Gott slut


Gick promenad med storfot på årets sista dag. Vilket härligt väder att njuta en ledig helg i.
Hos oss blir inget fest och glam och stoj, utan en lugn och trevlig kväll med en del gott att äta. :))

Bokhandlaren i Kabul

av Åsne Seierstad. Fick en hög gamla pocketböcker och jag fick för mig att jag inte hade läst Bokhandlaren i Kabul. Men det hade jag nog, för en bra bit in i berättelsen tycktes den väldigt välbekant.

Det var i alla fall värt att läsa om den för den är fortfarande aktuell med sin dokumentär av kvinnornas liv i Afganistan.

Hungriga mesar

Hungriga talgoxar och en liten fink som sitter och trycker... :)  Nu blir det lite jullov och jag önskar alla en god jul!

 

Fler vingar hos Nature footsteps Winged

 


Mysiga mesar


Vinterväglag

En arkivbild förvisso, men det ser ungefär ut så här idag. Skillnaden är bara att sjön inte är så frusen och därför ser mörk ut. Och kanske inte riktigt så höga snövallar - men nästan. Dock på väg bort om vi ska tro prognoserna som säger värme till jul.
Fler väglag i tisdagstema

Siddhartha

En kort roman av nobelpristagaren Hermann Hesse. Det är en berättelse om en indisk bramanpojke som lämnar sin far för att leva asketiskt i skogen med samanerna. Hans vän Govinda gör honom sällskap.

Efter flera år lämnar de asketerna för att söka upp Buddha. Govinda stannar som Buddhas lärjunge men Siddhartha fortsätter i sitt sökande efter upplysning och fulländning. Han söker sig till staden där han lär sig om kärlekens konster av kurtisanen Kamala och han lär sig om pengar och affärer av köpmannen Kamaswani och blir till slut en förmögen man. Siddhartha fångas i begäret av pengar och makt men inser att kunskapen om "barnmännsikornas" liv inte heller ger mer än tomhet i hans inre.

Siddhartha lämnar ännu en gång allt bakom sig och vandrar iväg från staden. När han kommer till floden bestämmer han sig för att ta sitt meningslösa och tomma liv och sjunker ner i vattnet. Men där händer något, Siddhartha hör vattnet sjunga "oohm" för honom och i ljudet hör han livet eller livets mening. Han kommer upp till ytan och somnar invid floden. Hans vän Govinda kommer gående förbi och stannar utan att känna igen sin vän, och vakar över honom under hans långa, livgivande sömn.

Pånyttfödd vid floden träffar Siddhartha sedan Vasudeva, en färjkarl vid floden, och får bo i dennes hydda. Vasudeva talar sällan men lär Siddhartha att lyssna på floden, floden kan ge alla svar.

Romanen är full av symbolik och kopplingar till indisk religion, men även utan kunskap om dessa är det en djupsinnig och tänkvärd berättelse där även 2000-talets läsare kan få stöd i sina livsval.

Fågeldans

- eller bara kalla fötter?

Veckans färger - röd, vit och svart

Den underbara domherren i snön, bättre motiv till veckans färger kunde jag inte hitta.

 

Röd, vit och svart - fler bidrag hittar du i Hannas Veckans färger

Inga mesiga fötter

Kolla in klorna, värre än kattens ju...
Och vingar har den också, lilla blåmesen, så därför blir den mitt bidrag i veckans Winged.

Decembers fröjder

Visst är det en fröjd att hitta små bellisor i mossan, trotsande decembermörkret. Och de irriterande nerblåsta kvistarna från sälg och björk kan faktiskt bli vackra stilleben.

 

Ha en underbar blommig fredag!

Atjooo!

Har förkylt mig. Kanske blivit kall om tassarna?
Bilden visar frusna tassavtryck på trätrappan i trädgården.

Kvinnan är första könet

En kärleksroman av Björn Ranelid med självbiografisk botten. Den unga pojkens första förälskelse, i en äldre kvinna, beskrivs i ett romantiskt skimmer.

Ranelid väver ihop dåtidens erotiska möten med den livshistoria som den äldre kvinnan har att berätta när de möts igen i hennes sista dagar. Hon är svårt sjuk men vill berätta om de orättvisor hon utsatts för till någon som kan fömedla utan att fördöma. Och det kan Ranelid, han fördömer aldrig utan försvarar alltid de svaga.

Julblommor

Jodå, här blommar julblommorna. Primulan vet väl att det snart är jul och struntar i både årstid och kyla. <:-o

 

Fler blombilder hos Nature footsteps meme: Flowers

Skydd

Har en underbar arkivbild till förra veckans Tisdagstema: SKYDD

 

Den här uppfinningen är ju fantastisk för att skydda saltstenen. Men kossan är ju ännu mer fantastisk som klurar ut hur hon ska komma åt godsaken.

 

Glöm inte den färgglada utmaningen hos Hanna - öppen för nya inlägg hela veckan - Veckans färger!

Fototriss - tre

Fototriss har temat tre, som i tredje advent om man vill, men det ville inte jag. En tur i den frostnupna trädgården gav inte mycket inspiration - men till slut fick jag ihop tre bilder med lerkrukor som står kvar på en trapp. Och som ska stå kvar, för taklöken och stenbräckan som växer i krukorna klarar vintern utmärkt. Det gör krukorna också - i alla fall har de gjort det i flera år förut.

 

 

 

Färgglad utmaning hos Hanna - öppen för nya inlägg hela veckan - Veckans färger!


Veckans färger - röd, vit och grön

Veckans färger hos Hanna är röd, vit och grön - kan tolkas som julens färger, men jag valde en härlig rosenbild sen i somras för att väga upp dysterbilden i förra inlägget...

 

Så vill du vara med i en färggrann fotokedja, klicka dig in på Hannas blogg - Veckans färger och länka in ett eget bidrag här.

Drippen dropp

Så här fascinerande såg mina köksfönster ut när det regnade som mest igår.

 

 

 

Inga färger där, men i Hannas utmaning Veckans färger kan hitta julen färger denna gång.

Alla ni som gillar fotoutmaningar, kika in till Hanna och inspirera henne att fortsätta med sin utmaning.


Camera critters


Camera CrittersVad hade Tusse fått span på?
Något ätbart...? Typ en fågel eller en skål med grädde


What did Tusse peek at?
Something to eat ...? Like a bird or a bowl with creamNaggad i kanten

Mörka kvällar och gråa dagar, då känns det befriande att kika runt i fotoarkivet.
En pärlemorfjäril med naggad bakvinge, blir veckans bidrag till Nature footsteps meme Winged.

Veckan som gick

Ordlös onsdag

Isvatten

Nu har tiden kommit för is på vattenytan. Bilden togs dock i mitten av oktober under den korta men sköna fjällsemestern i Sälen. Fler minnen därifrån finns här.

 

Nature footsteps memes
Waters on Monday

Nyss utslaget

Idag föll snöflingorna utanför fönstret. Men värmen i marken gjorde att de smälte så fort de landat. Det som lyser vitt i gräsmattan är bellisorna som fortfarande blommar. I sällskap med nyutslagna pysslingkragar och gula trädgårdsvivor.

Frost on the top

 

A beautiful, but rather cold, morning in mid October is my contribution to the photo meme

 

Straight out of the camera Sunday

Fototriss - röd

Domherren är min favoritfågel, eller en av dem. Det är ett privilegium att få besök av de vackra röda fåglarna.

 

I min röda triss har jag blandat besök från olika årstider. Det går inte bra att fota fåglarna idag, alldeles för mulet och blåsigt ute tyvärr.
I Fototriss den här veckan är det också tävling.

RSS 2.0