Semesterbilder

Bilder från semestertrippen till Sälen
läggs sakta men säkert upp på semesterbloggen.

Sommarsquash tokolosh

En riktigt bra debutroman av Rachel Zadok. Berättelsen handlar om Faith som växer upp på en enslig gård utanför Johannesburg. Den frånvarande fadern lämnar familjen och då bryter modern samman och det dröjer inte länge förrän Faith måste flytta och får bo hos en gammal vän till modern.

 

Hon tappar helt kontakten med modern och förtränger alla händelser som ledde fram till katastrofen. Men då modern dör 15 år senare kommer våldsamma minnen tillbaka.

 

Vad som egentligen hände på farmen uttalas aldrig direkt. Jag kan tycka att historien hade varit lika bra även om författaren hade valt en tydligare röd tråd.

Bildligt talat - v 43

Fler talande bilder hos Mimo

Veckans färger - svart och orange

Det blir inget halloween-motiv från mig. Men kanske hos någon annan deltagare i veckans färger?

Mer än en

Fler foton i Shannara's
Saturday Mix

Badrumsgäst

Denna lilla gäst placerade sig på dörren till badrumsskåpet och där satt den, dag in och dag ut...
... till slut orkade jag inte ta hänsyn till den när jag städade och dammade bort den. <:-o Den var i fullständig dvala och rörde inte en fena. Död eller dvala? Inte vet jag, men jag kände mig som en bov när jag städade bort den.

 

Fler vingade varelser hos Nature footstep

Tjo vad det var livat...

...eller inte?

 


Kärleksört

Rödbladig kärleksört med utsökta stjärformade skära blommor.

 

Fler blommor

Brunsprötsvärmare

En brun larv av brunsprötsvärmaren som jag mötte i somras.

 

Fler bruna bilder i tisdagstema.

Bildligt talat - v 42

Fler talande bilder hos Mimo

Djurlivet i fjällen

Vi mötte inte många djur på vår fjällsemester. Och av de vi mötte var det inte många som fastnade på bild.

 

Första kvällen såg vi en vanlig rödräv som sprang över vägen. På dagsturen på fjället såg vi några fåglar som flaxade upp ur ljungen men det var bara den lilla fjällpippin som satt stilla så att kameran han med.


På hemväg hade vi förmånen att få se en stor tjädertupp som satt på vägen. Jag hann titta i backspegeln, se att det var öde på raksträckan, bromsa bilen och ta fram kameran - då flög den...

Ytterligare 35 mils hemresa utan andra djur än hästar och kor i hagar bredvid vägen (ej att förakta, men inte så att man sliter upp kameran...). Men 500 meter hemifrån står den plötsligt där - älgen som har klarat sig genom årets jaktvecka med livet i behåll.

Står hon bara kvar där i skogsbrynet så slipper hon kanske att bli påkörd också...


Veckans färger - grön, gul, brun

Härliga höstfärger i veckans färger

Värme

Varma färger i de äpplen som hänger kvar i trädet.

Mer värme i Shannara's Saturday Mix.

Snösparv kanske?

DNU snösparv

 

Har googlat och letat i fågelböcker och hittat en fågelart som kanske kan stämma på min fjällpippi. Snösparven - den kan vara både brun och svart och grå. Söker man efter bilder på "plectrophenax nivalis" så får man många, många träffar som inte alls liknar min pippi, men en och annan bild liknar faktiskt min bruna pippi.

 

Snösparven ska också vara en mycket vanlig fågel i fjällvärlden och den flyttar inte förrän sent på hösten.

Färgstark fuchsia

tema fredag hos Sinneskatten är temat färg. Det färgstarkaste jag hittar nu är min fuchsia, lite fnasig i kanterna men så vacker.

Mouthwatering

Visst vattnas det i munnen när man ser de amerikanska blåbären som sitter kvar på den höströda busken. Anledningen till att de sitter kvar på busken och inte har hamnat i morgonfilen, är att de inte är så aptitliga längre. Sura som röda vinbär när inte solen har värmt tillräckligt.

 

Fler aptitliga foton i
Blommig fredag

Fjällpippi

Det var lite si och så med djurlivet på vår fjälltur. När vi gick ut så skrämde syrran och jag upp varandra med fnissande frågor om älgar, björnar och vargar. Men vi mötte inte ens en mygga. Så efter fem timmar på fjället blev vi alldeles till oss när vi plötsligt fick syn på en liten, jättesöt pippifågel. Mitt ute i ingenstans. :)

 

Jag undrar så vad det kan vara för fågel. Den var inte så liten, ungefär som en trast.

 

Fler bevingade foton

Isbarr

Det var riktig frost uppe på Mellanfjället i Sälen.

 

Mera macro/närbilder

I like...

...a sight of blue sky

och himlen visade sig faktiskt under fjällpromenaden - emellanåt.

 


No och jag

roman av Delphine de Vigan.

 

Överintellektuella tonåringar verkar ha varit en trend i fransk litteratur, i alla fall i de som översatts till svenska och i alla fall de som jag har råkat läsa.

 

I No och jag är det berättarjaget som är så intelligent och klipsk att hon är medveten om alla sina tillkortakommanden trots sin ringa ålder.

Brobyggarna

Guillous roman om 1900-talets ingengörshjältar.

 

Roligt att han gör ingenjörerna till hjältar. Med intelligens och för all del även typisk guillousk övermänsklig förmåga tar sig de norska bröderna Lauritsen fram genom livet.

 


Kan inte påstå att jag ser fram emot fortsättningen. Det känns som om jag vet vad som kommer hända...

 


Bildligt talat - v 41

Fler talande bilder hos Mimo

Fotosöndag - färg

FS färg

 

Färggranna blåbärsblad är mitt bidrag till veckans tema i Fotosöndag.

fotsondag_88x31


Fototriss - monokrom

Veckans fototriss har tema monokrom, bilder med bara en färg.

 


Blodnävan

Inte så många blommor men fortfarande lika vackra. Blodnävan ger sig inte för att det blir höst och frost.

Morgonljus

Fler bilder med ljus kan ses i 4U2: Fotoutmaning hela veckan.

Veckans färger - blå, gul, orange

Veckans färger

Mordets praktik


Kerstin Ekman väver ihop en roman med utgångspunkt i Hjalmar Söderbergs doktor Glas. Med underliggande tankar om läkarens etik och moral berättar hon historien om Pontus Revinge, fattig läkarstudent i Stockholm vid 1900-talets början.

 

Revinge känner till Söderberg och möter honom vid ett tillfälle då romanen Doktor Glas håller på att skrivas. En kommentar i förbifarten om läkarnas möjlighet att ta livet av människor med sina mediciner fastnar i Revinges tankar. Senare söker han upp Söderberg för att i detalj berätta hur man faktiskt skulle kunna gå tillväga och han går från mötet med känslan av att faktiskt ha bidragit med en nyckelscen i Söderbergs nya roman.

 

Senare får han känslan att Söderberg har skrivit om honom själv och han blir mer och mer paranoid och stressad. Då har han redan använt sina kunskaper om kemiska ämnen för att skynda på sin arbetsgivares bortgång. Han gifter sig med änkan för att få komma nära dottern i huset som han är platoniskt förälskad i.

Fler flygande tranor

Jag har fortfarande en massa härliga foton på tranflytten kvar att dela med mig av. Ute är det tomt på tranor, det var de stora sträcken som jag fångade med kameran för ett par veckor sedan.

Fler bevingade foton


Inget sött

Blåbärsbuskarna är trädgårdens stora attraktion i oktober. Länge, länge smakade blåbären gott till frukost, men nu är de bara sura kan jag lova.

Rosenrött

Rosenröda blåbärsblad i backtimjansbädd.
Mera macro/närbilder

Skugglilja #133

Jag trodde inte att skuggliljan skulle hinna slå ut i blom i år. Knopparna har stått så länge i sitt nya skuggiga hörn av trädgården. Men nu - i mitten av oktober - så har en knopp öppnat sig. Det är bara att njuta tills frosten tar kål på den.

Orkidéglitter

Nu är utesäsongen snart över, då får man titta på fönsterbrädan efter blomsterprakt i stället.
Fler blommor

Ashimas bok

En roman av Caroline Giertz om gudinnan och den gudomliga kraften eller om männsikans inneboende godhet kontra ondska, hennes val och möjligheter. Oklart om författarinnan vill driva fram feministiska åsikter, förmedla kärleksbudskap eller bara berätta en historia.
Ashima är gudinnan Ashera som valde att lämna sin make Jahve.


Paraply

Tisdagstema

Bildligt talat - v 40Fler talande bilder hos Mimo

Vatten

Forsande och helande vatten vid den gamla kurorten Bie Brunn.

 

Vistelsen på just denna kurort har Annelie Jordahl beskrivit i sin roman Augustenbad. För över hundra år sedan fanns en stor anläggning här, med badhus, brunnar, lasarett och allt. Nu finns bara ruiner och knappt det kvar. En liten paviljong finns kvar (återuppbyggd?) och skvallrar om den forna storhetstiden.

 

 

4U2:s fotoutmaning, tema VATTEN

Tok

Nu har snart allt i naturen bytt färg till gult. Men vissa tokar behöver inte byta färg utan bara skina på som vanligt, vare sig sol, regn, frost, ljus eller mörker.

Två poser

Hopfälld och utfälld, påfågelsögonen finns bara på ovansidan.

 

Fler bevingade foton

Rosa djungel

It's a djungel out there! Det är liksom ingen hejd på bergormroten. Blommar från vår till sen höst och växer som tusan. Jag tror jag har rensat bort en kubik revor och det syns inte.

 

Fler blommor

Krigarens tron

Nu har han bott hos oss i ett helt år. Tror att han börjar lyssna till det namn som liksom gav sig självt när han flyttade in, snuvig, rädd och eländig - Tusse. Namnet i sig betyder nog inget för katten, men under detta år har vi vunnit hans tillit och det märks att han känner igen våra röster.

 

Lilla Gubben, kallade grannen honom när han strök runt deras hus och fick mat på deras veranda. Lilla Tusse blev han hos oss där han inte bara får mat utan också får sova i soffan (på en filt och det sköter han exemplariskt).

Så värst liten är han inte, men han visar stor underlägsenhet och blir väldigt kattungelik när han vill ha kel eller mat. Det är svårt att förstå att denna lilla mysare är en slagskämpe och krigare därute.


Björklöv och magnolia

Nu finns inte många blad kvar på magnolian, men de få som fortfarande är gröna lyser verkligen upp.

Lyckan är en sällsam fågel

av Anna Gavalda.
Snuttifiering i romanform. Hur jobbigt som helst att läsa för den som gillar en röd tråd i en bok. Men när jag äntligen kom till slutet så hade jag ändå fått ta del av den där sällsamma lyckan på något vis.

 

Charles, en arkitekt som lyckats i karriären, men som har stagnerat i personliga relationer. Den enda han egentligen bryr sig om är styvdottern Matilde. När Charles en dag får veta att hans barndomsväns mor Anouk har dött, tappar han bort sig i minnen. Han minns en rosenskimrade lycklig tid och väljer att inte tänka på de mörka sidor som fanns där.

Till slut söker han upp sin barnsomsvän Alexis som han brutit med för många år sedan. Han värjer sig för att ta upp vänskapen, men träffar i stället Kate som han blir förälskad i. Kate, som har så många likheter med den Anouk Charles kände, får Charles att omvärdera sitt liv och vad som är viktigt.

 

 

 


Bildligt talat - v 39

Fler talande bilder hos Mimo

Heligt

I Fotosöndag är utmaningen att fotografera något heligt. Naturen och naturupplevelser är heliga för mig.

 

fotsondag_88x31

Fågelskrämma

Vi försökte faktiskt cykla försiktigt, försiktigt förbi tranorna - men de blev skrämda ändå. Men så där jätterädda blev de nog inte för de slog sig ner på ett gärde lite längre bort bara.

På hjul

Barnen håller sig ju inte alltid på vägen när man gör en cykelutflykt. Att ta sig upp för åsen och cykla utför var stor lycka för grabben igår.

 

Efter det åkte vi vidare och skrämde tranor i stora skaror. (Ganska kul det också, även om det inte var vårt syfte att skrämma fåglarna så kunde vi inte låta bli att hänföras av upplevelsen när 100 tranor lyfte från åkern bredvid vägen.)

 

Fler bilder på hjul kan ses i 4U2: Fotoutmaning hela veckan.

Fototriss - rosa

 

Stöd gärna Rosabandet-kampanjen med fototriss!

Klicka på bannern för att komma till Helenas insamling.


Cykeltur

En skön och lång cykeltur på lördag förmiddag, medan dimmorna lättade. Någon var ute och red, så fridfullt det ser ut.

RSS 2.0