Utvandrarna

av Vilhelm Moberg, uppläst av Per Sjöstrand var den senaste av konsumerade klassiker. Det var lätt att leva sig in i Karl-Oskar och Kristinas vedermödor på väg till och över havet till det nya landet.

Det är aldrig fel att läsa om de svenska klassikerna och historien om de människor som var de första att våga sig iväg till ett nytt land på 1800-talets mitt är fascinerande. Jag känner oron, känslorna och tankarna kring beslutet och uppbrottet och tycker det är intressant att relatera till och jämföra med dagen folkförlyttningar. Svenskarna flyttar ut av helt andra skäl idag än för 150 år sedan, men de som flyttar in har svåra beslut och uppbrott bakom sig.

Andningsgunga


av Herta Müller. Stark roman som handlar om hur rumäner sattes i arbetsläger i Sovjet efter andra världskriget. Mycket vackert språk och fantastiska människoskildringar.



Stenknäck i björkens topp

Och allra längst upp i björkens topp satt stenknäcken och spanade ut över nejden.


Grönfink i grönskans mitt

Mitt i den skira björkens grönska sitter en grönfink och sjunger.


Skir grönska

Det är inte lätt att fånga den skira vårgrönskan på bild. Men lite grand känns det i de här bilderna tycker jag.


Vårtecken för nionde veckan

Det händer så mycket på en gång att man inte längre hänger med. :)











Många fler vårtecken på Humlebackens blogg!


Veckans färger - gul och lila



Fler färgglada bilder i veckans färger


Scillaskyar



Allt har exploderat och det går så fort, alldeles för fort. Explosionen av scilla i rabatten är i alla fall inte överblommad ännu. :)

Ordlös onsdag - solitär



Fler deltagare i ordlös onsdag finns här!

Steglitsen som sjunger

Det satt en sån lysande fin liten fågel högt, högt däruppe bland videkissarna. Med maximal zoom lyckades jag se att det var en steglits. Inte en vanlig gäst hos oss.




Vårtecken - åttonde veckan

Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår.



Visst är det härligt med blåsippor inne på tomten, men sipporna är ännu bättre i det fria.





Hemma i trädgården står sena krokusar och härliga vårstjärnor i hasselsnåret. Flugorna har vaknat.




På buskar och kvistar slår bladknopparna snart ut: trädpion, björk, syren och druvfläder på bilderna.




På Humlebackens blogg hittar du andra vårspanare!


Blå underverk





Fler vårbilder

Idag kanske uppkopplingen mot internet fungerar tillräckligt bra för att jag ska kunna visa mina vårbilder?

Det är mycket små lökar av olika slag som kommer nu, som porslinshyacint, scilla, blåstjärna och vårlök.
Men också den söta lungörtens blårosa blommor. Och ogräset kommer också, visst är tusenskönan hjärtligt välkommen när den visar sig i ental.


Och så har vi de nyvakna insekterna: bina, humlorna och fjärilarna. Citronfjärilen har fladdrat förbi, men ville inte sitta still, vilket däremot nässelfjärilen gjorde.


Och så har vi knopparna i vitsipporna, påskliljorna och i skuggrönan. Explosionen av färg och blomster har bara börjat. :)



På Humlebackens blogg finns fler vårteckenspanare.

http://humlebacken.blogg.se/


Vårteckenutmaningens sjunde vecka

I helgen kom våren på riktigt! Snödropparna som bara droppat i flera veckor slog ut! Tussilagona sken som solar i fjolårsgräset.




Trädgårdsvivan som nyss slagit ut och de gula krokusarna har fått vara ifred för rådjuren (än så länge...)




Blåsipporna blommar så underbart.




och mycket mycket mer, men internet har fått spelet så det går inte att visa mer.


Norrtullsligan

Är Elin Wägners första bok, utkom 1908. Fantastiskt att den står sig så väl än idag. Tiderna har kanske förändrats men inuti är vi människor fortfarande lika dana.

Norrtullsligan handlar om Elisabet som kommer till Stockholm för att arbeta som kontorist. Hon bor inackorderad med Eva, Baby och Emmy och de har så roligt ihop. Frustrationen över det underbetalda jobbet, flirtande chefer och svårigheterna att hitta den rätta tas om hand med ett gemensamt skratt på kvällarna. I alla fall tills den planerade strejken för högre lön avslöjas och Baby och Emmy mister sina jobb.


Blommig fredag - ögongodis

Idag kom våren på riktigt. Den blåste in i trädgården med 15 +-grader och både tussilago och blåsippor slog ut.

Hurra! Kan det finnas något bättre ögongodis?



Det finns mer ögongodis att njuta av på Katarinas blogg Roses & Stuff.


Brott och straff


22 skivor klassisk litteratur = 22 timmar rysk 1800-talsmisär och elände. Trånga kyffen till bostäder, trasiga kläder, depression och fattigdom men också högtflygande idéer och långa, utvecklande tankekedjor, vackra systrar och goda intentioner. Per Myrbergs uppläsning var fantastiskt bra.

Men tro inte att jag försakat någon tid, inte alls. Skivorna snurrar i CD-spelaren i bilen på väg till och från jobbet så den klassiska bildningen får jag helt gratis. :) Ingen tidsinvestering och ingen pengainvestering, biblioteket i Skara har mängder med inspelade klassiker till utlåning. Nu hinner man ju inte igenom 22 timmar på 4 veckors lånetid, så två omlån har krävts innan Raskolnikov hamnade i Sibirien för att sona sitt brott.


Vårtecken - sjätte veckan

Fåglarna sjunger som besatta i buskagen. Regndropparna glittrar som pärlor på strån och kvistar. Det finns lite mer vårtecken än bara krokus och snödroppar nu.




t ex är det knoppar i lungörten. Kejsarkronorna växer och knopparna på svart-vinbärsbusken sväller. Tranorna har kommit, lärkan sjunger och skrattmåsarna har börjat skräna, men den enda nya fågel som fastnat på bild är en stor duva som festade på fröresterna.



Men det bästa av allt. Det oöverträffade vårtecknet som glädjer ända in i hjärteroten, är blåsippornas duniga knoppar.



Kika in till Humlebacken och leta efter fler vårtecken! Glöm inte att uppmuntra vårspanarna i norr, som fortfarande stirrar ut över snötäckta marker.




Bildligt talat - v 13

Taloxe som sjunger i skymningen

Fler talande bilder hos Mimo


Naturens färger




En del nyponfrukter behåller sin färg genom hela vintern. Jag har en taggig nyponbuske bakom garaget och den fascinerar med sina kvarlämnade frukter. Längre bort i skogen finns flera nyponsnår, där är frukterna större och rundare, färgerna mustigare och mer jordnära.

Dagens färger - brun och blå



och lite grönt. Krokusarna formligen glöder av färg i rabatterna nu.

Veckans färger - brun och vit




Brunt och vitt har varit vanliga färger i vinterns fotoalbum (vissna bruna kvistar och vit snö...) och även om det är lite tråkigt att visa vinterbilder nu när våren äntligen är här så får det ändå bli en arkivbild till fotoutmaningen veckans färger

Se hur stackarn har små snöflingor i morrhåren.


Blommig fredag - på marken






I veckans blommiga fredag inventeras vad som finns på marken. Hos mig är det bara krokus och snödroppar ännu, vilket inte är så bara minsann. Vackert och vårlikt!

Fler blommande bilder hos Katarinas Roses & Stuff.


RSS 2.0