Doris Lessing

Afrikatemat fortsätter och Doris Lessing är en intressant jämförelse med Karen Blixen. Båda författare med starka band till Afrika.

Doris Lessing växte upp i Rhodesia och hennes debutroman Gräset sjunger utspelar sig där. Boken handlar om Mary, som lyckas slita sig från sin fattiga uppväxt på landsbygden och skapa sig ett trivsamt och socialt liv i staden. När hon till slut bryter upp för ett giftermål med Dick, en ensam farmare faller hennes liv samman och hon går långsamt sitt öde till mötes.

Romanen skildrar Marys psyiska förfall, men ger framför allt en bild av hur européerna förhöll sig till de infödda. Det outtalade, underförstådda att de vita var överlägsna och de infödda tjänare.

Redan från början vet läsaren att Moses, den svarta tjänaren, får skulden för mordet. För så var det, alla visste, att ett brott mot en vit alltid var begånget av en inföding.


I Alfred och Emily fantiserar Lessing om sina föräldrars liv. Hon beskriver dels de faktiska omständigheterna och det faktum att de inte blev framgångsrika farmare i Afrika som de hoppats. Sedan ger hon sig i kast med att skriva om hur deras liv hade kunnat gestalta sig om saker hade blivit annorlunda.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0