Svartvit höst

Helena vill se svartvita bilder i veckans fototriss, så jag har tagit bort färgen på tre av gårdagens bilder. Det kändes lite konstigt att redigera bort de vackra höstfärgerna, så det fick bli tre motiv som inte hade så mycket färg från början. 
 
 
 
Nu har penséerna slocknat. I alla fall orkar de inte stå emot två timmars regn längre.
 
 
 
Astilbens fröställningar är vackert bruna och får därför stå kvar. Riktigt dimmig höstkänsla blev det när färgen redigerades bort.
 
 
 
Krolliljornas fröställningar står vackert hela vintern.
 

Hissnande, vackert vissnande

Ibland gör man om ett misstag. Det är andra gången jag av misstag raderade alla bilder på minneskortet i stället för bara ett... Och när man raderar från SD-kortet så hamnar inget i papperskorgen. Åhhh, så arg jag blir på mig själv, jag vet ju att jag ska kopiera över bilderna till datorn innan jag börjar sortera. 
 
Som om det inte var nog med att morgonens alla vackra höstbilder var borta, det hade dessutom börjat regna. Lyckligtvis regnade det bara i ett par timmar, så jag fick faktiskt en andra chans att fota vackra höstbilder på eftermiddagen. 
 
 

 
Det blev inte så dumt med eftermiddagsljus in i hasselsnåret.
 
 
 
Magnoliafrukterna blev ännu vackrare med en glänsande regnvåt yta. Visst liknar de pitahaya i miniformat?
 
 
 
Solhattarna vissnar långsamt men elegant.
 
 

Uppifrån

 
Fototriss idag har tema uppifrån. Uppifrån och ner visar jag tre motiv från trädgården: frökapseln på krollilja,   ginstens gröna stjälkar och dvärgastilbens glittrande lila blommor.
 
 
 
 

Blåbärsdagg

 
Börjar varje morgon med att plocka en handfull blåbär till frukosten. Det har nog regnat rejält i natt, nu är det bara 100 procents luftfuktighet. Det dryper och droppar från träd och buskar. Blåbären får väl betraktas som välsköljda redan på busken. 
 
 
 
 

Skywatch

 
Skywatch friday
Skywatch Friday

Aj aj aj

 
Aj aj aj, var kom den jättemaskrosen ifrån? Det kanske inte är världsrekord, men det är absolut den största maskros jag har sett - i min rabatt bland lammöron och iris. Eftersom det inte går att gräva bort roten har den fått stå kvar över sommaren. Nu är det väl dags att höstgräva just denna del av rabatten.
 
Fler trädgårdsblunder och andra misslyckanden ska fram i ljuset i veckans blommig fredag. Under temat "aj aj aj", för det är lika bra att erkänna och skratta åt eländet. :D

I like höstens små

 
Höstens små svampar ploppar upp lite överallt. Det gäller att gilla dem, för annars bleve man väl tokig... ;)
 
 

Rött i rabatten

 
Axlobelia och chokladblommor konkurrerar om uppmärksamhet. 

Blåmunk

 
Fransk blåmunk (jasoine) mot en fantastiskt blå himmel. Det finns några eftersäntare i blåmunks-ruggarna som är roliga att se.
 
 
Fler macro på blommor hos Nature footsteps BLO-MA

Vem gillar bärfisar?

 
Ja men de är ju ganska söta ändå...? Kolla den uppe i hörnet har ju till och med ett litet hjärta som sköldmärke.

Kid

 
Två sekunder tidigare stod mamma rådjur precis bredvid, men lillen blev inte lika skraj för mig. Klok liten en som ser skillnad. Förresten var det nästan 100 meter bort så morsan var överdrivet fjantig tycker jag.

Himmel

Fototriss tema är himmel. Det finns oändliga möjligheter att fota himlen och jag var ute i två timmar idag och har bl a dessa tre bilder med mig hem.
 


 
 
Himlen har fått en tongivande roll i alla tre bilderna. 
 
Fler himmelska bilder i fototriss som du hittar här.
Fototrissbanners

Gissa frukten

 
Svart, nästan en hel centimeter stor... saftig och har jag hört sägas, ätlig. :)

Hösttecken i Blommig fredag

 
Höstanemoner är kanske inte det bästa hösttecknet, men en härlig växt som lyser upp höstdagarna. 
 
 
Tranornas flytt söderut är ju hösttecken, och det är ju också färgen på den amerikanska blåbärsbusken.
 
 
 
Fler härliga hösttecken i veckans
 
Blommig Fredag 
 
hos Helena Bland rosor och bladlöss

Mer choklad

 
Jag råkade bryta en chokladblomma och tog då tillfället i akt att fota lite stilleben. Använde en blå skärbräda som substitut till himlen och mixtrade med bländare och slutartider. (1/1250 F/3,5 ISO 400 Exp +/-0)
 
På den här bilden tycker jag att jag äntligen lyckades få med den sammetsyta som solskenet ger chokladblommorna.
 
Dessa vackra blommor inspirerar alltid och det är inte första gången den får vara med i Nature Footsteps Inspiring Photography. Önskar jag kunde skicka med doften också. 

Mönster

 
Fototriss tema denna vecka är mönster. Fjärilsvingar har ofta väldigt vackra mönster som ju dessutom har en viktig funktion att skydda fjärilen från fiender. Påfågelsögat försöker nog skrämmas med sina "låtsasögon" medan pärlemofjärilen och den vågiga tofsmätaren har mönster som ska dölja dem från fiendens ögon.
 
 
Se fler fler mönster i veckans fototriss
 
 
med tävling och priser från photowall.se 
 
 

Chokladblommorna trivs

i den krispiga höstluften. Undrar om alla små knoppar kommer hinna slå ut
 
 

Personlighet

 
Ordlös lördag

Förväntan

Blommig fredag har förväntan som tema idag. Pilgrim som håller Blommig fredag har förväntan på tulpaner till våren.  Kika in hos henne och njut av bilder från hur det såg ut i våras, med de bilderna i minnet tar hon sikte på nästa vårs blomning. 
 
Min förväntan sträcker sig inte så långt fram i tiden. Jag väntar på skuggliljans blommor som borde komma vilken vecka som helst. De har flyttats till ny växtplats, men verkar inte trivas så jättebra där heller. Om någon har tips om hur man får skuggliljor att breda ut sig så tar jag tacksamt emot råd. :)
 

Solnedgång vid fäholmen

 
Promenad med mobilen i fickan. Den fick komma ut och tjänstgöra som kamera några gånger på vägen, där ute gör mer nytta än i fickan även om kvaliteten på bilderna inte blir så hög. 
 
Kvaliteten på kvällens solnedgång vid Fäholmen är i alla fall på topp. Genom kameran förstärktes faktiskt upplevelsen ytterligare. 
 
 

Flox

 
Flox är en av mina trädgårdsfavoriter. Vackra blommor, härliga färger och underbara dofter. 
 
 

Defekt men perfekt

 
Det händer att mina gammeldags röda tulpaner får en färgdefekt och blir delvis gula. Men jag tycker bara det är roligt. Värre är det med gnagskadorna pga av rådjuren tuggar på plantorna när de är på väg upp...
 
Fler defekter i Tisdagstema

Kvällsskuggor

 
Nu blommar dvärgastilben, en härlig marktäckande perenn som ger liv och färg åt höstträdgården när skuggorna löper långa redan på eftermiddagen.
 
Måndagstema

Blåbärsblad 
 
De amerikanska blåbären har så otroligt vackra blad att jag vill tillägna hela veckans triss åt dessa snyggingar. 
 
Det syns inte på bilderna, men bären fortsätter att mogna successivt, om än i lite långsammare takt, även när det drar mot höstfärger. Ingen frukost utan färska blåbär mellan juli och september. 
 
Se fler blad i veckans fototriss
 

Lidande blick

 
Lille Tusse-man (som inte är så liten) hade hoppat på 3 ben i över en vecka - så vi åkte till veterinären för att få antibiotika som ska ta bort infektionen i det svullna benet. Hos veterinären fick vi order om att hålla katten inne i 10 dagar och ha strut på honom för att han inte ska slicka på benet.
 
Denna goa förtamade förvildade katt som aldrig har gått på låda, utan alltid går ut när han behöver kan jag inte hålla fängslad inomhus. Med stor bävan och hårt hållna tummar lät jag kattluckan stå olåst och hoppades att han skulle vara inne vid medicin-dags. Man förundras över katternas intelligens, för tro det eller ej hittills har katten punktligt varit på plats både morgon och kväll för medicinering och han kan redan gå på alla fyra. 
 
Den lidande blicken ska vi nog inte ta på allvar. Kanske är den ett uttryck för att han blivit ganska trött av antibiotikakuren. 

Vad gör jag nu?

 
Fröna har mognat på den blå bergvallmon. Vad gör jag nu? Jag spred ut dem i rabatten och hoppas frosten i vinter gör dem grovilliga.
 
Bara jag inte rensar bort ev ny plantor i min iver att hålla mossa, maskrosor och nate borta... Risken är överhängande så jag ska kanske sätta upp kom-i-håg-skyltar i rabatten.
 
 
 

RSS 2.0