I like...

autumn colors / höstens färger

Många vingar små


eller ganska stora faktiskt om man kommer lite närmare...

 

varje torsdag
Nature Footsteps Winged

Stimulerande

I onsdagstema efterfrågas bilder på temat stimulerande. Inget är så stimulerande för mig som min härliga trädgård, oavsett årstid.

P som i...

PresentPengar
Ordlös onsdag

Gyllenlöv

Magnolians gyllene höstfärg.

 

Fler närbilder här NF_Macro #55

Andra gången

Penséerna har bytts mot ljung och blomlådan blommar för andra gången i år. Stamfuchsian har väl i och för sig blommat hela sommaren, men det är den andra överdådiga blomprakten för säsongen.
Och i rabatterna blommar rosenprakttryet för andra gången, liksom den vackra fyllda mattramen. 
Det är härligt när sommaren delvis går i repris. :)

Fler blomsterbilder i

Röd lobelia #132

Axlobelia eller rabattlobelia, jag blir inte klok på den här söta perenna men inte härdiga växt. Den har klarat sig ute några vintrar men förra hösten tog jag in den i kruka för säkerhets skull. Trodde inte den hade klarat sig ändå, men se vad jag hittade där inne bakom andra växters blad, nu i september.

 

Det är kanske inte en rabattväxt att satsa på, när den varken är härdig eller starkväxande. Men ändå, den är ju så söt och så vacker så jag tror inte att jag ger upp förrän den är helt död.

Bildligt talat - v 38

Bildligt talat hos Mimo

Fåglarna

Rena skräckfilmen när flyttfåglarna bryter upp.

Veckans färger - blå, grön och gul

Veckans färger är öppen hela veckan förfärggranna bilder.

 

Min bild på veckans färger är ju inte så färggrann, men desto mer stämningsfull och visst finns färgerna, blått i den höstblommande lupinen, grönt i botten av ängen och gult i de mogna stråna.

Fototriss - fönster

Jag har hittat fönster i min omgivning till veckans fototriss. Inte så välputsade, något av dem. Men charmiga tycker jag.
Höstflytt

Vi som inte kan fly till varmare breddgrader får stanna kvar och försöka ta tillvara alla positiva sidorna av hösten. Alla naturupplevelser till exempel
Fredagstema: höst
NF Winged: 13

Diamonds are not forever

Magnolian måste vara "diamanten" i min trädgård. Vackrare och mer exotisk blir nog inte en blomma. Då är det synd att blomningstiden är så kort.

 

I år var jag med om en andra blomning, men det var bara en blomma. Långt ner i busken nära marken för ett par veckor sedan bara. Och se vad som hände sedan, det blev en röd kotte av den... <:-o

 

 

Fler diamanter i förfall i Blommig fredag

Enda solen i sikte

Onsdagstema: oemotståndligt

Höstfärger

Den vackra blåvingen blommar än, inte så rikligt men den lyser i alla fall blått i amplarna.


Chokladblomma

Chokladblommornas mörkröda kronor slutar aldrig att slå ut. Hela tiden bryter det fram nya knoppar.
 


Höstanemon

Höstanemonerna är nog årstidens drottning. Vilka ljuvliga och sköna blommor de visar upp.


Fler blomsterbilder i

Bildligt talat - v 37

Bildligt talat - info och regler


Höst i rabatten

Höst i rabatten är utblommat och torra frökapslar. Vackert i sig!

 

Fler höstbilder i måndagstema

Chokladblomma

De vackra chokladblommorna är som allra finast nu. Gör sig även i svartvitt.

 


Tranor som rastar

Där var de ju - tranorna!
...och några gäss i bakgrunden också.

Drottning dahlia

Rosa och gul är min favoritdahlia! En knöl för 10 år sedan är nu 6-7 stycken blommande skönheter på olika platser i trädgården, några små andra stora och maffiga. Alla lika vackra färger.
Fler rosa-gula bilder i Veckans färger!

Fotosöndag

Illusion

 

I Fotosöndag är utmaningen att fotografera en illusion. Mitt bidrag blir fotot på dimman där i alla fall mitt öga ser tre runda balar och en fyrkantig.

 

fotsondag_88x31

Upp i det blå

Veckans tema i Shannaras Saturday Mix är upp i det blå. Jag kan inte låta bli att ladda upp ännu en bild på fåglarna på telefontråden. För att bättre matcha temat så har jag redigerat nivåer i bilden och fått fram en lite blåare himmel.

 

Det var en så häftig upplevelse att se alla dessa hundratals (kanske t.o.m. tusentals?) fåglar sitta uppradade på trådarna. Vad det är för fåglar vet jag inte riktigt, tror att det är starar - svarta med ganska korta stjärtfjädrar. Det är i alla fall inte tranor, som också rastar i stora flockar här vid Hornborgasjöns norra stränder på hösten.

Överraskning

Det borde inte komma som en överraskning att det är höst. Men när flyttfåglarna har radat upp sig så här så är det ingen tvekan längre...

 

Fler överaskningar i 4U2:s fotoutmaning här: Överraskning / Surprise

Blommig fredag

Blommig fredags andra tema för säsongen är svamp. Fråga mig inte vad jag hittat i skogen, men vacker var den. Svamparna fick faktiskt stå kvar på sin plats.
Och så en bild på min stamfuchsia. Nej den har inte svampangrepp, men nu i svamptider är den otroligt vacker och det är en fröjd att komma hem och se den varje kväll. För några år sedan förfrös den en gång, men som synes så har den kommit igen. :)
Fler svampar hos Katarina:

Sommarsurrande minnen

Regn, rusk, blåst och mörker hindrar mig från att bege mig ner till slätten vid sjön och fota höstflyttande tranor till veckans Winged. I stället får det bli ljuva sommarminnen, surrande söta humlebilder.

 

 

Fler fotade flygfän här:


I like...

Katja - friska, goda, nyskördade äpplen från den egna täppan.

 


Pionfrö

Inte vilken pion som helst, utan den vackra storblommande trädpionen. Jag fick en liten fröplanta för 8-9 år sedan. De senaste 4 åren har den blommat och i år kunde jag skörda egna frön. Fyra ärtstora frön var allt som blev, men jag undrar just hur jag ska göra för att själv få dem att gro. (Kanske skulle jag bara låtit fröna ramla ner till marken och gro själva...? Det får bli nästa års test om det inte funkar i kruka inomhus till våren.)

 

Fler närbilder här NF_Macro #53

Foto trip

Jag tog en tripp med dammvippan... men vänta gjorde jag inte det i helgen också?  Hur fort kan en spindel fånga och ta livet av 5-6 flugor som är mycket större än den själv?

 

Se fler Foto trippar i Onsdagstema

Rutigt eller randigt

Ordlös onsdag

Blommor, blommor, blommor

Det kan aldrig bli för mycket blommor.
Dvärgastilbe och kärleksört är ju som allra finast i september.
Men titta också på ölandstoken och på den sena höstfloxen och chokladblommorna fortfarande.

Fler blomsterbilder i

Tisdagstema - lampa

Inspirerande lampor har jag inte hittat några - varken snygga eller fula. Men de här lamporna lyste upp tillvaron när vi besökte Gröna Lund i somras.
Se vad andra lyser upp tillvaron med i TISDAGSTEMA!

Första fickparkeringen

Dotterns allra första fickparkering - i backe dessutom - och den satt som en smäck. (Även om modern tyckte det rullade liiiite för fort till att börja med...) Nybörjartur?

 

My daughter's very first parallel parking - downhill even - and she nailed it. (But mom thought the wheel turned a little bit to fast at first...) Beginners luck?


Visit other participants in the photo meme blue monday here:

Smiling SallyBildligt talat - v 35

Fler talande bilder hos Mimo.

Augustenbad - en sommar

är skriven av Anneli Jordahl.  För första gången har jag lånad en e-bok. Att läsa från skärmen är inte så svårt, men jag trivs bättre med en bok i handen.

I Augustenbad beskrivs livet på en kurort/brunn under andra halvan av artonhundratalet. Rika för sig och fattiga för sig. Doktorn är allvetande trots att vetenskapen egentligen inte vet något alls. På kurorten vistas många som lider av syfilis, den tidens stora epidemi. Men också andra som behöver rekreation eller vila upp sig.

Bokens huvudperson är Andreas, en alkoholiserad poet, som skickats på tre månaders vistelse på kurort av sin hustru och dennes familj. Andreas stretar emot och vill inte lyssna på doktorn. Han tar ändå sina kalla bad och håller sig väl nykter, utom midsommarnatten då han får tag på alkohol. I ruset förför han en ung, fattig glansstrykerska och förstör därmed hennes liv. Senare på natten träffar han den syfilissjuka Amanda och ingen av dem minns senare vad som egentligen hände. Sov de bara?

Andreas kommer själv från en fattig miljö och är född utom äktenskapet. Han lyckades få studera och hittade sedan en rik hustru. Han har mycket humor och integritet trots den underlägsna postion han har fått i sin nya familj. Den unga flickan förför han genom att blotta en del av sitt ursprung och föresväva henne en bättre framtid. Framtiden för henne blir dock en katastrof.
I relationen till den sjuka Amanda visar Andreas en annan sida. Han ser där en framtid fast den inte finns, Amanda är döende i sin sjukdom. En sjukdom hon fått av sin make genom giftermål. Bitterheten på män visar hon genom noveller med riktigt makabra hämndinslag.

Jordahl berättar om en epok med stor inlevelse och kunskap. Hon bor i Bie, där verklighetens Augustenbad faktiskt låg, och har forskat mycket kring kurorten. Av de många byggnader och inrättningar som fanns på kurorten finns inget kvar idag. Jag var i Bie i somras och där fanns bara en igenväxt liten paviljong och några husgrunder från baden kvar.


Rund

Bolltistel
Bolltisteln har alldeles runda blommor.
Fler runda motiv i 4U2:s fotoutmaning.

Fototriss - skugga

Fler bidrag på temat skugga i fototriss:


Veckans färger - lila och grön

Hanna gav oss färgerna lila och grönt i sin fotokedja Veckans färger. Den lilablommande chrysantemumen trivs fantastiskt bra i rosenrabatten. För bra faktiskt, jag håller på att rensa bort dem så att rosorna ska få lite mer utrymme.

Veckans färger är öppen hela veckan för lila/gröna bilder.
Veckans Färger

Före och efter

Veckans tema i Shannaras Saturday Mix är upptagen. Det enda jag kunde komma på som är upptaget är morotsskörden... Bjuder en bild före och en efter att leran är avsköljd.

Nattfjäril på dagen

Nästan längst bak i fjärilsboken, bland nattfjärilarna, hittade jag mönstret som fjärilen på solhatten visar. Ett allmänt gräsfly, inte så fantasirikt namn direkt. Enligt boken så ses den ibland besöka blommor på dagen. Så rätt! Hade nog tur ändå, att den hade samma mönster som i boken, för det står också att en del exemplar till och med saknar mönster - hur skulle man då kunnat känna igen den alls?
Fler fotade flygfän här:


Kärleksört #131

Kärleksörten, jag har den vanliga och en rödbladig med mera stjärnformiga blommor och även en liten mini-japansk variant som fått ett eget inlägg. Jag gillar växtsättet och att de blommar så vackert och så sent på säsongen. En bukett kärleksört står sig ju dessutom i flera veckor i vas.
Kärleksörten får nummer 131 av alla sorters prydnadsväxter jag räknat i min trädgård. Nu finns det bara två kvar som inte har fått visa upp sig ännu. Hortensian som inte har blommat pga att frosten nöp den i våras och skuggliljan som är den som blommar allra sist av alla. Kanske en första blomma kan slå ut i helgen?
Nästa säsong får jag rikta in mig på frukt och bär och se om jag får lika många sorter där. <:-o Nej, över hundra sorters nyttoväxter kan jag inte tänka mig att jag har.

Hornborgasjöns Naturum


Jag gillar hur bryggorna och huset svävar i luften. Jag gillar också att ta en tur ner till Naturum på östra sidan Hornborgasjön och kika på utställningen och promenera längs sjöstranden.

 

I helgen var det Hornborgadagen och det fanns mycket att se, t ex lantraser och svamputställning. Fåglarna däremot, de hade flugit sin kos. Bara några svalor som svischade runt och några enstaka gäss i vattenbrynet.

 

Se vad andra gillar i


Gräsmattesvamp

Jag har ingen aning om vad det är för sorts svamp som ploppar upp ur gräsmattan (eller ska jag säga ur moss- och bladmattan för många grässtrån är det ju inte).
Fler macron finns här

Absolut inget för mig

Surkörsbär är absolut inget för mig. Möjligtvis skulle man - om man hade tid och ork - göra en sats vin, för jag är inte absolutist i alla fall.

Rosa rosor och andra blomster

Mycket rosa blommar ännu. Rosor, rudbeckia, bergormroten och höstanemoner
.
Fler blomsterbilder i

På fötterna

En del har ringar i öronen eller på fingrarna. Den lilla pilfinken har inget val, han får en ring på foten.
Se vad andra har på fötterna i TISDAGSTEMA!

Måndagstema - vattenVatten är veckans tema i Helenes fotokedja:


Bildligt talat - v 34Fler talande bilder hos Mimo


Gråsparv eller pilfink

Killarna från fågelklubben hade turen att fånga en av varje sort och kunde visa på skillnaderna för intresserade besökare på Hornborgadagen.
Gråsparven är grå på hjässan medan pilfinken är brun. Pilfinken har också den svarta fläcken på kinden.


Fototriss - skyltar


Skyltarna står inte på nordpolen utan på Kinnekulle i Västergötland, där Andrée faktiskt var och grävde för att utforska platåbergens mysterier.


Fler bidrag på temat skyltar i fototriss:


Vitlysing
Mera macro hos Birgitta

 


SommarfavoritFler sommarfavoriter hos Shannara i
 Saturday Mix.


Gult - rött - gröntär veckans tema i 4U2:s fotoutmaning. Vad passar då bättre än en bild på plockfärdiga äpplen. De gula karten har rodnat och lyser nu röda i det gröna bladverket.


Veckans fotoutmaning


JordhumlaIbland räcker ljuset till för en riktig kanonbild med fantastisk skärpa. Jag har ju lyckats hålla kameran stilla i hela 1/640 sek. För ännu bättre bild i större storlek, klicka på miniatyren till höger.

Det är en röd rudbeckia (solhatt) som jordhumlan kryper på. Bestämningsnycklar för humlor kan man hitta här.


Amiralens sittplatserAmiralen sitter gärna på trätrapporna och vilar. Annars sitter den på rudbeckian eller någon annan färggrann blomma och sörplar nektar. Där är de lätta att upptäcka. Men en gång hittade jag den bland bladen i äppelträdet. Det ser nästan ut som om den lagt sig ner för kvällen.

Fler bilder på våra vingade vänner här:


En ensam tusenskönaSå här på hösten ser man tusenskönorna en och en i stället för som en vit matta. Man lägger nästan lättare märke till de vackra blommorna när de står där ensamma i grönskan, kanske med lite vissna löv runt fötterna.

Se vad andra gillar i


RSS 2.0