ABC i ord och bilder

Jag missade starten på den nya rundan av ABC i ord og bilder men hoppar in i slutet av andra veckan med två bilder, både A och B.

B är verkligen aktuell nu. Det finns massor av Blå Blommor runt om i trädgården.
Till A-temat letade jag i arkivet och hittade en Avspärrning. 
Taggtråd är obehagligt och fult inslag i naturen men här blev det vackert tycker jag. 
Snart är det dags att fota något på bokstaven C. Tål att funderas över.


4523786846_4250cdfd2c_m[1]Svart och vitt

Att tänka sig sommaren utan någon katt i trädgården är tungt och ledsamt. Jag har redan erbjudits nya kattungar att ta hand om, men det känns inte som att det är ett alternativ just nu. Det är inte bara Murre som är borta, det är alla mina katter som nu är döda. Astrid som blev sjuk i höstas kom till oss för nära 20 år sedan. När hon var ett år gammal fick hon ungar som vi inte hade hjärta att lämna bort. Både Mallis och Murre blev kvar hos oss, Mallis i 13 år och Murre i nästan 19.

Till Shannaras tema black and white den här veckan minns jag mina katter. Murre för all del både svart, vit och beige med rosa marsipananos. Det känns lite som att livet är svart och vitt nu också. Ledsamt svart, men ändå ljusa och tacksamma minnen för alla år som katterna faktiskt har förgyllt vår tillvaro.Fler svartvita bilder hos Shannara på SaturdayMix #8


Lärkan sjunger

Kvällens joggingrunda gav mer än bara kondition. Jag både såg och hörde lärkan, tror att den kanske tyckte jag var dum som sprang där han skulle bygga bo.

På andra sidan vägen skrek och krumbuktade tovsvipan för att visa att hon minsann inte var rädd för mig. Eller så var det bara det vanliga vårskriket?Och minsann skrämde jag inte upp fyra gäss och ett par tranor också på min joggingrunda. Det var en riktigt upplevelserik kväll.

 


Nyvaken

Jag råkade också väcka en liten nyckelpiga (eller 15 fast alla ville inte vara med på bild) när jag städade jordgubbslandet.


Vårtecken i överflöd trots allt

En eländig vecka har genomlevts. Allt är så trist och tråkigt och ledsamt utan min lilla kisse. Hur ska man kunna se vårens alla vackra tecken när man är så ledsen, så ledsen?

Jag som hade drömt och sett fram emot en sista lång, skön sommar med min Murre. Vi skulle sitta på verandan och lapa sol. Vi skulle ligga på gräsmattan och gona oss i värmen. Vi skulle vila i skuggan under linden som börjar få en krona igen. Vi skulle spatsera i trädgården och bara vila oss genom kvällarna. 

Ledsen och eländig har jag ändå letat fram några vårtecken att visa. Och visst måste jag erkänna att det finns hopp om livet ändå. 


Det finns hopp i gula vårblommor! Vårlök, tussilago och gulsippsknoppar.Det finns hopp i blåa vårblommor. Porslinshyacint, blåsippor, blåstjärna, pärlhyacint och övervintrade penséer.Det finns hopp i rosa vårblommor. Julrosor, rosa blåsippor, trädgårdsvivor och övervintrade penséer.Fler vårtecken finns att se hos Humlebacken!


Fototriss - så här ser det ut där jag är idag

Fler dagsfärska bilder i FOTOTRISS!


Ordlös onsdag - gammal & ung


fler deltagare i ordlös onsdag


Tisdagstema - siffror

I tisdagstema är det siffror som ska fotas den här veckan. Mina siffror är resultatet av den försäkrade kattens veterinärvård. Det är nämligen så att tandsjukdomar inte täcks av försäkringen och då får man betala och se glad ut. Och glad är man när den mysiga och gosiga älsklingskatten kommer hem och luktar som en liten bebis i munnen.Mer siffror i tisdagstema


SaturdayMix - Close-up

Snödroppar är allra vackrast underifrån.

Snart har snödropparna blommat över, men tills dess måste man bara frossa i dessa underbara blommor. Vackrast är de underifrån mot en klarblå himmel. Vem skulle tro det som inte har legat på knä med en uppochnervänd digitalkamera framför sig?

Fler close-up och macro hos Shannara på SaturdayMix #6


Bildligt talat - v 15

Fler talande bilder hos MIMO.


Våren är här!

Nu är det ingen tvekan längre, våren är här. Det går inte att få med allt som hänt i veckan så jag visar ett axplock av vackra bilder från veckan som gått.

nässelfjäril snödroppar 
blåsippor Humla och porslinshyacinter

 backsippa grill
gul krokus krokus och snödroppar

tussilago lungört

rabarber
 Ännu fler vårtecken kan man frossa i om man klickar sig fram till vårteckensutmaningen på Vivekas blogg Humlebacken. 

Fototriss - Liten

Veckans tema i fototriss är liten - till förmån för världens alla barn. Helena har startat en egen insamling för UNICEF och skänker en krona för varje deltagare i fototriss. Självklart ska vi både trissa och skänka pengar till Unicefs insamling KÄMPA FÖR VARENDA UNGE.

Inga små ungar omkring mig som kunde fotas idag, i stället får jag visa det som är smått hos mig.


En liten fluga

ett litet bioch en liten humla.


Både krokus och porslinshyacint är ju också en liten blomma som blommar i rabatterna nu.

Fler deltagare i FOTOTRISS hos Helena.


Hon lever än

men har det svårt, den skadade hackspettshonan. Jag såg henne klättra upp för trädstammen och så skulle hon flyga vidare men då dalade hon flaxande ner till marken. Sedan började hon klättra upp igen.

Det är nog inte troligt att jag får se henne igen.


Bofink

Bofinken har varit här ett tag. Han har sjungit för mig ett par veckor. Men han vill inte vara med på bild, han sitter antingen för mörkt eller för långt bort...Och så här lät hans vackra sång.
 


Vi har fått tillökning

Vi har fått tillökning i husdjursskaran. Trots att vi av proffsiga zoobutiksägare blivit avrådda att ha småfiskar tillsammans med fullvuxna guldfiskar så har vi gjort ett försök. Vi fick nämligen en hink med småfiskar av svågern, vars akvarium börjat läcka. Ah, tänkte vi; blir de guldfiskmat så är det väl inte värre än att vi käkar räkor...

Nu är ju guldfiskar vegetarianer, så rent teoretiskt borde de inte ÄTA upp småfisken. Det är väl mest att de skulle stressa ihjäl guld- och kopparbarberna genom att de är så aktiva. Eller att de skulle råka "suga in" dem i munnen och sedan spotta ut dem igen, som de brukar göra med bottengruset.

I alla fall har de 14 småfiskarna klarat sig i tre dagar och de verkar faktiskt komma bra överens. Det är tuffa småttingar. En av dem hoppade ur hinken på vägen hem och låg nog nästan en minut och sprattlade på gummimattan i bilen innan vi kunde stanna bilden och fiska upp honom igen. Den fisken går nu under smeknamnet 'Rymmaren' och den är lätt att känna igen eftersom den är betydligt större än de andra tretton.

Den minsta kallar vi för 'Nemo'. Inte för att han ser ut som filmstjärnan men för att han rör sig på samma sätt. Våran 'Nemo' simmar ofta för sig själv, precis lika tufft och lite ryckigt, vingligt som filmens Nemo gjorde när han simmade ut från revet.Tänk vad några akvariefiskar kan fascinera!

Större hackspett

Idag snöade det igen och fåglarna kom tillbaka och sökte mat vid fågelbordet. Den här hackspetten såg inte riktigt frisk ut, ordentligt uppburrad och ena vingen på sniskan. Hon flög i alla fall fram ett par gånger och åt ordentligt av talgbollen så kanske kan hon klara sig.

Att det är en hona, ser man på att fågeln inte har någon röd fläck i nacken.


Veckans underbara vårtecken

I påskhelgen har våren exploderat. Värme, ljus och solsken och mängder med spirande växter under löv och ris i rabatterna. Både löjtnantshjärta och fänrikshjärtan visar sina späda skott. Scillan knoppar och snödropparna är fullt utslagna när solen skiner. Hasselns honblommor glittrar röda om man går nära.

I grantoppen sitter koltrasten och sjunger, medan grönfinken får hålla till godo med björken. Bofinkarna har kommit tillbaka, men de har inte fastnat på bild. Det gjorde inte heller den första humlan, citronfjärilen och nässelfjärilen. Däremot har både flugor och bin fångats på bild, se hur de surrar kring de solgula krokusarna. En liten nattfjäril satt och sov under en svällande knopp i svart vinbärsbusken. Det doftar härligt om man rör vid vinbärsbuskarna, kejsarkronornas doft är kanske inte lika utsökt - det sägs att de skrämmer både räv och sork... Men stora har de redan blivit.
Penséer har jag köpt och satt i krukor, men kanske hade jag inte behövt det för sedan jag kommit hem hittade jag knopp i övervintrade penséer i rabatten. Det bästa som hänt är nog i alla fall att de första blåsipporna slagit ut.


Klicka upp för att se bilderna i större storlek.

Koltrasten i grantoppengrönfinken i björkenHonblomma av Hassel

Nattfjäril på svartvinbärskvistUtslagna snödropparFlugor och bin i de gula krokusarnaÅrets första blåsippa

Snart slår den ut, den övervintrade pensénKnoppande ScillaDe första bladen av FänrikshjärtanRosa skott av löjtnantshjärtanFlera decimeter höga stjälkar av Kejsarkrona.Ännu fler vårtecken kan man frossa i om man klickar sig fram till vårteckensutmaningen på Vivekas blogg Humlebacken.
 
Lavendelmarodör

Här sitter huskaninen mitt i det som ska vara/bli en lavendelhäck. Varför växer inte lavendeln som jag hoppas? Är det fel jordmån? Är det för skuggigt?

För det kan väl inte vara skadedjur...
                                                 ... som tuggar i sig de goda kvistarna?

Är man söt så kommer man undan med mycket... :)

Blåsippan ute i backarna

Satt på huk och rensade bort fjolårslöv i rabatten, när jag plötsligt upptäckte att de första blåsipporna har slagit ut. Bättre än så kan det inte bli. Vad är väl hundra krokus mot en blåsippa?


RSS 2.0