Utvald av en häst

Chosen by a horse, skriven av Susan Richards är en riktig tårdrypare.

Djurpolisen hade beslagtagit massor av hästar från en uppfödare och Susan lovade att ta hand om en av dem. Bland de utmärglade och vanvårdade hästarna visste hon inget annat sätt att välja än att gå efter namn och hon valde Current Squeeze. Flocken med hästar var vettskrämda och när de försökte skilja ut en av dem insåg Susan att det spelade ingen roll. Hon bad tjänstemännen sluta jaga runt hästarna och bara ge henne den första de fick tag i, eftersom hon inte stod ut med att se stressen och rädslan.

Ett magert sto med föl lät sig infångas och följde utan några protester upp i transporten. Susan hoppades att namnet inte skulle vara signifikativt för hästen, hon hette Lay me down.

Lay me down visade sig äga den vänligaste och mildaste själ och personlighet som Susan någonsin mött. I boken berättar hon om den tid hon fick tillsammans med Lay me down och drar paralleller till sitt eget förflutna. 

Precis som hästen har hon genomgått trauman, med besvärlig uppväxt och urusla relationer som vuxen. Hon känner stor förundran över hur hästen som blivit så illa behandlad kan vara så öppenhjärtlig, tillitsfull och faktist kärleksfull - trots allt hon blivit utsatt för. Själv har Susan bara känt ilska och frustration över sin bakgrund och i motsats tll hästen vågar hon inte lita på någon. 

När Susan lär känna Lay Me Down reflekterar hon över sitt liv och sina egna känslor och hon ger hästen äran att öppna Susans sinnen och förstå att livet levs här och nu, varken i det förflutna eller i framtiden.

En underbar, men sorglig, historia med en ärlig beskrivning av hur mycket en relation med ett djur kan betyda för en människa.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0