Babettes gästabud

av Karen Blixen, är en kort roman eller lång novell. En saga, kort sagt, om den lilla byn i nordnorge som lever efter den fromma frikyrkopredikantens levnadsregler. Prästens två döttrar lever spartanskt och är goda, vänliga och gudfruktiga och har gett Babette husrum och skydd efter hennes flykt från Frankrike fjorton år tidigare.

När Babette vinner tio tusen franc på lotteri, tror systrarna att Babette ska flytta tillbaka till Frankrike då hon insisterar på att få bjuda systrarna och resten av den trogna församlinge på en middag. Babette som har lagat torftiga maträtter åt systrarna i alla år, får till slut, ännu en gång utöva den konst hon verkligen kan, men som systrarna inte förstår. Inte ens när de får veta att hela lotterivinsten lades på en enda middag.


Dewey - bibliotekskatten

Vicki Byron, bibliotekarie på ett landsortsbibliotek i Spencer, Iowa, hittade en kattungen i bokinkastet och behöll den som bibliotekskatt. Katten som döptes till det stolta namnet 'Dewey Readmore Books' blev kvar på biblioteket i 19 år.

Känslan som Vicki Byron förmedlar, att kattens liv spinner in i människornas liv och både påverkar och påverkas av besökarna på biblioteket, berör mig djupt. Trots att författarens eget liv rymmer både tragedier och sjukdom som ensamma skulle kunna fylla flera romaner, väljer hon att fokusera på Dewey, som berört så många människor genom åren. Katten får spela huvudrollen och när man läser berättelsen förstår man att det inte bara var en vanlig katt.

Dewey må ha varit en ovanlig katt, men det är matte också. Hon erkänner hur stor plats ett husdjur har tagit i hennes liv och hon gör det med värme. Jag tror att många, liksom jag, kan känna igen sig i det förhållande till ett älskat djur som hon beskriver. Ett husdjur är så mycket mer än bara sällskap, det kan vara en vän, förtrogen, lekkamrat, familjemedlem, för att inte tala om glädjekälla.

Blue Monday - Ajuga reptans

Sally includes the blue color of America's flag in her blog today, as it is the Memorial day, a national holiday in USA.

I keep the theme in my garden as usual. The fantastic flowers of the Ajuga reptans, look like little blue dolls seated on the stem.More pictures with blue theme at Smiling Sally
BLUE MONDAY


ABC - G som i Ginst i en glipa

Bokstaven G representeras här av en Ginstskvist, eller om man hellre vill en Glipa där kvisten kilat sig in.Fler G-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Fototriss - prickigt

Blommorna, eller vad man ska kalla det, på min födelsedagspresent - vissnade ner efter bara ett par dagar. Pinsamt, tänkte jag och funderade på om jag skulle slänga plantan.

Men se vad som har hänt när jag blivit ytterligare en månad äldre. De underliga blommorna ploppar plötsligt fram igen. Prickiga och fina.

 

Fler deltagare i fototriss prickiga utmaning hos Helena.


Kärlek, vänskap, hat

En novellsamling av kritikerrosade Alice Munroe. Berättelser att känna och tänka till.

En novell då och då är en lagom dos. Ingen bok att streckläsa.
Stenknäck (sommar)

Jag har ju fortsatt lägga mat i fågelbordet även i vår. Det är så trevligt när vinterfåglarna kommer på besök. Idag var t ex stenknäcken här och smaskade på solrosfrön.


Himmelska förbindelserNoveller om kärleksmöten.

Till skillnad från hans kända romaner om damernas detektivbyrå, har Smith här faktiskt fått fram något som är lite djupare lite mer tänkvärt och ibland till och med lite spännande.

Det bästa med novellformen är att man inte behöver ha dåligt samvete för att man vill läsa färdigt innan man släcker lampan för natten.
The sky

Himlen är tema i den här lördagsmixen. Solen finns där bakom molnen. Kikar igenom molntäcket allt som oftast.


Fler bilder hos Shannara i SaturdayMix #13


Efter regn

Tänkte först ta denna bilden till ordlös onsdag, men jag kände att min vän humlan faktiskt behöver några ord. :) Så flitig och fin ger han sig ut trots att pälsen fortfarande är blöt efter regnskuren. Jag hoppas att han fann god och söt nektar i tulpanen, eller någon annan stans bland trädgårdens alla blommor.Rött är söttFler röda bilder i Ordlös onsdag.


Blue Monday


Even the buttefly is reflecting the blue colour.
More pictures with blue theme at Smiling Sally
BLUE MONDAY


Bildligt talat - v 21Fler talande bilder hos Mimo.


Fototriss - överexponerat

Överexponerade bilder är ju inget som jag har eftersträvat hittills. Men som Helena i veckans fototriss påpekar, faktiskt kan bli effektfullt om man utnyttjar överexponeringen som en del av bildens komposition.

Nu vill jag inte påstå att överexponeringen i mina bilder var avsiktliga... Så skicklig är jag inte. Men eftersom jag har tillbringat en skön söndagseftermiddag i trädgården, så var det ganska enkelt att hitta några bilder med överexponering att visa i trissen.


Himmel med vita moln, blir lätt överexponerad en solig dag. De flesta bilderna som jag tog  av domherrarna blev bara silhuetter, svarta fåglar mot gråvit bakgrund, men den här bilden blev ganska lyckad trots att bakgrunden är överexponerad.Vita blommor är ju vansinnigt svårt att fota. Här var det spindeln som var motivet och det överexponerade kronbladet gör väl inte så mycket.Svart kan också bli överexponerat i solen. Den här bilden skulle nog gå att justera med datorns hjälp. Visst är det härligt med bärbart, det gör det möjligt att förena utomhusvistelse med inomhusaktivitet.


Glad pingst!


Studsande

Milla vill se bilder på tema studsande. Här är tre studsande objekt på samma bild, både boll, pojke och kanin har mycket studs i sig - även om de råkade sitta ganska still just den här hundradelen av en sekund. ;)


Tisdagsutmaningen hos Milla är öppen hela veckan.


First time

För första gången blommar Sockblomman ordentligt. Det är fyra år sedan jag planterade växten som jag köpte för att den skulle vara en bra marktäckare. Den har varken blommat eller brett ut sig. Men nu verkar den ha etablerat sig. 


Fler bilder hos Shannara i SaturdayMix #12


ABC - F som i Fänrikshjärtan

Fantastiska, frodiga, fina fänrikshjärtan.

Jag har provat den vanliga rosa varianten, men de klarar sig inte. Den här vita har jag delat i ett snart oändligt antal plantor och den bara fortsätter att växa och blomma. Underbart!

Fler F-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Den oskyldige

Visst är han oskyldig, Matt. Huvudpersonen i Harlan Cobens thriller blir dömd för dråp när han försöker avstyra ett slagsmål. Har du väl suttit i amerikanskt fängelse anses du därefter aldrig som oskyldig. Någon utnyttjar Matts utsatthet och iscensätter en makalös komplott.

Det liv som Matt lyckats bygga upp efter avtjänat straff, riskerar snabbt att raseras när han råkar finnas i närheten vid flera mystiska mord. Vad ska han göra när polisen kan visa att han varit i närheten och att han dessutom har motiv för att begå brotten?

I nära James Bond-stil kämpar han på, inte kan en amerikansk romanfigur bli liggande om han blir nedslagen och knivhuggen.

Töntigt men ganska underhållande, är mitt betyg.


Gult är fult?


Fler funderingar kring den gula färgen i Ordlös onsdag hos Susanne.


Där havet slutar

En riktig läsupplevelse. Jacquelyn Mitchards roman Där havet slutar, handlar om en familj där den yngsta  pojken försvinner/ blir kidnappad.

Familjen utsätts för stora påfrestningar och man får följa allas reaktioner, känslor och tankar. De olika familjemedlemmarna visar alla olika försvarsreaktioner för att kunna hantera förlusten och situationen som uppstår när mamman förlorar förmågan att knyta an till de två kvarvarande barnen.

Även släktingar och vänner berörs ju av situationen. Polisen som utreder försvinnandet, tar uppdraget personligt och släpper inte familjen och dess öde trots att åren går.

Efter nio år hittas pojken. Då uppstår helt andra problem att hantera. Kan de bli en familj igen? En hel familj.
Döden skall du tåla

av Karin FossumJag är inte så förtjust i Karin Fossums thrillerliknande romaner med öppna slut. Döden skall du tåla låg dock på köksbordet här hemma och jag tänkte att jag kan väl ge den en chans. Den var bra mycket bättre än förväntat.

Vi får följa både offer och förövare i en skicklig psykologisk skildring. Invånare i den lilla staden utsätts för makabra skämt, såsom falska dödsannonser och liktransporter till svårt sjuka. Damen som läste sin egen dödsannons i tidningen blev först väldigt chockad, men hon var en av få som kunde lägga händelsen bakom sig. Hon hade ramat in annonsen och varje morgon kunde hon sedan säga till sig själv, att nehej du, en dag till klarar jag mig.

Annars var det inte mycket humor i romanen. Tvärtom, mycket sorg, ilska, elände och slutligen en orgie i våld och blod som trots allt inte blev så väldigt snaskigt som jag hade ställt in mig på.


Stormblomma

Lika naiv ssom titeln är Tamara McKinleys roman om en familj i Australien. Dottern kommer hem efter avslutad utbildning och ska äntligen få reda på sanningen. Hon tror att hon är adopterad, men...

...det är inte så illa, eller är det värre än så?  Slutet lyckligt i alla fall, som det måste vara om boken heter Stormblomma.
Tisdagstema - kantig

Det får inte finnas några runda, mjuka kanter i dagens tisdagstema. En krukskärva som låg och skräpade på trallen blev ett lämpligt motiv.
Fler kantiga bilder i Tisdagstema.


Det tänkande hjärtat

Yvonne Hirdman har lästa alla brev som Alva och Gunnar Myrdal skrev till varandra och presenterar en personlig bild av Alva. Hon drar slutsatser från de personliga ord makarna skrivit till varandra och hon jämför det privata livet med deras offentliga liv.

Man känner starkt med den unga Alvas kamp för kvinnors lika rättigheter. Hon kämpar för rättigheter och kvinnornas möjligheter att också få ge sitt bidrag till samhället utanför hemmets väggar. Men framför allt ger Hirdman bilden av Alva som den välutbildade kvinnan som med stor psykologisk kunskap ville barnens bästa.

Senare i livet, som riksdagsledamot och statsråd, var dessa frågor om familj och barn för små för Alva. Hon hade då lagt kvinnokampen bakom sig och arbetade med de stora och viktiga frågorna, dvs världsfreden.


Doris Lessing

Afrikatemat fortsätter och Doris Lessing är en intressant jämförelse med Karen Blixen. Båda författare med starka band till Afrika.

Doris Lessing växte upp i Rhodesia och hennes debutroman Gräset sjunger utspelar sig där. Boken handlar om Mary, som lyckas slita sig från sin fattiga uppväxt på landsbygden och skapa sig ett trivsamt och socialt liv i staden. När hon till slut bryter upp för ett giftermål med Dick, en ensam farmare faller hennes liv samman och hon går långsamt sitt öde till mötes.

Romanen skildrar Marys psyiska förfall, men ger framför allt en bild av hur européerna förhöll sig till de infödda. Det outtalade, underförstådda att de vita var överlägsna och de infödda tjänare.

Redan från början vet läsaren att Moses, den svarta tjänaren, får skulden för mordet. För så var det, alla visste, att ett brott mot en vit alltid var begånget av en inföding.


I Alfred och Emily fantiserar Lessing om sina föräldrars liv. Hon beskriver dels de faktiska omständigheterna och det faktum att de inte blev framgångsrika farmare i Afrika som de hoppats. Sedan ger hon sig i kast med att skriva om hur deras liv hade kunnat gestalta sig om saker hade blivit annorlunda.


Bildligt talat - v 20


Fler talande bilder hos Mimo.


Tema fredag - underifrån


En bild på kejsarkronorna, tagen underifrån.
Fler bilder på tema underifrån kan du hitta hos Sinneskatten.


ABC - E som i eld

Grillsäsongen är här och elden flammar var och varannan kväll. Varken billigt eller miljövänligt sätt att laga mat, men gott.
Fler E-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Blått är flottFler blåa bilder i Ordlös onsdag.


Tisdagstema - gammal

I veckans tisdagstema är uppmaningen att visa något gammalt. Mina katter finns inte längre men de blev alla gamla. Från vänster: Murre 18, Astrid 19 och Mallis 13.

Det är tre veckor utan katt i huset nu och det är svårt att förklara hur tomt det kan vara, trots att Murre och Astrid mest låg på soffan sina sista år. Ögonen dras till deras sovplatser av gammal vana, fötterna känner försiktigt att ingen kattsvans är i vägen när man går förbi platsen där matskålen stod. Mallis som dog för sex år sedan brukade sova vid mina fötter och känslan av hennes sammetslena päls är etsad i huden under mina tår.
Fler gamla bilder i tisdagstema!
På gamla saker, gamla hus, gamla människor eller gamla djur.


Bildligt talat - v 19

Uppochnervända världen? Hos oss blommar pingstliljorna före påskliljorna.


Fler talande bilder hos Mimo.

Bruna björkar

Björkarna har bränt sig i solen. De späda gröna bladen skiftar i brunt och ger en nästan kuslig stämning just nu. Antar att de snart hämtar sig och att vi får det vanliga mörkgröna sommarbladverket om ett par, tre veckor.


Numbers

Siffror, som skrapas fram. Någon gång vinner man en ny lott, någon vinner storvinsten. Grattis till dig som gör det! Använd vinsten med förnuft och låt inte pengarna förändra den vackra och trevliga person du är.Fler siffror hos Shannara i SaturdayMix #10


ABC - D som i droppar

Idag är det blött, grått och kallt, ihållande duggregn. I veckans bokstavstolkning går tankarna till droppar i olika former. Vattendroppar, så vackra när de fastnar på material eller växter. Snödroppar, utblommade nu och och har ersatts av andra vårblommor i rabatter och gräsmatta. Snart är det dags att ta ut övervintrade krukväxter. Fuchsian (bloddroppen) blommar redan och måste vänjas varsamt vid sol och vind.
Fler D-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Fredagsfärger - Svart och vit

En svart och vit årlig gäst hos mig.
Sädesärla, vippärla, såsigga, plogärla; kärt barn har många namn.

Fler svart-vita bilder hos FredagsFärger


Grönt är skönt


fler deltagare i ordlös onsdag


Tisdagstema - Vatten

Vattendroppar i nätet som legat över magnolian till skydd mot rådjur under vintern och framför allt under våren när blad och knoppar verkar vara oemotståndliga för o-djuren.
Hela skogen full med nyuppvuxen mat och så går de och knipsar små godbitar i trädgårdarna i stället.Fler bilder på tema vatten i TISDAGSTEMA!


Vårtecken i maj

Våren breder ut sig och insekterna har vaknat till liv. Fjärilar, humlor, bin och flugor är väl alla en sorts vårtecken, vissa trevligare än andra förstås.

Här är några nyvakna och hungriga, vackra vårvarelser.Men nyckelpigan ser ut som om hon vill krypa ner under täcket ett tag till.

Fler vårtecken finns att se hos Humlebacken!Fröken bofink provianterar

Fröken bofink hittar solrosfrön bland vårgröna grässtrån.


World without end

Mastodontboken är utläst. Inte nog med att det var flera tusen sidor, de var på engelska också. Det kändes att jag inte läst på engelska på ett tag, för det tog nära 500 sidor innan jag tyckte att jag fick flyt i läsandet - men sen fångades jag verkligen av boken.

Ett riktigt epos från medeltiden. Personer att älska och beundra, fiender att hata, intriger utan slut, sorg, katastrofer och elände, men också lycka och banala upplösningar av otroliga händelser.
Svartvit flugsnappare

Ett par svartvita flugsnappare kurtiserar i sälgarna i hörnet av trädgården. De har varit och kikat på den nyuppsatta fågelholken. Nu håller jag mig på avstånd och håller tummarna så kanske de flyttar in.

Det är riktigt tuffa fåglar fast de är så små. Den här gynnaren jagade bort en trädkrypare (i och för sig också en liten fågel...) från sälgstammen igår, sedan satte han sig i fläderbusken och putsade fjädrarna.


Steglits?

Jag är inte helt säker på vad det är för fågel som stannade ett ögonblick i trädgården idag. Den satt bara en sekund och jag hann aldrig se den annat än genom kameran. Jag tror det är en steglits, med tanke på det gula som skymtar på vingen.


ABC - C som i cykelkorg

Cykelsäsongen är här. Med över två mil till jobbet så blir det mest cykelturer för motion och rekreations skull. Cykelkorgen är guld värd, när man vill ha med sig en extra jacka, matsäck eller varför inte kameran.
Fler C-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Sädesärla

Sädesärlan kom tillbaka till oss för någon vecka sedan. Idag struttade den omkring på gräsmattan som om den aldrig varit borta.Sedan satt den och smälte maten på en gren i äppelträdet.
'


Art or just weird

Konst eller bara konstigt? Ja, inte är det något konstverk på min bild - så det får väl gå under kategorin konstigt.Fler konstfulla bilder hos Shannara i SaturdayMix #9


RSS 2.0