Sommarens primadonna

Blommig fredag startar upp igen, nu i Pilgrims regi på bloggen Bland rosor och bladlöss
Premiärtema för säsongen är sommarens primadonna. Inte har jag någon primadonna i trädgården - högfärdig och märkvärdig soloartist...?  

Den som passar bäst in är väl den ganska ensamma klematis-blomman som trots avsaknad av vänner  blommade så vackert under en lång, lång period i juli. 
 
Redan innan den slog ut var knoppen faktiskt lite märkvärdig. Den dolde högfärdigt sitt innehåll i många, långa veckor.
 
Klematis trivs ju inte så bra hos mig. Antingen är det fel jordmån eller så sköter jag dem fel. Ville de Lyon ska blomma rikligt med starkt rosa stora blommor. Det är rikligt som fattas, men just därför blev ju de enstaka blommorna desto mer framträdande som soloartister.
 
Kronbladen föll av ett och ett med några dagars mellanrum.
 
Till slut föll det sista kronbladet och kvar fanns "bara" en liten krona som också är slående vacker i sin enkelhet.
 
Se fler primadonnor i Blommig fredag

Motljus

 
Solen står lågt och chokladblomman blir nästan självlysande i kvällningen. Det inspirerar verkligen till att hitta vinklar för att föreviga stunden.
 
 
Fler inspirerande bilder här:
 

Vippramsbär

 
Det är så härligt att följa växterna genom alla olika stadier.
 
Förr om åren har jag aldrig lagt märke till att det blir bär på vippramsen, men i år såg både jag och bärfisarna att det blivit bär. När bärfisarna kalasade på bären såg de ut ungefär som små kaprisar.
 
Idag är bären alldeles röda med en vacker marmorering. 
 

Stenigt 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
På uppfarten växer penséerna lite här och där.
 
Det är fröplantor från alla årens vårkrukor. De flesta är blå som på bilderna, men några är röda, gula eller vita.
 
De verkar nöjda med att ha stenigt runt rötterna. Hela sommaren kommer det nya blommor och jag har inte hjärta att rensa bort plantorna där de står.
 
Stenigt är veckans tema i Fototriss. Titta in till Helena och se fler bilder.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Saturday Show Off

 
Fuchsior och dahlior ger färgprakt i trädgården. Måste ju tas om hand över vintern, men det är väl värt det lilla besväret.
 
  

Genomskinligt

 
Gräslöksblommor i en glasskål med vatten - vacker bordsdekoration.
 
 
Mer genomskinligt i tema fredag hos Sinneskatten.

Bålgetingarnas år

 
Det har aldrig varit så mycket bålgetingar som i år, stod det i lokaltidningen. Insektsbekämparna har det jobbigt med mycket getingbon, men de påpekade också att bålgetingar faktiskt är fredliga och inte alls ettriga som vanliga getingar. *Live - and let live* 
 
Fler bevingade varelser i NatureFootsteps meme Winged
 
 
 

Bi-tistel

 
Bolltistlarna drar till sig bin och humlor som om det inte fanns nektar någon annanstans i grannskapet. Det finns knappt ett klot utan en insekt på.
 
 

Så här ser det ut där jag var

Fototriss med det säsongsvis återkommande temat "så här der det ut där jag är". Timingen hos mig är ju inte någon höjdare, eftersom jag suttit på kontoret och gjort bokslut i stället för att njuta av sensommaren.
 
Räkna, räkna, räkna... summera och kontrollera...
 
Till slut är föregående månads resultat fastställt. 
 
Ja, ja, jag ska inte klaga - jag har ju fin utsikt från kontoret i alla fall. 
 
 
Fototrissbanners 

Katten

 
Lilla söta katten! 

Gräslikt


Vacker

 
 
Ordlös lördag

Baksidan

 
Inte lätt att nå baksidan, men kalven gör sitt bästa. 
 
Fler baksidor hos Sinneskatten: Tema fredag

Fuchsia

 
Fina fuchsior blommar nu i amplar på väggen. 
 
  

Rutor

 
Rutor i veckans tisdagstema. Här en gammal bild från ett djurparksbesök redigerat i PicMonkey för att förstärka temat. 

Phlox paniculata

 
Phlox paniculata, höstflox finns i många färger. Den blå gillar jag mest.
 
Blått är veckans måndagstema # 53 hos Helene

Svanpar och svampar

 
En underbar söndag kan innehålla både svanpar och svampar. Och kanske lite wordfeud? :D 
 
 
 

Efter en dag på kontoret

 
vill man bara komma hem och ta en tur i trädgården. Det doftar och det sprakar av färger när sensommarens blommor tar över i rabatterna.

Ett välkommet besök

 
Nej det blir visst inte en trädgård full av fjärilar i år. Det är glest mellan vingarna. Men en vacker påfågelsöga hälsade på de franska blåmunkarna häromdagen i alla fall. 
 
Fler vingar hos Nature Footstep

Höstflox

 
Jag dras till höstfloxen för den ljuvliga doftens skull. Det går inte att bara passera de vackra blommorna, måste stanna och beundra och känna doften.
 
 
             

Linjer

 
Vackra linjer på fjärilens vingar.
 
Fler linjer i veckans tisdagstema

Humlesurr

 
Humlorna surrar oförtrutet och växlar mellan lammöron och lavendel. Snart slår bolltistlarna ut också, då blir det humlefest.
 
Bumblebees buzz tirelessly and switches between lamb's ears and lavender. Soon Globe Thistles bloom, then it will be bumlebee party.
 
Macro monday

Kombos

 
Satt och kikade i arkivet och hittade några riktigt vackra kombos från tidigare i år.

Rosor i leran

 
Rosor är ju inte något jag månar speciellt om. De är taggiga, får lätt sjukdomar, ska beskäras o.s.v. Men.... de är ju väldigt vackra. Till och med taggarna är vackra, se bara på den vita rosens knallröda taggar på bilderna ovan.
 
De vita rosorna med svaga rosa toner i blommornas mitt har inget namn, på etiketten stod det bara "marktäckande". De blommar rikligt och taggarna är ju bara för vackra.
 
Röda rosor av sorten "Alain" har vi haft sedan vi flyttade hit. Buskarna stod i en rund rosenrabatt i många år, men står nu i en böjd rabatt som rundar den stora taggiga berberisen. Man kan säga att vi har samlat de vassa skönheterna på samma ställe.
 
Den senaste rosen fick vi i en kruka för några veckor sedan. Den har grön/rosa blommor som är väldigt speciella. Till hösten ska den väl få en plats i en rabatt och klarar sig då förhoppningsvis över vintern.
 
Rosa, marktäckande "Fairy" står för tillfället och väntar på blomning i den gula släntrabatten. Där gör de sig inte alls, men jag har inget bra ställe att ha dem på längre och inte kan man slänga rosenbuskar på komposten. Det kommer säkert en dag när jag hittar en mer passande växtplats. 

I början av augusti

Höstfloxen börjar sprida sin underbara doft i trädgården. Nu börjar också dahlior, chrysantemum, dagliljor, astilbe rosenvial och solhattar att blomma. 
 
Kunde inte låta bli att ta med några still going strong långblommare i collaget också. Man måste bara älska gruspenséerna, blodnävan och den svagt doftande chokladblomman. 

Sitter ihop

 
Blomflugorna sitter ihop i den nyutslagna dahlians mitt. Ingen lämnas utanför gemenskapen. 
 
Fler bilder på temat sitter ihop hos Sinneskatten

Grönskimrande

 
Vingarna skyddas av skalbaggens hårda skal. Visst är det lite läskigt att så många "kryp" kan flyga också?
 
Fler bevingade foton i NF Winged

Dagens vallmofrökapslar

 
I år måste jag bara låta många knoppar av blå bergvallmo gå i frö. Jag har nämligen hittat ett par spontana fröplantor strax bredvid en av de två stora plantorna. Stor lycka! (Bild på "de små" får komma en dag när ljuset räcker till.) Anledningen till att dessa kommit upp är nog att jag slarvat med att rensa. Det gror ju självklart inget där jag rafsar omkring med kultivatorn. Nu ska här slarvas mera.  

Underbara sommardagar

 
Sommaren har inte bara varit strålande sol, men visst har vi haft många fina stunder att ta till vara. Och sommaren är inte slut ännu.
 
  

RSS 2.0