En långsiktig strategi

Den 17 september 1809 slöts fred med Ryssland i Fredrikshamn och det Finska kriget var slut. Den 10 december samma år skrevs fredsavtal i Jönköping och även det dansk-svenska kriget var över.

Sverige förlorade Finland men vann freden.

Tidigare detta historiska år hade en ny regeringsform antagits, grundad på maktdelningsprincipen. Makten över riket skulle delas mellan kungen, riksdagen och fristående domstolar. Uppdelningen av den offentliga makten är väsentligt i ett demokratiskt samhälle där olika funktioner ska kontrollera varandra för att förhindra missbruk.

Den strategi som valdes 1809 visade sig vara hållbar. Sverige har inte varit i krig på 200 år. Regeringsformen var så genomtänkt att den hölls giltig ändra fram till 1974. Den nya regeringsformens första paragraf fastslår att "All offentlig makt i Sverige utgår från folket".

Det är dock sedan inträdet i EU, inte enbart det svenska folket som har makten i Sverige. Man får hoppas att den nya strategin, att flytta makten ut i Europa, blir lika framgångsrik som den våra förfäder utarbetade på 1800-talet. Med den kunskap vi som samhälle äger idag, så förutsätter jag att fredsperioden utsträcks till åtminstone 2000 år.


Kommentarer
Postat av: marmoria

Se det var långsiktigt! Jag anar ironi i den sista meningen. Kunskapssamhälle betyder inte nödvändigtvis vishetssamhälle...

2009-10-05 @ 22:46:46
URL: http://marmoria.blogspot.com
Postat av: Lotta Livets väv

Lite ironisk är du kanske, makten åt folket.....Är det så? Vilket folk? Funderar ganska oftapå det.....vi är några som har annan uppfattning än kommunen, som vill vara så miljövänlig att den tillåter lek med motorcyklar på en vattentäkt!

Kram

/Lotta

2009-10-06 @ 12:05:14
URL: http://livetsvav.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0