Selma Lagerlöf :-(

Jag har läst Selma Lagerlöf, en slags biografi om författaren och hennes litterära verk, skriven av Vivi Edström.

 
Pust, stånk och stön!

Det var det tråkigaste jag varit med om. Antingen har jag läst för lite av och om vår nationalskald Selma, eller så var 85-åriga professor Edström lite väl pretentiös för mig. Smaka på ett urval av hennes ordval:


kongenial
anomali
illudera
ominösa
allusion


När jag hela tiden stötte på svåra och konstiga ord blev jag alldeles förtvivlad och började tvivla på mina språkkunskaper. I vanliga fall brukar jag förstå vad jag läser, men sammanhanget avslöjade sällan ordens betydelser i denna skrift. Nej, det blir tummen ner för Vivis bok.


Ska läsa Selmas egna böcker i stället. Börjar med Jerusalem som ligger på mitt nattygsbord.


Varför är varför så viktigt?

Det är viktigt att förstå vad som händer i livet. Sammanhang är ett grundläggande behov som Maslow kanske glömde i sin förklaringstrappa.


Genom hela uppväxten lär vi oss genom erfarenhet att vissa handlingar får vissa konsekvenser, medan andra handlingar ger andra konsekvenser. Vi lär oss förstå att det vi gör och säger påverkar det som sker runt omkring oss. För att vi ska kunna behålla lugnet i en svår situation krävs det att vi kan vara säkra på att det vi gör får de konsekvenser vi har räknat med. Det gäller både hur vi själva agerar och hur vi interagerar med andra.


Vi har lärt oss att för att hoppa långt måste vi ta sats. Våra föräldrar lärde oss att vi måste äta upp för att få den goda efterrätten serverad. Vi har lärt oss att om vi äter för mycket så mår vi illa. Våra föräldrar har talat om att om vi äter något giftigt så kan vi bli sjuka och kanske till och med dö. Genom erfarenheter på lekplatsen förstår vi att om vi puttar omkull lekkramraten så blir hon ledsen och vill inte leka mer. Berättar du något roligt för någon så skrattar ni tillsammans.


Hela tiden orsak och verkan. Samband mellan handling och reaktion är grunden för människans samhällsbygge. Vi kan inte leva tillsammans om vi inte vet hur vi ska agera för att få andra att samarbeta, hjälpa till eller gå ur vägen, det som för stunden är viktigt. Vårt samhälle skulle aldrig överleva om vi inte kunde handla rationellt utifrån vad vi vill och vet ska hända.


Hela grunden för att kunna känna sinnesro är att vi kan känna trygghet. Trygghet kan man känna när man har kontroll över sitt liv och det som händer. Det är viktigt att veta att man klarar att hantera det man utsätts för. Vi behöver känna att vi är en del i ett sammanhang men vi behöver också känna att vi kan agera i detta sammanhang.


Hur skulle ett liv se ut om orsak och verkan inte längre hängde ihop? Om du inte längre kunde lita på vad dina handlingar gav för effekt? Tänk dig att du ska cykla till affären och när du börjar trampa så rullar cykeln baklänges. När du ska kolla hur mycket lön du fick in på banken, upptäcker du att de har tagit pengar från dig i stället för att betala dig för ditt jobb. Tänk om det kommer ut en gul och dunig, levande kyckling ur ditt nykokta ägg. Det är naiva och löjliga exempel, men det visar ändå på att vi faktiskt tar nästan allt för givet.


Vi måste kunna ta det mesta för givet för att våra liv ska fungera. De flesta som råkat ut för en livskris säger att de inte längre tar allt för givet, underförstått att de inte levt sina liv fullt ut tidigare. Med insikten att allt inte längre kan tas för givet får deras liv en annan dimension, som ofta uppfattas som rikare och bättre.


Innan en person kommer till insikten att livet efter krisen, faktiskt kan vara både rikare och lättare än det var innan, har en mycket svår väg genomlidits. Att vakna en morgon och upptäcka att orsak och verkan inte alltid hänger ihop som vi lärt oss under hela vår uppväxt är en riktig livskris. För många kommer aldrig den krisen, för några kommer den utan några yttre påvisbara orsaker medan vissa blir varse efter traumatiska händelser.


Samband som verkar självklara för oss en dag kan nästa dag vara helt omvända. Det är inte säkert att just dina inlärda samband är 100-procentigt tillförlitliga.


För att vi ska må bra behöver vi kunna lita på orsak-verkan-samband. Livet blir övermäktigt om vi måste lägga energi på att kontrollera varje litet steg och att varje obetydlig handling får den verkan vi avser och hoppas på. Det är det som sker när en person hamnar i en livskris. All energi måste läggas på att förstå vad som händer och varför. Varje liten detalj måste analyseras och livets karta måste ritas om. När det är gjort är man fri att inte längre ta allt för givet.


Den som blir sjuk, frågar sig naturligtvis varför. Svaren kan se olika ut. Det kan bero på att man blivit utsatt för bakterier eller att man varit rökare. Den som inte hittar någon tydlig yttre orsak kan kanske förklara orsaken med genetiskt mottaglighet eller något annat argument som ger ett, för dem tillfredsställande, svar på frågan varför just jag. Men hittar man inte svaret på den frågan måste man acceptera det faktum att det inte alltid går att svara på frågan och lära sig att leva med det.


Kan man inte hitta ett samband till den svåraste händelsen man råkat ut för i livet är det väldigt svårt att gå vidare utan att ifrågasätta även de enklare sambanden som man tidigare tagit för givna.


Det är viktigt att lära sig skilja på samband i smått och i stort. De små tingens sammanhang och de vardagliga orsak-verkan-kedjorna måste vi kunna känna trygghet i och veta att de alltid gäller. I det stora kan vi bara vara ödmjuka och acceptera att där kommer vi aldrig att förstå vad som ligger bakom. Den som är religiös lägger förklaringen i Guds händer (vilken gud den än må vara) och funderar kanske inte mer.




När mitt första barn dog oförklarligt i min mage, den där dagen för så många år sedan, var det omöjligt att förstå varför det hade hänt. Min lyckliga stjärna hade ju visat mig tydliga tecken på att jag valt rätt väg och att allt gick enligt en, i universum förutbestämd, plan. Jag hade sett ett samband, men det visade sig vara falskt. Mitt ibland tusen och åter tusen ifrågasättande av alla andra samband jag trodde fanns, ekade en trefaldig fråga:


Varför fick inte mitt barn leva?

Varför fick inte mitt barn leva?

Varför fick inte mitt barn leva?


Denna fråga med olika betoning ältade jag länge. Genom att vrida på frågeställningarna lärde jag mig till slut att acceptera att allt inte blir som vi tror eller väntar oss.


Varför skulle just mitt barn vara det som levde?

Varför får vissa barn leva sina liv i misär?

Varför var det inte ditt barn som dog?


Ser man på frågorna ur ett annat perspektiv blir de om möjligt ännu svårare att svara på. När det handlar om mig och mitt barn så kan jag spekulera i vad jag gjort och vad jag tänkt och om jag vetat eller kunnat och om det hade gjort någon skillnad. I ett annat perspektiv blir mitt liv och mitt barn så litet, att det egentligen ingenting betyder. Det är svårt att ta till sig sin egen obetydlighet, men gör man det kan man sedan vara mycket ödmjuk inför livet som man har framför sig.




Hälsans lov

Jag vill sjunga hälsans lov!

På jobbet har tre kollegor nu nära anhöriga som drabbats av cancer eller stroke. Det är unga personer 30-50 år som har fått dessa sjukdomar, en av dem har dessutom fått en dödsdom eftersom cancern är obotlig. Han hade fått ett år kvar att leva, man undrar i vilket tillstånd fysiskt och psykiskt han kommer att tillbringa sina sista dagar.

Det är dagar som den här jag tänker konkret på hur bra jag har det. Vi är friska! Förkylningar och ryggskott tar på krafterna, men de räknas liksom inte i det här sammanhanget. Att få vara frisk och att ha ett tryggt liv tas av många för givet. Det är inte givet. Varje dag drabbas människor runt omkring oss av besked om sjukdom och död. Ibland är det personer nära oss som får beskedet, då hör vi om det. Oftas är det okända och dem ger vi egentligen aldrig en tanke.

Det går aldrig att skydda sig mot allt elände, men det går att höja oddsen för att få förbli frisk. Motion och bra mat är en viktig del i spelet om hälsan.



Det finns en mycket inspirerande bok som heter "Löparens nya handbok" av Kreutzer m fl. Många korta kapitel där människor berättar om hur de kom igång med löpträning eller hur de lägger upp sina träningspass. Det viktigaste tipset är lite och ofta så sliter du inte ut kroppen. Dessutom kommer du att fortsätta tycka att det är roligt att springa om du inte får ont efter ett träningspass.

Nu när ljuset har kommit tillbaka finns det inga ursäkter att sitta kvar i soffan. På med joggingskorna och lufsa iväg!



Svärdet och spiran

Ken Follett blev känd när han skrev sina spionromaner. Han skriver i förordet till den här boken att tanken på en historisk roman om ett katedralbygge har varit i hans tankar sedan han först började skriva, men att han inte var mogen uppgiften förrän efter 10 års författande. Vilken självinsikt och vilket bra resultat det blev!

Svärdet och spiran handlar om ett katedralbygge i 1100-talets England. Författarens intresse för vad som drev människorna att konstruera och bygga dessa fantastiska katedraler kanaliseras genom bokens huvudperson Tom Byggare. Tom drivs av en längtan att få bygga en katedral och efter långa vandringar, svält och umbäranden får han till sist uppdraget att bygga upp den nyss nerbrunna klosterkyrkan.

Historien skildrar inte bara Toms dröm utan är också en fascinerande skildring av olika människoöden, speciellt gripande är att läsa om de starka kvinnor som trots alla svårigheter bygger och formar sina egna liv. Det är också givande att ta del av motsättningarna och det politiska spelet  som pågår inom och runt kyrkan under den här tiden.

En mycket läsvärd tegelsten!




Kvitt kvitt

Nu har det varit kallt och småfåglarna har nedlåtit sig till att äta även av de tyska fröna som vi bjuder vid vårt fågelbord av plåt.

Konstigt med årets brist på aktivitet vid fågelbordet. Beror det på de tyska solrosfröna? Är de inte lika aptitliga som de vi inhandlat förr om åren? Har grannen godare frön? Eller har grannen bättre restaurang? Vi har ju hamlat linden så trädkronan som fåglarna suttit i finns inte längre, men det finns ju andra, både björkar och rönnar...

Jag vägrar tro att det inte finns några fåglar!


Den här lilla talgoxen zoomade jag in i Bie, Sörmland på alla hjärtans dag.


Spår

Jag spår att vintern blir lång i år med svält och elände och sopor i dess spår. Men jag har kanske fel, kan ju inte ens gissa om sopbilen kan ta sig fram.

Före jul var jag säker på att sopgubbarna skulle komma upp för backen för då var det bara lite pudersnö. Men icke - där stod vi inför julhelgen med det nya påsfria sopkärlet fyllt till bredden med hushållsavfall. Vi fick i alla fall en påse av sopåkarna (lämnad nere vid landsvägen) så att vi kunde slänga julens avfall i gamla soptunnan.
Så gick det fyra veckor och helt plötsligt har de åkt upp och tömt den nya tunnan med de äldsta soporna men lämnat säcken med julsoporna.

Lite panik nu när det närmade sig sophämtning igen. Backen full av åtkörd snö och man gissar att de kommer att lägga en påse nere vid vägen igen och lämna våra sopor åt förruttnelseprocessen i den mån inte kylan (tack och lov för den) ställer in den och lämnar soptunnan hyfsat luktfri. För att vara säker på att bli av med soporna rullar vi soptunnan 350 meter nerför backen och kör ner sopsäcken med julsoporna - i kofferten på bilen. Då blir man lite snopen när man kommer hem och upptäcker spåren efter sopbilen som visst har kört upp till grannarna och tömt deras tunnor.

Sopgubbarna i Stockholm strejkar inte längre. Jag hoppas att de får bra betalt även av sin nya uppdragsgivare. Det är de värda.


Här är en annan typ av spår
kanin


Sportlov och vinter :-o

Tänk att det är sportlov och snö, så förvånad man blir. Synd bara att man inte har barn i pulka-åldern så att man kunde göra något konstruktivt i det fantastiska vädret.
Blir mest att slita på dubben när dottern ska iväg på aktiviteter.




Vråkvarning

Fler än jag trivdes med vintervädret idag. Lilla ninen skuttade långt ut i trädgården och sprang runt i cirklar och ville gärna hälsa (och något mera...?) på mina stickade vantar. Lilla ninen roade sig under en berberisbuske medan jag lite trevande påbörjade årets beskärning av fruktträden. Så plötsligt for han som en raket hem till sin lilla stuga igen. Raketfart för en liten nin är snabbare än blixten och jag kikade runt för att se vad som hade skrämt honom. Såg inget förrän jag var framme vid hans stuga och i ögonvrån upptäckte en svart prick på himlen.

Jojomensan där var faran, ur lilla ninens synvinkel, för i mina ögon var ormvråken så långt bort att han aldrig hade kunnat utgöra någon verklig risk. En kanins instinkter väger dock tungt mot en människas väl avvägda riskkalkyl.



Stamsvamp

Lördag och ledig! Det är inte en ovanlig kombination, men det var länge sedan jag hade lust att tillbringa lördagseftermiddagen utomhus. Antingen har tröttheten varit för stor eller så har vädrets makter lagt krokben för friskluftslängtan.

Idag letade jag efter pånyttfödelsetecken. Vill inte säga vårtecken, för det är inte det det handlar om, utan bara små tecken på att ljuset har kommit tillbaka igen. Hasseln knoppar ju och det finns massor med hängen, det är ju som det ska vara i februari. Såg också svart vinbärs-bladknoppar som börjar svälla lite. Det sötaste jag hittade var ändå den här lilla svampen som växte i mossan på den hamlade lindstammen.


Vackra solnedgångar

I vintermörkret är det alltid härligt att glädjas åt vackra solnedgångar.



Det märks annars att det har vänt nu. Det är allt lite ljusare både på morgonen och kvällen. Idag hann jag till och med åka hem i tid från jobbet, så det var bara nästan kolsvart när jag åkte hem. 

 


Persikolängtan

Utetemperaturen är stadigt under noll. Allt i trädgården är fruset och inbäddat i en vid frostig hinna. Det är nu längtan till våren är som starkast. Ännu planerar jag väl inte vad jag ska göra i trädgården i sommar, i stället sitter jag och drömmer om grönska och blomsterprakt.

I kväll plockade jag ihop lite foton på persikoträdet och fantiserar om att kunna plocka solmogna persikor i augusti. Bara mitt lilla sköteträd klarar sig över vintern. Värst kommer det väl bli i mars-april när vårsolen värmer samtidigt som kylan finns kvar i marken. Då ska jag vira om de ömtåliga kvistarna, som har överlevt första sommarens sköldlössangrepp, med fiberduk och be om många knoppar.

Om det berodde på otur eller på sköldlössen vet jag inte, men av de blommor som fanns på trädet när jag fick det blev det inte ens en tillstymmelse till kart. Jag tänker, om det stackars trädet fick ett så jobbigt första år här i trädgården och ändå överlever, då kommer det att klara det mesta. Rådjursangrepp klarar dock inget litet bebisträd, så jag har tejpat små vimplar längst ut på varje liten kvist för att avskräcka i vinter. Det ser inte så vackert ut, men än så länge har det funkat. Hoppas jag slipper sätta staket runt hela rabatten.



Fotografen fryser

Ett ridhus är egentligen inget annat än ett överdimensionerat kylskåp. Innanför de korrugerade plåtväggarna och taket har kylan ingen annan stans att ta vägen än att försöka gömma sig i kropparna på de arma människor som har vågat gå in genom dörrarna.

Hästarna och ryttarna rör sig ju och håller väl ångan uppe. Men som utposterad fotograf satt jag fastfrusen på läktaren under två timmar idag, då ridklubben arrangerade klubbmästerskap.

Jag är nu stolt mor till årets klubbmästare i hästklassen! Så här fin var hästen som hoppade så villigt och så fort att dottern utklassade konkurrenterna.




RSS 2.0