Bildligt talat - v 35Fler talande bilder hos Mimo.


Promenad i leran

Det har regnat ganska mycket nu. Inte så lätt att ta sig fram på de leriga stigarna. Någon tog sig besväret och lade ut flis på stigen. Det tog ungefär två dagar innan det var nertrampat i leran av stora hästhovar. Hästarna gillar inte heller att bli kladdiga om fötterna.


Samma fjäril, olika blommor

Påfågelsögat är nog den fjäril som varit den flitigaste besökaren i trädgården den här sommaren. Fortfarande, när solen är framme, kommer de och suger nektar.


ABC - T som i Trollslända

Än flyger det enstaka trollsländor i trädgården.

Jag är väldigt fascinerad av dessa vingade varelser. De finns i så många färger och de är riktiga flygkonstnärer. Men den här satt och solade sig på en vägg och lät mig fota klart innan han lyfte igen.

Fler T-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Lavendelnostalgi

 Minns när lavendeln blommade som mest.

Nu är den nerklippt och friserad för att bli tät och fin igen nästa år. Den lilla filuren som syns i förgrunden på bilden hjälper mer än gärna till att beskära lavendel. Helst knipsar han blad på riktigt små och späda plantor... Gott!


Bildligt talat - v 34

Påfågelsöga på sten

Fler talande bilder hos Mimo.


Fototriss - R som i Rungsted

Har tillbringat ett par härliga dagar i Rungsted, Danmark. Då passar det ju att visa några bilder från resan i veckans fototriss.


Rungstedlund, där Karen Blixen föddes och levde efter sin hemkomst från Afrika.

Rungstedlund

Rofylld plats där Karen Blixen blev lagd till sin sista vila, strax nedanför kullen där Johannes Ewald, Danmarks nationalskald, ligger begravd.

Karen Blixens gravplats

Utsikt från Rungstedgaard
Rogivande utsikt från Rungstedgaard, hotellet som ligger bredvid Rungstedlund.


Till Rungsted kommer man lätt genom att ta färjan från Helsingborg och sedan köra den otroligt vackra strandvejen söderut i några mil.
Fler deltagare i FOTOTRISS här!


ABC - S som i Svamp

Nu är de här, svamparna. De skjuter upp både här och där och är oftast ganska söta. Jag är av den uppfattningen att alla svampar - utom gula kantareller - antagligen är giftiga, så jag plockar aldrig svamp och äter väl bara köpechampinjoner. Men visst skulle det vara gott att kunna lite mer om dessa "växter".


 


Fast en KarlJohansvamp, eller som den också heter - Stensopp, känner jag faktiskt också igen och skulle till och med våga äta om inte sniglarna redan hade börjat, vilket de i princip alltid har gjort om jag ser en sådan svamp i skogen. Det är ingen stensopp på bilderna!


Fler S-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Semesterminnen

Nu är jag nog klar med min semestersida, 16 inlägg om de 5 dagarna i New York i juni.


  Semester långtbortistan


Nu funderar jag på om jag ska fortsätta med samma blogg och lägga ut andra semesterminnen.


Tisdagstema - blommor

Dahlian är blomman över alla blommor i augusti. Alla mina knölar överlevde inte vintern, men den i mitt tycke vackraste delade jag på och jag har fem rosa/gul-blommande plantor i år.

Det är inte bara jag som älskar blommorna. Fjärilar och humlor älskar dem också.Fler blommor i tisdagstema!


ABC - R som i Rosa rabatter

Rosa blommor i rabatterna och alla växter med namn som börjar på R. Faktiskt så är detta alla blommor i min trädgård som börjar på R.


Rosenspirea och rosenvial blommar i juli-augusti medan rosenbräckan blommar i maj.
Rosen på bilden är ju röd men jag har rosa rosor också. Den röda rudbeckian är verkligen rosa, precis som den inflyttade vilda rödbläran
I de rosa rabatterna blommar en del blått också. Denna rhododendron är lila i verkligheten, men i trädgården finns även rosa variant, som tyvärr blev rådjursmat i år och därför inte finns på bild. Riddarsporrarna är de blåaste av blåa men revsugan finns även i en rödbladig variant.
 
Fler R-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Höstblommor

Hösten kommer så sakta, då är det dags att frossa i alla höstblommande växter.


   Höstanemoner                                                        Astilbe
 

   Bolltisteln har precis börjat slå ut och humlorna blir alldeles till sig.


  Höstflox i olika färger.
  

ABC - Q som i q

Att fota något med Q var verkligen en utmaning! Trädgården var utesluten, att börja leta latinska namn för att hitta ett Q, det hade jag ingen lust med. Så jag letade i skafferiet - inget. Jag letade på bokryggar i bokhyllan efter författarnamn - inte en Bergqvist och ingen Lundqvist... Sedan drog jag mig till minnes åren i skolbänken. Hmmm, skrev man inte en massa Q:n i statistikövningarna? Nej, en massa Q:n skrev man inte och inte små q:n heller, men jag lyckades faktiskt hitta en formel där det fanns ett "q" med. 

Det slår mig att jag inte minns nästan någonting av de här kurserna. Formlerna är rena grekiskan för mig när jag tittar på dem idag. Då tyckte jag det var både roligt och intressant - även om själva formlerna var väldigt svåra att följa. Fler Q-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Ösregn

och störtskurar om varannat. Idag lyser solen med sin frånvaro.

Fingerborgsblommorna har blommat över, bilden är några veckor gammal. Praktlysningen lyser fortfarande gul genom regndraperiet idag i alla fall. Så det finns lite att njuta av ändå.

Lite vemodigt att jag såg en flock med återvändande tranor i morse när jag åkte till jobbet. Är det höst redan?ABC - P som i Päron

Päronträdet i trädgården är ett familjeträd med fyra olika sorter. Det växer för varje år och efter drygt 10 år hoppas jag att vi snart ska kunna få riktiga skördar av mer än bara sträva augustipäron.

För Göteborgs diamant som är så goda, de får skorv och vill inte alls bli mycket frukt.
Och Esperens herre som är så eleganta, de har vi bara sett ett par stycken av trots att grenarna brukar vara fulla av blom.
De enda grenar vi kan lita på att det blir päron på är som sagt augustipäronen som inte är särskilt goda och så gråpäronen. Gråpärongrenen gav väldigt lite de första åren, men nu börjar det bli så att man till och med måste ut och gallra. :)

Fler P-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]

 


Skuggigt läge

brukar jag säga om min trädgård, där jag bor i kanten av skogsbrynet. Men vissa kvällar har solen verkligen ett speciellt intresse för min trädgård. Då vräker sig solstrålarna in och ljuset är så vackert att det inte går att fånga på bild. Men ett försök gjordes i alla fall.


RSS 2.0