Molnrulle

Stackmoln heter Cumulus och fjädermoln heter Cirrus. Men vad heter sådana här molnrullar tro?

Den mystiska molnformationen fanns på himlen när jag åkte till jobbet i morse.


För ungefär ett år sedan såg det ut så här på himlen.

 
Bilden var med i 365-utmaningen 2009


Tisdagstema - Långsam

Mossa växer förvisso inte långsamt... ;) men de där andra växterna på bilden, jag brukar dra dem över samma kam som taklök - vet inte alls vad de heter. De växer väldigt långsamt, men troget i stenmurens mossa.

Fler långsamma bilder på tisdagstema.

 


Veckans vårtecken

Den första riktigt riktiga vårveckan med mängder av smältvatten när snön sakta försvinner. I rabatterna hittar jag blad och knoppar som verkar ha trivts bra under snötäcket.

Snödroppar och krokus har redan hunnit slå ut. Tulpanbladen sticker upp och även kärleksörtens prickiga bladrosetter visar sig i vårsolen. Det allra underbaraste vårtecknet är kanske ändå alla fåglar som sjunger runt om i trädkronorna. Det är ett konstant surrande och svirrande av blåmesar, talgoxar, domherrar och som på bilden grönsiskor.




Massor av fler vårtecken kan man frossa i om man klickar sig fram till vårteckensutmaningen på Vivekas blogg Humlebacken.
 


Rund

"The sky is the limit" to interpret this week´s theme - ROUND. My picture is starting from above the sky. ;)

Den här runda ön som flyter i brun smältande issörja är fotad från toppen av det nästan runda fågeltornet uppe i Hornborga Naturum.

Fler runda tolkningar hos Shannara på SaturdayMix #4.


Fototriss - sju

Temat är sju i veckans fototriss.

Min första bild visar sju lager i en kalkstensmur. Vilket besvär att knacka till alla stenar så att de går att stapla och bilda en slät mur.


De kommer bli ett sjuhelsikes besvär för alla allergiker när hasselhängena börjar släppa sina pollen. De här sju är ju inte de enda...


Men de här små miraklen ger inga besvär. Om man inte får ryggskott när man böjer sig ner för att kika på dem... Ja de är sju stycken - på bilden. Många fler runt omkring.  :)



Fler deltagare i Helenas FOTOTRISS.


Bortglömda krukväxter

kan överraska när man viker undan gardinen. Se på den gamla julstjärnan som plötsligt har fått röda blad igen.



Blommig fredag - Rosa

Så här i tidig vår är det inte lätt att hitta blommor som stoltserar med rosa färger. Vitt, gult och blått är vanligare hos mig. Men så kom jag att tänka på fuchsian. <:-) Den brukar ju ha rosa knoppar där den står undanskuffad i garaget hela vintern. Det är dags att börja pyssla om den nu.



Efter sju misslyckade försök och en helt otroligt osammarbetsvillig dator så får jag nöja mig med EN fuchsiaknopp. Tur att den är så tydligt rosa.

Fler rosa blommar hos Katarina


Vårtecken

Varje måndag sedan den 1:a mars har vårtecken rapporterats i vårteckensutmaningen 2010. Klicka på loggan så kommer du till Humlebackens blogg som startade utmaningen och som listar alla deltagare.


Eftersom jag inte var med från början fuskar jag och lägger in mitt första inlägg på en torsdag. På måndag hoppas jag på massor av härliga vårtecken runt om i landet.


 

 Trädgårdsgumman är upptinad.         Snödropparna är framme i det gröna.  Kejsarkrona och tulpan bryter sig fram.


Ordlös onsdag - i rörelse



Fler bilder i rörelse i ordlös onsdag!


I ♥ snösmältning


Flykten över Himalaya

Maria Blumencrons dokumentär om sex barns flykt från Tibet, över Himalaya och fram till Dalai Lamas skolor i Indien. Författarens önskan att göra något för människorna i Tibet gav henne inspiration att göra en dokumentärfilm om flykten.

Boken är inte någon litterär kvalitetsprodukt, men en fascinerande och berörande berättelse. 

Strapatserna vid flykten är mardrömslika. Men ännu mer berörande är ändå tankarna som väcks om vad dessa och alla andra barn i exil måste gå igenom. Hur goda föräldrarnas intentioner ändå är, så har barnen skickats iväg till ett främmande land, en okänd framtid.

Författaren antyder svårigheterna för dessa barn att anpassa sig i sin nya miljö. 







 







Tisdagstema - Plast

Definitionen av plast är att de består av polymerer, dvs långa molekylkedjor. Det vet jag för jag har jobbat på en plastfabrik. Silikon borde därför kunna gå under denna definition eftersom det består av "oorganiska polymerer, även kallade polysiloxaner" enligt NE.

Så min plastbild visar mina härliga färgglada silikonmuffinsformar. :) Sockerkaksmuffins släpper väldigt lätt ur formarna. Bakar man portionskladdkaka i dem, blir det lite svårare att diska. :P



Mer plastiga bilder i tisdagstema.


Ännu talar träden

Calixthe Beyala skriver om sitt ursprung i Kamerun. Genom Eden berättas om byn och dess människor under kolonialiseringen.

Eden är hövdingens dotter, hon är stor, stark och ful och försöker därför fånga sin stora kärlek genom att arbeta hårt. Alla runt omkring hånar henne och skrattar åt hennes dumhet. Hon förför honom och blir gravid, men han gifter sig med hennes syster. Eden blir andra hustru till en välsedd man i byn, men han är inte snäll mot Eden som trotsar konventionerna och slår tillbaka. Hon måste lämna byn.

I sexton berättelser ger Eden en bild av sitt eget liv, såväl som byns förändring under kriget och under fransmännens styre. Hon visar på skillnaden mellan de vitas sätt att tänka och afrikanernas liv. Det är med fasa hon inser att de vita inte ens vet vilken färg deras andar har, byns gröna andar kan inte hjälpa dem när de inte får veta vilken färg motståndarnas andar har. 

Språket i boken är varierande, ofta fräckt och frimodigt, ibland poetiskt och målande. Stämningen är suggestiv, då trolldom, andar och naturkrafter är en naturlig del av den afrikanska byns vardagsliv.


Fototriss - i bakgrunden

Att fotografera med bakgrunden som huvudtema i bilden är en riktig utmaning. Jag har i alla fall hittat några bilder där jag tycker att bakgrunden har mycket att tillföra.

Vindkraftverk

 

Solljus


Vacker vass

Fler bakgrunder i Fototriss hos Helena.


Stjärtmes

Ett enda besök (som jag sett) av stjärtmesen. Den är ju så otroligt söt med sitt snövita huvud och sina långa stjärtfjädrar. Hoppas den kommer tillbaka nästa år.


Avtäckta snötäckta snödroppar

Ett skyffeltag bort - och där står de redo under snön, nästan utslagna. 


 Bara tanken på att jag kunde ha halshuggit dem alla med skyffelbladet...  Vad hade i så fall hänt med våren?


En timme

utan att blogg.se har publicerat min tillbakablick. Och när den väl syns så saknas den i permalinken.

Jag blir så besviken och funderar allt mer på om jag ska flytta bloggen helt.


Tillbakablick - mars 2009


Till mars månads tillbakablick hittar jag beviset på att våren kom enligt almanackan förra året. 24 mars 2009 tog jag den här bilden på en fullt utslagen snödroppe. I år får jag nog vara glad om de slår ut till mitten av april.

Fler tillbakablickar hos Helena på Bildbloggerian

Tisdagstema - tråkigt

Något som jag tycker är fruktansvärt tråkigt är när rådjuren äter och förstör mina växter i trädgården. Men det är inte säsong för att dokumentera sådana tråkigheter nu. Min bild visar i stället grannens raserade trädgårdsskjul. Väldigt tråkigt och lite ironiskt att det har klarat nästan, nästan hela vintern - sen sackar det ihop.



Fler "tråkiga" bilder i TISDAGSTEMA.


Drottningens sista minut

Det skär i hjärtat att slå ihjäl ett så vackert vårtecken. Men ett getingbo strax utanför dörren eller under altantaket är inte så lockande. Den vackra, nyvakna getingdrottningen behövde i alla fall inte frysa ihjäl, hon dog mycket snabbt och smärtfritt utan att förstå att det var flugsmällan som träffade henne. (Själv får jag väl plågas i skärselden för mitt tilltag...)

 

Kvällspromenad

Var ute och gick en sväng i kväll och fick sällskap av solnedgången på vägen hem.


Fototriss - fullt

I Fototriss den här veckan ger Helena temat fullt. Det finns massor med motiv men jag valde att plocka ut tre bilder på alla dessa spår i snön som det är fullt av den här vintern.






























Fler deltagare i FOTOTRISS.


Torsdagsfoto - fyra

Den här torsdagen vill Birgitta se kvadrupplar i Torsdagsfoto. Tema är fyra av någonting och jag hittade en bild med vårkänsla i . Fyra violtulpaner som strålade för knappt ett år sedan.



Vad är det här för en gök?



Ingen gök - bara en nötskrika som var otroligt nervös men hungrig.

Solen går snart ner

i väster igen. Ju längre fram mot sommaren desto mer norrut bryter solen horisonten. I kväll gick den ner "mitt i utsikten" mellan träden.



Utlottning av trädgårdsmycken

Lotta som har den underbara bloggen Livets väv, lottar ut trädgårdssmycken i samarbete med Trådspira. Gå in på Livets väv och läs hur du ska göra om du vill ha en lott.



Bilden är hämtad från Lottas blogg. Se vilka fina änglar hon lottar ut. 










Torsdagsfoto - ovanför dig

Det gäller att se upp och kontrollera hur det ser ut ovanför dig när du stiger ut ur porten. Det kan hänga stora sjok med snö och is precis ovanför huvudet. Mitt råd är att ta en omväg och inte utsätta sig för risken att få en mindre lavin över sig.


Här hemma har inte snömängden varit så alarmerande att det är lavinfara, men håll med om att det är vackert när snön lägger sig i lager på taken.

Fler bilder på ting ovanför dig hos Birgittas Torsdagsfoto.

Stenknäck

Stenknäcken går inte att ta fel på, näbben är jättestor och kan säkert knäcka sten om det skulle behövas. En skygg fågel som kommer på besök någon gång emellanåt.



Ordlös onsdag - Gissa vad!

Fler bilder att gissa vad de föreställer på Ordlös onsdag.


Pilfink

Hur ser man skillnad på en pilfink och en gråsparv? Jag vet bara att pilfinken INTE har grått på huvudet. Jag tror att det bara är pilfinken som har svart fläck på kinden också.


Grönfink

Grönfinkarna kommer ofta i stora flockar till fågelbordet och de sitter inte stilla. Tills jag får en möjlighet att fokusera skärpan på en grönfink får denna bild duga. Det mörka ögat och den klargula kanten på vingen syns tydligt i alla fall.


Tisdagstema - skrämmande

Sett genom den hungriga kattens mun?





Andra skrämmande bilder på TisdagsTema


Gråsiska

Gråsiskans kännetecken är den klart röda pannan och så är ju fågeln grå också förstås.


Bildligt talat - v.9



Fler talande bilder hos MIMO


Talgoxe

Talgoxen är vår allra vanligaste gäst vid fågelborden på vintern. På sommaren är de som uppslukade av jorden, i alla fall av skogen.  


Grönsiska

Vissa år kommer grönsiskorna i stora flockar, men i år har bara några enstaka visat sig vid fågelbordet. Hoppas det beror på att det finns mer mat någon annan stans.


RSS 2.0