Att ha ett stöttande nätverk

Det sägs att en person kan överblicka och ha fem till sju nära relationer som hon alltid håller under konstant bevakning. Det är samma mekanismer som gör att ett fiskstim eller en fågelflock, kan hålla ihop och röra sig som en enhet. En individ håller kontroll på några nära i sin omgivning, och de i sin tur har ytterligare någon eller några andra att hålla reda på, vilket gör att en mycket stor samling individer hela tiden har kontroll på varandra.

En mor kan till exempel hålla uppsikt över sina barn, sin man, sin väninna sedan skoltiden, sin syster som bor i fjorton mil bort och kanske hon också håller ett öga på sin granne som börjar bli lite till åren kommen. Hennes man bevakas även av sin gamla mor, en efterhängsen lumparkompis, två arbetskamrater med vilka han varje vecka även träffas privat och spelar innebandy. Han har också en nära relation till sitt äldsta barn och deras relation har de sista åren börjat bli dubbelriktad i nätverkets kontrollorgan. Det barnet har sina övriga relationer i skolan där kamrater nu är en viktig del i livet.

Systern, som bor långt ifrån de andra, är gift med en kusin till moderns väninnas make. Den gråhåriga grannen arbetade förr i tiden tillsammans med mannens far på fabriken. Till innebandyträningen kommer ett par av barnens klasskamraters föräldrar och det händer emellanåt att skolfrågor avhandlas i omklädningsrummet. Modern går på föräldramöte och får där reda på att grannens yngsta dotter ska flytta tillbaka till stan och deras barn ska börja i klassen nästa termin.

Så fungerar ett stöttande nätverk, någon i din närhet håller koll på dig. Det kan kallas skvaller, nyfikenhet, omtanke, social kontroll eller nätverkande. Du har själv kanske inte så många relationer runt omkring dig, men dessa i sin tur har andra relationer ut i världen som i sin tur känner andra och alla dessa grupperingar överlappar varandra titt som tätt. Det ger stadga och trygghet att vara omgiven av många relationer och ha kontakter längre ut i nätverket.

Men ju större fiskstim, desto fler individer som befinner sig i utkanten. De individer som inte är omgivna av ett nätverk, utan bara har relationer åt ett håll, riskerar att tappa kontakten med de andra, bli ensam.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det här tror jag är den bästa beskrivningen på ett stöttande nätverk hittills! Du har beskrivit det så bra, och även fast det fanns många individer blev man inte förvirrad.

2009-07-07 @ 12:23:13
URL: http://lordagsbarn.webblogg.se/
Postat av: Ann-Catrin

Bra sammanfattning av det komplicerade nätverk många av oss är del av. Dessutom visar din text vad man missar och faran av att inte vara delaktig kanske till och med ramla helt utanför ända tills något händer där man blir upptäckt av en "myndighetsperson". Mycket tänkvärt!

2009-07-07 @ 13:12:32
Postat av: marina

jättebra beskrivning, saklig men ändå får man en känsla av omtanke.

2009-07-07 @ 13:44:34
URL: http://exribir.blogspot.com
Postat av: malix

det här gillade jag så tydligt beskrivet sådant som jag tar för självklart är ju inte självklart

2009-07-07 @ 14:12:22
URL: http://malixskrivpuff.wordpress.com/
Postat av: Anna

Ypperlig nätverksbeskrivnig!

2009-07-07 @ 16:26:51
URL: http://anna-exlibris.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0