Blå höstflox

 
Först kommer blåsipporna, sedan den blå bergvallmon och nu... den blå höstfloxen. :)))
 
Fler detaljstudier av blommor i NatureFootsteps tisdagsmeme BLO-MA

Flytande

 
Allting flyter, jo kolla in veckans måndagstema så får du se. :)

Perforerad

 
Många blommor på ölandstoken är perforerade. Inte slumpmässigt eller oregelbundet, utan väldigt prydligt ett litet hål i varje kronblad. Jag undrar så vad det är som gör detta? Antar att det är en pedantisk insekt. ;)
 
MM3

Sångfågel

 
Nej, jag tror inte den grå flugsnapparen räknas till sångfåglarna, men den håller ändå inte näbben. Sitter på den kala persikogrenen och tjirpar på sina flygfärdiga ungar.
 
 

Fjärilsblomma

 
 
Min vackra blåvinge överlevde inte vinterförvaring i källaren. Men vad gör det när jag har fått nya fjärilsblommor. ;)

Flugsnappare med fångade flugor

 
Den grå flugsnapparen dödade min fuchsia. I rättvisans namn ska jag väl säga som det är, fuchsian dog för att fåglarna hade byggt bo i krukan så jag kunde ju inte fortsätta vattna.
 
I utbyte har jag fått en en fantastisk upplevelse när ungarna lämnade boet igår. Trots att ungarna är ute så håller fåglarna sig i närheten och föräldrarna fångar massor med mat av trädgårdens stora utbud av flygande insekter. Det är såna här dagar man är riktigt nöjd med att inte åka iväg på semestern. :))
 
 

I like katten i rabatten

 
Sommarens varmaste dag säger de att det var igår. Katten njöt och rullade sig i rabatten. 
 
 

Körsbär

 
Noll ord

Lämnat boet

 
Idag har den grå flugsnapparen lyckats övertyga sina ungar att lämna boet. Första flygturen 10 meter. Från blomkrukan på väggen där de kläcktes till den döda körsbärsstammen där mamma (?) satt och lockade.
 

Ljusglimtar

 
I en grönskande sommarträdgård är väl en öppning i bladverket som ger nästan fri utsikt en fin ljusglimt. 
 
Fler ljusglimtar i Onsdagstema
 

Ovanligt

 
Inte bara ovanligt denna sommar, faktiskt unikt. Det är första gången som jag behövt vattna landen. Och för att göra saken både ovanligare och bättre så kunde jag konstatera att myggen har blåst bort. :)
 
Fler ovanliga saker i veckans tisdagstema

Cykeldagar

 
På sommaren och semestern är det skönt att cykla i stället för att promenera. Man hinner så mycket längre med hjulens hjälp. 
 
Fler semesterbilder i måndagstema hos Helene.

Söndagsutflykt

 
Idag var vi en sväng till Hjo och passade då på att göra ett besök i Nillas trädgård som var en av tidningen Lands öppna trädgårdar i dag. 
 
En väldigt vacker och välskött villaträdgård. Mycket rosor, som ju står i full blom nu, men även mycket andra perenner som jag kände igen. Många kan man faktiskt hitta hemma hos mig också. Kanske inte namnsort, men arter som alunrot, riddarsporre, bergvallmo, fingerborgsblommor, pioner, betonika, blåbärsbuskar, persikoträd, funkia, schersmin, magnolia. Det är sånt som trivs i den skaraborgska myllan. 

Mirakel

 
Det känns som ett mirakel när aklejorna växer upp mitt i grusgången. Inte kan man rensa bort dessa små ljuvliga plantor? Måste hitta en plats där jag kan skola dem och rädda dem till rabatterna så småningom.
 
Fler mirakel i veckans fotoutmaning hos 4U2

Svarthakedopping med bebisar

 
Blev så till mig av de söta fågelbebisarna att jag inte lyckades ställa in kameran. Tyvärr blev ISO-talet för högt och bruset gör att det inte går att förstora bilderna. De två små bebisarna simmade en stund med sina föräldrar sedan hoppade de upp på mammas/pappas rygg och kröp in under vingarna. 
 
Och allt detta i dammen 10 meter från landsvägen! Inte behöver man ut i vildmarken för att få uppleva naturen. 

Gulvingad

 
Efter att ha läst fjärilsboken och sedan googlat så är jag nästan säker på att det är en gulvingad fältmätare som jag sett.
 
 
Sen har jag letat lite efter den bruna besökaren också. Kanske kan det vara en slåttergräsfjäril?
 
 
 

Rosarött

En del odlar alunrot för de vackra bladens skull. Blommorna på den här sorten går dock inte av för hackor, börjar blomma i mitten av maj och stor fortfarande i full rosaröd blom i slutet av juli. 

Med vingar

   
 
 
Det är populärt att sitta och sola på trätrappen. Mest flugor, men de lockar inte fram kameran. Det gör däremot flicksländor och getingar. Snart kommer fjärilarna tillbaka och de brukar också gilla trätrapporna mellan blombesöken.
 
 
  
 
En liten brun fjäril har vistats här ett tag. 
Någon som vet vad det här är för sort?
En gräsfjäril av något slag kanske?
 
 
har lagt till en länk till
större bild - klicka här:
 
 
 
 
Mer vingar i Winged #47
 
    
 
 
 
 
 
 

Blodrött

 
I år har blodfingerörten verkligen visat sig från sin bästa sida.
 
Mer färg hos 4U2

Blodfingerört

 
Blo-Ma #8
hos NatureFootstep

Jag önskar

 
Jag önskar att jag kunde tycka lite bättre om den gula praktlysingen. Den är ju så otroligt fin och den växer så bra!  Men fast den är så fin så gillar jag den inte helhjärtat. Den växer för bra, nu måste jag ut och gräva bort hälften i år igen för att den inte ska ta över. 
 
Ibland önskar jag att jag inte hade valt praktlysingen som en tillfällig lösning för att skapa en kant mellan gräsmattan och slänten. Tanken var att det här "ogräset" skulle få stå tills vi kom på, eller fick tid, att göra en bättre lösning. Men varje sommar när det blommar så blir man ju så överväldigad av hur vacker den är att man ändå inte kan förmå sig att gräva bort allt. I fem år har jag hållt på och tuktat baksidan av den tillfälliga blomsterhäcken. Framsidan sköter gräsklipparen så bra.
 
Jag önskar jag kunde visa hur baksidan ser ut. Men vänta, det kan jag ju... 
 
 
Kanske ska man låta det vackra eländet ta över? Men alla gula krokuslökar då? Och gulsipporna? Jag önskar att jag kunde hitta och rädda de raringarna innan jag släpper taget om praktlysingen.
 
Fler önskemål i veckans tisdagstema 

Jordgubbsland

 
Bildligt talat - info och regler

Fina familjen

 
Familjen sädesärla har mycket att stå i nu. Två ungar har kommit ut ur boet och mamma och pappa har fullt sjå att visa dem var de kan hitta mat och var de kan hålla till och var de inte ska hålla till. Mycket snack och flygande är det.

De sista magnoliorna

 
I över en månad har magnolian  haft utslagna blommor. Nu har sista knoppen slagit ut och sedan är det bara "kottar" kvar. I år har busken verkligen överträffat mina förväntningar.
 
När vi köpte busken fick vi rådet att placera den skuggit. Efter att den fört en tynande tillvaro i några år så plockade vi fram den och lät den stå i solen och nu tackar den verkligen. Faktum är att jag tror att den står på den allra soligaste platsen i hela trädgården och den trivs verkligen. Den har växt och tätnat och i år har den blommat med säkert ett 30-tal blommor i över en månads tid. 

Djup

 
Ordlös lördag

Hela familjen

 
Några fler bilder från gårdagens familjeträff i trädgården.

På språng

 
Sinneskattens fredagstema är på språng. Hon visar själv en sädesärla som springer på gräsmattan och fångar insekter. Hos mig har sädesärlan äntligen lyckats locka ut sin unge ur boet. Det måste väl vara livets största språng - att våga lämna boet.
 
Mamma och pappa sädesärla är mycket oroliga och vaksamma. De är hela tiden på språng och kontrollerar omgivningen. Ser de något misstänksamt (som en människa med kamera i händerna) så flyger hon dit och spatserar runt och tjattrar - allt för att dra bort uppmärksamheten från ungen. 

Dagens rara

Ännu en underbar semesterdag. Visst kom det lite regn idag också, men större delen av dagen har det varit uppehåll och det har varit jätteskönt att tillbringa timmar utomhus. Framåt kvällen tog jag också en runda med kameran. 
 
Det är några växter som precis har börjat blomma: funkiornas ljusa klockor, den djupt blå riddarsporren, den röd-oranga praktklätten och den doftande schersminen. Rosorna kan man inte säga att de har börjat blomma ännu, men en och annan knopp börjar öppna sig i alla fall.
 
Andra växter blommar om, som aklejorna där den gula är så vacker trots att den växer lite avigt och undanskymt. Tror jag ska våga flytta den till en soligare plats trots att aklejor helst inte vill flytta på sig enligt min erfarenhet.
 
 

Borstnejlika

 
Borstnejlikorna har sina fingeravtryck, varje blomma har ett unikt och fantastiskt mönster.
 
Fler blomster-macro hos NatureFootstep.

Vallmo ännu

Många vallmoblommor har vissnat, men i motsats till den röda så kommer det fortfarande många nya blommor på den blå bergvallmon.

Rak i ryggen

 
Rak i ryggen och självsäker gång. Sädesärlorna försöker locka ungarna ur boet tror jag. De ropar i träden, de ropar på gräsmattan och med mat i munnen. <:-D
 
Fler bilder på tema rak
TISDAGSTEMA

Svårt att tro

Eftersom det bara kommit 1 (en) enda blomma på min klematis "Ville de Lyon" så försöker jag kompensera genom att ta desto fler kort. Svårt att tro att det är samma blomma på alla bilderna ovan.

Blå

 
Blå är temat i veckans fotoutmaning hos 4U2. Det är egentligen ingen utmaning för mig att hitta motiv. Titta bara vilka underbara blå blommor jag har alldeles utanför dörren:
  Blågull
  Pensé 
  Franska blåmunkar
  Akleja
  Revsuga
  Ogräs (jordreva?)
  Blå Bergvallmo
  Bergklint
  Blåklocka
 
Aklejan och revsugan är överblommad, men enstaka blommor dyker ändå upp.
 

Efter regnet

 
Efter regnet ligger pionerna ner. Men otroligt nog är det bara pionerna som tagit stryk. Det mesta av alla andra växter verkar stå rakryggat kvar. 

Innan regnet slog till

Innan regnet slog till stod pionerna så oskyldigt nyutslagna. Jag vill inte ens titta ut genom fönstret för att se hur det ser ut nu...

Varför vissen

Varför är fuchsian så vissen? Vattnas den inte som den borde?
 
Nej det är sant, den tredje fuchsian får inte längre något vatten. Den offras för en söt liten fågel som har byggt bo i krukan.
 
Det är den grå flugsnapparen som valt att bygga sitt rede på väggen. Det går inte att fota den i boet, som sitter för högt upp. Men en dag lyckades jag knäppa den i björken. 
 

I like borstnejlikor

 
Både de enskilda små blommorna och hela rabatten.
 
 
 
 

Brummande getingar

 
För några år sedan stiftade jag bekantskap med den getingliknande poppelglasvingen, en fjäril som är mycket lik en bålgeting. Den lever bland poppel och sälg.
 
Sälg är ju något som vi har gott om här så när jag hörde brummet och såg den stora svartgula insekten så tog jag för givet att det var fjärilen som jag sett. Dock blev jag lite misstänksam när fjärilen flyttade in på vinden. Hmm, en närstudie och fotografier visar att det ju faktiskt är bålgetingar som har flyttat in på vinden.
 
Men jag har sagt det förr, hellre snälla getingar än arga getingar. Och bålgetingar är vänliga av naturen, så de får bo kvar så länge de inte börjar besvära oss. Läste att ett samhälle med bålgetingar kan käka upp till 0,5 kg insekter på ett dygn. Det är många bladlöss det! Fast antagligen ingår väl inte bladlöss i deras diet för sån tur kan jag väl inte ha.

Minns Pop74

Varje gång jag går förbi de härliga gula dagliljorna minns jag smaken av Pop74. Vet inte om den chokladöverdragna isglassen med konstgjord apelsinsmak fortfarande finns kvar, men som jag minns den smaken, så doftar dagliljorna.
 
Man blir så glad när solen skiner och semestern fortfarande ligger framför en. 

Krolliljorna krullar sig

 
 
 
Nu har krolliljorna öppnat sig och börjat krulla ihop sig.

Gallring på gång

Äppelträden blommade så vackert och rikligt och frukten växer tätt. Gallring måste till och det är bara att gå en runda var och varannan dag. Där man inte törs ta för mycket ena dagen, vågar man ta bort ett kart till nästa dag.
 
 
Plommonträden behöver nog också gallras på kart. 
 
Men inte blåbärsbuskarna! :)
 
 

Bildligt talat

 
Bildligt talat - info och regler

Fler kryp

 
Fototriss är öppet för småkryp hela sommaren. Jag tycker att min lilla bärfis är alldeles för fin för att stanna i mitt privata album. Den suger saft ur vippramsbär, säkert riktigt gott.

RSS 2.0