Fjärilskväll

Det var en magisk kväll igår. Idag ösregnar det och då finns inget trevligare än att njuta gårdagen i repris.
Inför mina ögon

Vilken upplevelse. Jag gick omkring och njöt i trädgården, som vanligt med kameran i hand. Då öppnar sig jättenattljusets blomma, mitt inför mina ögon.Första bilden blev lite suddig tyvärr, men sedan fick jag en skarp serie. Så här öppen stannade blomman medan det var tillräckligt ljust för att fota.


Lavendelälskare

Har hittat en rolig funktion på kameran. Den tar automatiskt 3 bilder i följd med olika fokuspunkter och bländarvärden. Jag ställde in kameran på slutartid 1/500 sek och fick de här bilderna på den lavendelälskande amiralfjärilen.

Kamerans egna val:
Bländartal:               F/3,5                                     F/4                                                           F/3,5
Exponeringsbias:      -0,3                                      -1,3                                                          +0,7
ISO                         125                                        80                                                            200


ABC - O som i ormbunke

Bor man som jag nära skogen så finns ormbunkarna i närheten. På våren när de kommer upp är de så sirliga och vackra med sina krusiduller. Sedan växer de och växer och blir till slut så stora att de kan användas som en liten ombonad koja, i alla fall om man är en liten kanin och gillar allt som är grönt. :)
Fler O-tolkningar att se finns här!

4523786846_4250cdfd2c_m[1]

 


och kan detta vara

en vitgräsfjäril?  Att det ska vara så svårt att hitta samma mönster och färg i uppslagsboken, alltid är det något som inte stämmer. Den här fjärilen har inte ett orangefärgat fält på vingen som vitgräsfjärilen tydligen ska ha, men jag hittar å andra sidan ingen bild på någon fjäril som har samma mönster men utan det färgade fältet.

Notera också att den sitter på min "gräsmatta" och då har man förklaringen till att jag oftare kallar det grönyta än gräsmatta. :D Inte ett grässtrå så långt ögat kan nå.


Kan det vara

en luktgräsfjäril?

Jag har köpt en ny fjärilsbok, men inte var det lätt att hitta. Ingen som perfekt beskrev den här med sina ringar på undersidan av vingarna. Det kanske hade varit lättare om jag sett fjärilen från ovansidan också, men det missade jag.

Stjärnflockan blommar fint och den behöver jag inget lexikon för att känna igen.


Nyss utflugen

Mamma (eller pappa) vakar över bebisen när han lämnar boet första gången. Är den inte charmig, den tufsiga grönfinksungen?
Slumdog millionaire

av Vikas Swarup är en rolig och annorlunda uppbygd actionhistoria som också berättar om Indien och dem som lever i fattigdomen.

Ram har svarat rätt på alla frågor i det nya tv-programmet "Vem vill bli miljardär?" men innan programmet sänds blir Ram arresterad av polisen med motiveringen att en fattig pojke som aldrig gått i skolan måste ha fuskat för att kunna svara på alla frågorna.

En mystisk, kvinnlig advokat dyker upp vid förhören och när hon intervjuar Ram utifrån de frågor som ställdes under tävlingen beskriver han hela sitt liv för henne och förklarar på samma gång hur slumpen kunde göra att han faktiskt kunde svaren på nästan alla frågor.


ABC - N som i Nötskrika

I min iver att komma ifatt i ABC-utmaningen så har jag gått i förväg. Petunia har inte lagt upp N-temat ännu - sol och semester är giltiga skäl. :) Men jag lägger ut mitt N, så länkar jag senare.

Till N har jag valt en bild på en vacker fjäder. Den har garanterat suttit på en Nötskrika, det finns väl ingen annan fågel med så skarp blå teckning på vingpennorna.Några bilder på fågeln som den såg ut i vintras när den besökte trädgården för att äta solrosfrön.Fler N-tolkningar att se finns snart här?

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


ABC - M som i Meconopsis

Meconopsis är det latinska namnet för den blå bergvallmon. Den vackraste och skiraste blomman i trädgården. Och färgen, den underbara ljusblå himmelsfärgen. Mmmmmm..

Fler M-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


ABC - L som i lavendel

En regnig dag, då är det dags att komma ikapp i bokstavsutmaningen.

Här kommer lavendel till bokstaven L.Fler L-tolkningar att se finns här:

4523786846_4250cdfd2c_m[1]


Trädkrypare

Jag har sett trädkryparen då och då, men den är snabb och jag har inte lyckats få den att fastna på minneskortet. Tragiskt att jag hittade den död nedanför fönstret. Tydligen för rent, trots att jag inte putsat på läääänge.


Semester hemmave´

Det finns så mycket att se på i trakten där man bor.

Idag har vi semestrat på Kinnekulle - 3 mil hemifrån.

Efter att ha gått igenom dagens fotoskörd slås jag av vad mycket man hinner med på en dag.


 • Flyhovs hällristningar
 • Husaby kyrka
 • St Sigfrids källa
 • Biskopsborgen
 • Lasses grotta
 • Kinnekullegården
 • Utsiktstornet
 • Kungastenarna
 • Andrés utgrävning
 • Utsikt
 • Promenader
 • Fika
 • God mat
 •  

  Och hela dagen med strålande vackert väder.

  Måste skaffa ny

  fjärilsbok. Tryfjärilen finns inte i Sverige enligt mitt fjärilslexikon.


  Men den här bevingade varelsen ser exakt ut som den Tryfjäril som fanns avbildad i boken. När jag bläddrade fram utgivningsår så upptäckte jag att boken var 20 år gammal... Det hinner hända mycket på den tiden.

  Pilotens hustru

  Pilotens hustru av Anita Shreve är en historia om kvinnan som upptäcker att hennes man har levt dubbelliv.

  Lite förutsägbart, men ändå en ganska bra bok som porträtterar huvudpersonen på ett trovärdigt sätt.


  Fågelungar

  Nu hoppar det runt fågelungar i nästan varenda buske. Det är trastar, sädesärlor, flugsnappare. Det går inte att fota dem som man kan göra med de vuxna vid fröautomaten på vintern. Nej, de här rackarna är verkligen vilda och rädda.

  Bildbevis på att jag faktiskt har sett dem, är detta suddiga foto på flugsnapparen som matar sin unge på en gren i körsbärsträdet. Båda flög snabbt när jag försökte smyga närmare...


  ABC - K som i Krusbär

  Snart är det dags att baka årets första och tyvärr enda krusbärspaj. Det blir en liten skörd i år, men det gör väl inte så mycket, det kommer annat gott i trädgården också som smultron och jordgubbar. :)  Fler K-tolkningar att se finns här:

  4523786846_4250cdfd2c_m[1]


  ABC - J som i Juvenil

  I fågelböcker kallas unga fåglar för juvenil. Vilket lämpligt tillfälle att publicera gårdagens korta möte med de alldeles nyss utflugna flugsnapparungarna. :)

  Bilden är fruktansvärd oskarp, det var ganska sent och det lilla ljuset från den nedgående solen var inte direkt till hjälp när jag skulle fota. När jag sedan försökte gå närmare så flög de. Fantastiskt att de kan flyga så små som de är.

  Jag är flera veckor sen i Bokstavsutmaningen, men lägger in i ordning så kommer jag förhoppningsvis snart ikapp.

  Fler J-tolkningar att se finns här:

  4523786846_4250cdfd2c_m[1]

   


  RSS 2.0