kommer nyutslagna blommor. Nu vecklar också jättevallmon ut sig. 

Dagens regnvåta vallmor

Det går inte att fota i regnet, men jag har några arkivbilder att visa. Både blöta och torra.

Dagens vallmor

 
Inte så många blå utslagna ännu, men från många vinklar. Och så en röd liten kornvallmo som är vackert dekorerad med regndroppar.

Fototriss - småkryp

Småkryp finns det gott om. 
 
 Tack och lov inte sååå många liljebaggar, den som är avbildad på första bilden är bara den andra jag har haft ihjäl i år. Lite bekymmersamt att jag tycker mig se en till i nedre högra hörnet...  Måste ut och leta reda på den sedan.
 
  Krypet på mittenbilden är nog en ängsblombock, en s.k. långhorning. Om jag har fattat rätt så är den inte någon skadegörare alls, utan tvärtom en trevlig pollinatör i trädgården. 
 
  Sista bilden ger kanske obehagskänsla för några (ber om ursäkt för det) för det är verkigen en spindel. Men är det inte världens sötaste spindel? På skuggan skulle man nästan kunna tro att det var en miniatyrbläckfisk på torra land.
  
 
Fler småkryp i säsongens sista fototriss.

Fötter

 
Ordlös lördag

Dagens vallmo

 
är blå, blå, blå.
Den blå bergvallmon är så exotisk och underbar och jag njuter av varje ögonblick. Tänk att denna växt trivs och blommar hos "lilla mej". 

Fullt med flugor

 
Ibland blir man nästan lite (höll på att skriva äcklad) häpen över hur mycket flugor som kan samlas på en blomma. En paddskugga för övrigt, i år har jag haft tre blommande stjälkar - undrar hur många år det ska ta innan jag slutar räkna blommorna? 
 
Fler vingar hos NF footstep

Överraskande nyheter

Ooops, plötsligt har blogger.se bytt utseende totalt! Varför gillar jag inte det? Jo, jag tycker det är bra när något man har lärt sig inte hoppar omkring och byter utseende och funktion bara därför att...
Jag vill lägga krutet på innehåll och egen design av bloggen - inte leta efter funktioner som jag tidigare lätt har hittat, inte svära över att saker inte längre fungerar, inte lära om sådant jag redan kan. Missförstå mig inte, jag älskar att lära mig saker, nya saker - men inte gamla saker som jag redan har kunnat och fortfarande borde kunna utan problem.
 
En roligare överraskande nyhet är den blommande blå vallmon. :)
 

Bländande

Solen skiner bländande genom västfönstret på kvällarna. Som skydd åker rullgardinen ner och se vilka vackra skuggor den bländande solen åstadkommer.

 

Fler bländande bilder i veckans onsdagstema.

Vilda kanter

I kanten mellan gräs och grus kan det ibland bli lite vidlvuxet och vackert.

 

NF photo meme BLO-MA

Fjädrar anamma

Fjädrar anamma - var är mamma?  Den lilla skatungen är ute och provar sina vingar.

 

 

Mer fjädrar i Måndagstema

Träd

Trädet jag älskar, den underbara linden. Vårdträdet fast snarare i bemärkelsen att vi ska vårda det än att det ska bära vår lycka och välgång.

 

Linden är ett av Sveriges högsta träd och det gick inte längre att ha det växande fritt fem meter från huset. En arborist kontaktades och linden hamlades för att minska i omfång. Enligt experten kunde man inte ta för mycket på höjden, det skulle kunna döda trädet. Men efter en hel växtsäsong har vi nu vågat såga ner en av de tre krongrenarna. Det gör att trädet ser lite stympat och ensidigt ut, men på sikt är planen att alla tre krongrenarna ska ner så att bladverket växer direkt från stammen på en höjd som vi själva behärskar att vårda.

 

Fler träd i veckans fototriss.

Gräslikt

Det växer något gräslikt i gräslöken...

Flyktigt

Något flyktigt, det är t ex maskrosfjun.

 

Mer flyktigt i veckans onsdagstema
Passande tema också i ordlös onsdag - kula

Små djur

Små djur borde inte ställa till så stor skada. En och en gör de nog inte det heller, så här kommer EN liten bladlus.
Tisdagstema

Grönt

Små plommonkart börjar synas.

 

Grönt i måndagstema

Vackrast utslagen

Kanske inte bara vackrast i blom, utan kanske också den vackraste av blommor.

Vackrast i knopp

Vanlig parkrhododendron är vacker och blomvillig. Finast är den när knopparna precis börjar slå ut tycker jag.

Trädpion - den ljuvligaste

Så vacker ända från början när bladen bryter fram.

 

Ljuvliga knoppar som de läckraste och sprödaste bakverk. Slår ut och sprider en doft så fantastisk att man inte vill vara någon annan stans än i närheten.

 

Jag fick den som en liten, liten frösådd planta av en vän för många år sedan. I år har den blivit vuxen och blommat som aldrig förr.

 

Men all blomsterprakt tar slut, trädpionen har en kort säsong och nu börjar blommorna redan se lite slitna ut.

I like aklejor

Jag gillar verkligen aklejor, och den här näbbiga pastellaklejan som är på väg att slå ut måste man ju bara älska.

 


Dubbeltrast

Dubbeltrasten tävlar med koltrasten om att sjunga vackrast. Men den är blyg, det är väldigt sällan den skuttar på gräsmattan.

 

Fler vingar i veckans Winged hos NatureFootstep.

Mandelblom-ma

Mandelblom sprider sig väldigt lätt i trädgården. De växer snart över allt och jag måste ta till trädgårdsspaden för att få lite ordning och reda i rabatterna. Men först får de blomma färdigt.

 

BLO-MA #4 hos NatureFootstep

Kontrasterande

Mjuka nya gröna strån i kontrast mot vissnande f.d. vita kronblad hos backsippan.

 

Fler kontrastrika inlägg i veckans onsdagstema.

Saknad

År 2000 fick jag en söt, pytteliten rhododendronplanta i födelsedagspresent. För varje år har den blivit lite större och nu är den meterhög och blommar troget varje vår med rosa blommor. Den har också fått flytta till en ny plats, men är lika glad och blomvillig där också.

 

Så fort den har blommat över kan man inte annat än sakna den.

 

Som tur är kommer då de häftiga brunaktiga nya bladen, så saknaden av blommorna vägs upp lite grand av ny bladtillväxt.
Mer saknade saker i veckans tisdagstema.

Aklejornas tid

Aklejor trivs bäst när de själva får välja växtplats sägs det.
Vackra rödrosa klockformade växer meterhöga under plommonträdet.

 

Några rosa-vita plantor har själva valt växtplats mitt i den rosa-vita mossfloxen. Ibland undrar man om växterna pratar med varandra eller påverkar varandra på något annat sätt.

 

De vita aklejorna med den vackra buskpionen i bakgrunden. Det är en fin vinkel att njuta dem från.

 

De här vackra blå har placerat sig i och bredvid irisen, en försmak av en annan blå favorit som snart slår ut.


Djur

Katten, den mysiga sötnosen ligger på brunnen och gonar i halvsolen.

 

 

Fler djur hos 4U2

Avslappnad

Inspirerad av Sinneskattens avslappnade huskatt, visar jag också en bild på en djupt avslappnad katt inkrupen bakom datorn känner hann sig trygg och sover stenhårt.

 

Tema fredag

Rosenbräckan

På den skuggigare sidan av huset står rosenbräckan fortfarande i full blom.

RSS 2.0