Augustenbad - en sommar

är skriven av Anneli Jordahl.  För första gången har jag lånad en e-bok. Att läsa från skärmen är inte så svårt, men jag trivs bättre med en bok i handen.

I Augustenbad beskrivs livet på en kurort/brunn under andra halvan av artonhundratalet. Rika för sig och fattiga för sig. Doktorn är allvetande trots att vetenskapen egentligen inte vet något alls. På kurorten vistas många som lider av syfilis, den tidens stora epidemi. Men också andra som behöver rekreation eller vila upp sig.

Bokens huvudperson är Andreas, en alkoholiserad poet, som skickats på tre månaders vistelse på kurort av sin hustru och dennes familj. Andreas stretar emot och vill inte lyssna på doktorn. Han tar ändå sina kalla bad och håller sig väl nykter, utom midsommarnatten då han får tag på alkohol. I ruset förför han en ung, fattig glansstrykerska och förstör därmed hennes liv. Senare på natten träffar han den syfilissjuka Amanda och ingen av dem minns senare vad som egentligen hände. Sov de bara?

Andreas kommer själv från en fattig miljö och är född utom äktenskapet. Han lyckades få studera och hittade sedan en rik hustru. Han har mycket humor och integritet trots den underlägsna postion han har fått i sin nya familj. Den unga flickan förför han genom att blotta en del av sitt ursprung och föresväva henne en bättre framtid. Framtiden för henne blir dock en katastrof.
I relationen till den sjuka Amanda visar Andreas en annan sida. Han ser där en framtid fast den inte finns, Amanda är döende i sin sjukdom. En sjukdom hon fått av sin make genom giftermål. Bitterheten på män visar hon genom noveller med riktigt makabra hämndinslag.

Jordahl berättar om en epok med stor inlevelse och kunskap. Hon bor i Bie, där verklighetens Augustenbad faktiskt låg, och har forskat mycket kring kurorten. Av de många byggnader och inrättningar som fanns på kurorten finns inget kvar idag. Jag var i Bie i somras och där fanns bara en igenväxt liten paviljong och några husgrunder från baden kvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0