I like snödroppar

 

Snödropparna är fortfarande så vackra trots att de är inne på sin fjärde vecka nu. Det gillar jag!

 

 


Mitt i prick

Ordlös onsdag

Fototriss - utsikt

 

Det är minsann inte bara människor som njuter av utsikten en alldeles underbar vårkväll i mars. Missen sitter där i muren, som Ferdinand under sin korkek, och skådar västerut över Hornborgasjöns norra stränder. Vänd blicken söderut och där kan man ana vattenytan bakom alla grenar och kvistar. Men i kväll var behållningen det fantastiska ljuset som som fick grannens gräs att lysa som guld.

 

 

Fler utsikter i veckans FOTOTRISS

Bevingade vårtecken

Den här veckan är det fjärilar och humlor som är det nya och inspirerande vårtecknet. Det är inte bara nässelfjärilar och påfågelöga som har flugit utan också citronfjäril och körsbärsfuks och en liten gräsfjäril av något slag har jag också sett.

Stora vårhumlor brummar omkring och bina har också vaknat. Det är inte bara jag som tycker att det är vår.

Bildligt talat v. 12

Bildligt talat - info och regler

Stenknäck

Den var inte framme vid fågelbordet många gånger i vintras och jag hört den sjunga redan några gånger i år. Idag visade den sig igen. Fast inte på så fotovänlig plats direkt, högst upp i björken. Men att det är stenknäcken går inte att ta miste på.

Påfågelsöga som solar

Fjärilarna är så nervösa nu på vårkanten, vill inte sitta still och bli fotade. Men denna vackra och välbehållna påfågelsöga satt och gottade sig i solen och blev inte störd av att jag smög närmare.

Den dåliga kvaliteten på bilden beror på att jag glömde skruva ner ISO efter föregående kvälls försök att fota solnedgången.

Redigerat till max

för mycket?

I min smak är båda originalbilderna jättefina i sig. Kanske bryter jag mot någon fotografisk sedvänja när jag börjar leka med redan bra bilder?


Sitt still då

Eländiga citronfjäril, som aldrig sitter still. Den är så lockande och så vacker och jag vill föreviga årets första besök i trädgården. Till slut slog den sig ner på lungörten. Klick! Fantastiskt med en helautomatisk kamera.
... om bara skärpan hade hamnat på rätt ställe, hmmm....
några fler tillfällen gavs inte - idag.

Djur

Tema fredag hos Sinneskatten är djur. Eftersom jag för ovanlighetens skull är hemma en fredag så kan jag delta. Dagens fokus ligger på nyvakna humlor och bin. Och om insekter nu inte riktigt skulle klassa in som djur så bjuder jag också en bild på "lilla" Tusse som varit hemom, käkat lite mat, sovit lite i soffan och sedan drog till skogs igen.

 

Eller vart han nu tar vägen? Han är inte bara hungrig när han kommer "hem" - han är också otroligt smutsig, ibland blodig och tufsig och de sista dagarna till och med "nerlusad" med fästingar.

 

Ingen har gjort anspråk på katten sedan vi tog över ansvaret att mata honom för 1 1/2 år sedan och han verkade inte ha haft något hem under 2 år före det (enligt grannen som bad oss att förbarma oss inför den kommande vintern), så nu räknar vi Tusse som vår katt.

 

Men vem vet, de promenader han gör kanske är en tripp tillbaka till barndomshemmet. Han kanske har en riktig ägare någonstans som också undrar var han håller hus när han drar till skogs? Det är så klart ett önsketänkande, att katter inte blir överblivna.

Fotogenisk

Vita blommor är svåra att fotografera, men den vita krokusen med sina brandgula ståndare och pistiller är undantaget från regeln. Det går knappast att misslyckas med det motivet.

 

 

Se fler blommor på temat fotogenisk i veckans blommiga fredag.

Ytterligare en vecka

Nu har det gått en vecka till och den vackra kombon krokus och snödroppar blir bara finare och finare.

I like blåsippor

Blåsippor är mina favoriter av vårblommor. Är de inte ovanligt tidiga i år?

 


1 månad

På en månad har kejsarkronorma verkligen vuxit upp. Nu luktar det kejsarkrona så fort man sticker näsan utanför ytterdörren. Jag är inte hundra på om jag tycker det luktar gott, det luktar i alla fall starkt.

Blåmes

Det är det här som är livet på en pinne.

Vårtecken i Västergötland

Omväxlande varmt och kallt, sol och regn den gångna veckan. Blåsipporna har vaknat och små ludna knoppar tittar nyfiket upp. Lungörten har slagit ut sina första små blå-rosa blommor under veckan. Snödropparna och krokusarna står sig vackra fortfarande.

Det sägs att tranorna har kommit för att rasta vid Hornborgasjön men själv har jag inte skådat någon ännu. Däremot kvittrar det fantastiskt i buskar och trädkronor, men det är svårt att visa på bild.

 

Ha en skön vårvecka!


Trädkrypare

Jamen, till slut fångade jag den lilla gynnaren levande på bild. Inte så bra bild, men det syns ju tydligt att det är en trädkrypare i alla fall.

Bildligt talat v. 11

Bildligt talat - info och regler

Fototriss - underifrån

Temat i veckans fototriss är underifrån. Jag har varit ute i trädgården och vinklat upp kameralinsen.

Sju + sju dagar

Nu har det gått en vecka till och vårblommorna står lika fräscha trots duggregn och kyla.

Ordlös onsdag

Ordlös onsdag

Vad är detta?

I veckans fotoutmaning hos 4u2 uppmanas vi att ställa frågan "Vad är detta?" Så jag tar tillfället i akt och undrar om någon vet vad detta är för kvist som satt i tulpanbuketten. Mycket tålig för den hade inte tappat ett kronblad på en endaste blomma när tulpanerna hivades på komposten efter en vecka.

Vårtecken-måndag

Snöfall under veckan har inte hindrat våren egentligen. Det ska gå lite långsamt, så man hinner njuta av varje litet framsteg. Fler som njuter och visar sina vårtecken hittar du på Humlebackens blogg.

 

 

Här har snödropparna slagit ut sina kjolar, krokusarna öppnat sig i solskenet och jag har hittat små aklejablad. Härligt så det förslår i Västergötland.

Bildligt talat v. 10

Bildligt talat - info och regler

I fokus

Tulpanerna har dominerat fönsterbrädan i någon vecka, men nu är det återigen orkidéerna som är i fokus. Passar fint till veckans FOTOTRISS.

Sju dagar

Sju dagar och en hög med snö mellan bilderna.

Igår och idag

Det går fort när solen väl börjar värma. Igår morse låg drivor med snö kvar. Idag finns det inte kvar att göra en snöboll av ens. Men snödropparna bryr sig inte, de blommar.

Min juvel

Katarina efterlyser juveler i veckans blommig fredag. Och det Hon säger att när hennes svavelpionhybrid blommar, då står tiden stilla. Precis så känns det när trädpionen slår ut här hemma i början av juni. Och den är inte bara underbart vacker, den doftar så makalöst ljuvligt dessutom. En riktig trädgårdsjuvel!

Vårtecken

Dags att följa vårens väg genom Sverige. Kika in på Humlebackens blogg och se hur våren breder ut sig.

 

Mina iakttagelser är från Västergötland, västra sidan av Billingen.

 

Hos mig är det inte bara solsken utan också krokus och snödroppar som strålar. Varning till alla allergiker, hasselhängena är sprickfärdiga. Härligt vårtecken för vissa, fasa för andra.

Prickigt

Prickigt av det mindre trevliga slaget. Lätt paralyserad, vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till med de torra prickiga kvistarna på persikan. Kan detta vara förstadiet till krussjukan? Det känns som om de angripna kvistarna ska skäras bort och brännas oavsett...

Mer prickigt i veckans fototriss

Mjukt och hårt

Mjuka blommor med hårda stjälkar (nja ganska hårda) i Blommig fredag.
Jag trodde det skulle bli en mjuk övergång att gå omlott med halvtid på gamla jobbet och halvtid på nya jobbet i tre månader, men det var mycket hårdare och tuffare än jag kunde ana.

 

Jag fick en underbar bukett tulpaner av mina gamla jobbarkompisar som jag lovat att hålla liv i åtminstone en vecka. Med tanke på hur snabbt våren verkar vara på gång, så kanske jag kan byta ut dem mot egenodlade när de vissnat ner... ;)


Vårtecken 2012

Varje måndag på Humlebackens blogg

RSS 2.0