På tunn is

Faktiskt låg det en tunn, tunn isskorpa på dammen jag åkte förbi i morse. Men - peppar, peppar - i skogens skydd har vi sluppit nattfrosten hos oss ännu.

På tunn is, heter den självbiografiska bok som Jenny Diski skrivit, med undertiteln: en resa till Antarktis. Hon berättar om den uppväxt som format henne. Ständiga bråk i hemmet och eländiga förhållanden ledde till skolk, fosterhemsplaceringar och sedan långa vistelser på psykavdelningen. 

Hon analyserar sitt beteende och ser behovet av att slippa väntan på det hemska som hon alltid visste ändå skulle komma och att missbruka och provocera blev utvägen för att slippa den påfrestande väntan. Hennes bästa stunder i livet identifierade hon tidigt som tiden då ingenting hände, då hon låg nerbäddad på psyket. Den sterila sjukhusmiljön blev hennes trygghet.

Det är med den bakgrunden Diski får den fixa idén att hon måste åka till Antarktis, den vitaste och sterilaste platsen på jorden måste ju vara som gjord för just henne.


FyndFler fynd i ORDLÖS ONSDAG hos Susanne.


Bildligt talat - v 39
Fler talande bilder hos Mimo!


Fototriss - I luften

I luften den här helgen är bara regn och dimma (än så länge, kanske lättar det snart).Fototrissen den här veckan är att visa tre bilder på temat "i luften" som jag fixar med en nytagen bild och två ur arkivet.


Först den tappra lilla spindeln som trots höst och regn är ute och ser över sina nät.

Den lilla humlan från i våras som har surrat omkring i luften hela sommaren tillsammans med sina kompisar. Humlorna är bara de underbaraste insekterna som finns!
Och sist en bild som i alla fall fångar trollsländan i luften. Med tanke på hur snabbt de flyger så är jag imponerad över att kameran registrerade den över huvud taget. Bildkvaliteten lämnar en hel del övrigt att önska..


Fler deltagare i FOTOTRISS här!


HöstLjuset räcker inte till för fotografering under ruggiga höstdagar, men ibland så blir det en bra bild i alla fall. Den här spindelns nät, uppspänt i den vissnade krolliljans ram blev väldigt stämningsfull tycker jag. Notera också den daggvåta spindeln på frökapseln i toppen - vad tror ni han tänker... Sno maten om det kommer någon? :P


Skapat med Inspiration och Kreativitet från Nina Xi.


ABC - X som i .... naturen

Jag vet, det finns X-boxar, X-trapris, X-krokar, men jag väljer ändå ett kryss i naturen. Vad ska man annars med halft misslyckade bilder till. ;)


Fler xtremt finurliga X-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


NF Macro # 2Nu är fjärilarnas tid förbi, dags att kika i fotoalbumet och minnas deras skönhet.

Fler närbilder hos NF Macro!


Bildligt talat - v 38Fler talande bilder hos Mimo!


ABC - W som i Wulfenia

Wulfenia, en liten marktäckande växt med vackra blå blommor. Det tog några år för den att etablera sig men nu börjar den sprida sig i sidled också.

Bilden är ett montage, där jag lagt en transparent närbild på själva blomman i övre hörnet.Fler W-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


SvampFler svampar i ordlös onsdag!


Grönsiska

En liten grönsiska kom på fint besök i kväll. Smaskade väl på björkfnös som samlas i stödmuren, eller så var det insekter som lockade, det finns det ju också gott om.


Fototriss - hårt

Hårt arbete i trädgården, kräver hårda verktyg.


Fler deltagare i FOTOTRISS här!

Den här veckan inbjuder Helena också till tävling, där vinsten är en kamera från www.coolstuff.se


Saturday Mix - Reflexion


Himlen reflekteras i fönstren och kanske sitter duvorna och reflekterar över livet och staden de befinner sig i.


Fler bilder hos Shannara i SaturdayMix #28


Och solen har sin gång

är min senaste klassikerkonsumtion. Det blir inte varannan, men det blir någon emellanåt. Ernest Hemingways Och solen har sin gång lyssnade jag på i bilen. Utmärkt uppläsning av Stefan Sauk som ger huvudpersonerna karaktär. Jake Barnes , Robert Cohn och Mike har alla sin relation till den vackra lady Brett Ashley och som det ofta är i verkliga livet så händer det massor samtidigt som det inte händer någonting.

Tycka vad man vill om tjurfäktningar men Hemingways detaljerade och fascinerande beskrivning av Pamplonas fiesta på 40-talet är så häftig att man upptäcker en känsla av att det skulle varit häftigt att vara med och se.

Både miljö- och personskildringen är fantastisk och jag tror att jag måste läsa om Den gamle och havet, för vad jag minns var den dööö-tråkig då det begav sig. Jag har en känsla av att jag skulle tycka annorlunda idag.


Bär ditt barn som den sista droppen vatten

blev min första roman av Björn Ranelid.

Åh, den var jobbig. Korta meningar, konstiga metaforer, utan röd tråd, men ändå läsvärd för sitt innehåll. Ranelids ställningstagande, se barnen och upptäck varje individs unika möjlighet.

Jag gick direkt på nästa bok, Tusen kvinnor och en sorg. Blev glatt överraskad över att den var lättare att läsa. Vet inte riktigt varför, fortfarande alldeles för mycket korta meningar och fristående uttryck och stycken som inte riktigt passar in. Men tråden, om än ganska vag och luddig fanns där.

Mina vänner i bokcirkeln hade läst andra böcker av Ranelid under de senaste veckorna och det var kul att höra om dem. Det centrala i hans romaner är tydligt, han tar ställning för de svaga i samhället. Han målar gärna upp en utopisk miljö och relation som sedan går i kras. Trauman från barndomen kommer igen, anar författarens egna erfarenheter, miljön utspelar sig på Österlen eller i Stockholm och så verkar han lite fixerad av att ha med något om kungen i nästan varje bok.
ABC - V som i Vit

Jag brukar inte bry mig om att färgstämma mina rabatter i trädgården, men jag har ett par som jag försöker hålla ett färgtema i, en är den vita rabatten.I den vita rabatten finns bl a: Astilbe, Krollilja, Fänrikshjärta och Blåflox, som är så vit att den skimrar i blått.

   

   Så vit att den skimrar i blått


Men jag har också vita blommor på andra ställen i trädgården. Från vänster: Malva, Vitlysing, Pion och Vitpytta.


     
De här bilderna är klickbara för att se i större format.Fler viktiga V-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Kaninlutarsjuka

Huskaninen är sjuk igen. Den här gången är det kaninlutarsjuka. Nej, det finns inget som heter så, men det ser ut så. Den lilla stackaren började plötsligt vingla och ville inte sitta någon annan stans än i ett hörn där han hade stöd av väggen.

Nu har vi gett penicillin i en hel vecka och han är piggare och framför allt argare- för huuuu vad hemskt det är att bli itvingad medicin. <:-o 

Djursjukhuset i Skara visste inte alls vad det var kaninen drabbats av, men skrev ut penicillin i alla fall. (Typ, ta 2 alvedon och ring på måndag om det inte är bättre...) När han inte visade några tecken på förbättring efter 4 dagar så försökte jag ringa igen, men blev bara bortkopplad i deras telefonkö. Ringde då djurkliniken i Skövde i stället och fick prata med en mycket serviceinriktad assistent, som tog sig tid att lyssna och sedan gå och diskutera med veterinären som tjänstgjorde och sedan förklara för mig vad det kunde vara som kaninen led av.

Dessutom ingjöt hon mod och hopp i oss igen då hon berättade om den bakterie (pasteurella) som penicillinet faktiskt hjälper mot, men vi skulle ha lite mer tålamod. Skulle han ändå inte bli bättre av penicillinet så kan det vara en parasit som man kan behandla med avmaskningsmedel. Det finns alltså hopp om att vår lilla trädgårdskompis ska bli frisk igen. Stort tack till Djurkliniken i Skövde!


Visar en bildserie från när huskaninen hjälpte till att gräva om landet efter att potatisen tagits upp i somras. Att gräva är livet för en pigg kanin. :D Och revirmarkera så klart!ABC - U som i Utsikt

Där vi bor har vi en fantastisk utsikt över Hornborgasjön och slätten västerut.

I morse låg dimman verkligen som ett täcke över sjön. Domkyrkan i Skara syns tydligt långt där borta.

Tio minuters promenad hemifrån finns en öppning i skogen där utiskten mot Falköping breder ut sig. Där kan man skymta några av de högre husen vid foten av Mösseberg.


På sommaren är utsikten från trädgården inte så storslagen. Då bor vi i ett rum med gröna väggar. Ett fönster ut mot sjön har vi i alla fall öppet och vackra dagar strålar solskenet in till oss.
Fler utsökta U-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


RSS 2.0