ABC - Å som i återblick
Å är sista bokstaven i ABC-utmaningen och jag väljer en återblick.
En blick tillbaka till april när ABC-rundan startade, när vårblommorna slagit ut och huset och trädgården var fyllda med husdjur.
När Murre låg och solade på trappen.
och minnet av Astrids hemtrevliga kurr fortfarande spann i öronen.
När den gamla malen fortfarande simmade i akvariet och innan lilla Nemo spårlöst försvann i vattnet.
En återblick till tiden då huskaninen skuttade lös i trädgården varje dag.
Ett hem utan djur är tomt och öde. Fattigt skulle jag säga. Och även om saknaden varit stor och bedrövelsen tung när våra djur har gått bort, den ena efter den andra och jag svor att aldrig mer skaffa djur för att slippa vara med om att mista dem, så är jag ändå glad att vi har fått in en liten katt i huset igen.
Den hemlösa katten som grannen inte kunde ta hand om. Åh, sån glädje ett djur ändå sprider i hemmet, även om katten "bara" ligger i soffan och spinner.
Tack Petunia för ABC-utmaningen. Ser fram emot en ny runda någon gång i framtiden.
Alla ABC-tolkningar finns att se här!
ABC - Ö som i önskedröm
Också ö kommer före å i det norska alfabetet. I min önskedröm blommar trädgården året om. :)
Och jag lever nästan min dröm, för hur kan det annars blomma så här vackert i mellansverige i oktober.
En annan dröm skulle vara att ha en alldeles övervuxen paviljong att sitta och filosofera i. :))
ABC - Ä som i äppelkvist
Petunias ABC-utmaning är ju på norska och i norska alfabetet kommer ä före å. Här kommer min tolkning på ä som blir en äppelkvist, bågnande av mogna vinteräpplen.
ABC - Z som i zebramanguster
För att hitta Z fick jag leta i arkivet. Mindes att jag fotade zebramanguster i Borås djurpark förra sommaren.
ABC - Y som i Yngling
Med mycket om och men omkring mig har jag inte hunnit med bloggen. Tar ett krafttag och lägger in de sista bokstäverna i ABC-utmaningen.
Y får bli ynglingen, grannens söta och käcka ungkatt som kommer förbi och hälsar på ibland. En riktig goding och sötplutt.
Afrikanen
av Le Clézio. Inte årets nobelpristagare men förra.
Först lyssnade jag på ljudboken sedan läste jag den på originalspråket. Ett sätt att friska upp minnet av skolfranskan.
Självbiografiskt om Le Clézios uppväxt i Afrika men framför allt ett porträtt av hans far, som efter att ha verkat som läkare i Afrika hela sitt yrkesverksamma liv hade blivit afrikan i själ och hjärta.
Relationen till fadern var komplicerad och Le Clézio funderar både över vad som fick fadern att bli den person han var och hur faderns disciplin och stränga uppfostran formade barnens uppväxt. Framför allt genomsyras bägge deras liv av Afrika.
Världen öppnas
Läste och somnade, gäsp. Fy sjutton vad tråkigt, och jag måste erkänna att jag bara läste första halvan innan jag gav upp.
Vad den handlade om? Det fanns ingen handling, bara en massa namn, platser och nästan tonårsliknande dagbokspladder. Fy så trist.
Inga nya husdjur!
Så nu ligger det en snörvlande katt i soffan. Stackarn var ju inte frisk heller.
För det första har han kattsnuva, snoret rinner och han snörvlar och fnyser.
För det andra hade han diarré, kanske beroende på falukorven som vi lockade in honom i transportburen med, och straffet vi fick för att vi fångade och låste in honom var fyra stycken illaluktande "olyckor" att torka upp.
För det tredje tål han inte mjölk och eftersom grannen i all välvilja gett honom varm mjölk mot snuvan så kräktes han naturligtvis flera gånger de första dagarna.
Efter de första två dygnen var vi väldigt osäkra på denna, i och för sig, väldigt vänliga kisse - men herre jösses, man kan ju inte husera en katt som inte är rumsren. Hur lär man en vuxen katt att gå på lådan? En natt fick han tillbringa inne på toaletten med kattlådan som sällskap, men den var orörd på morgonen. Och peppar, peppar efter de tidigare nämnda olyckorna så har det inte hänt något mer.
Han ligger där i soffan och snörvlar och spinner. Går till matskålen och äter så tacksamt. Ungefär två gånger per dygn går han ut genom kattluckan - stannar ute mellan två och tjugo minuter och sedan ligger han i soffan igen.
Kanske är det snuvan som gör honom så stilla? Kanske är han så nöjd att få tak över huvudet att han är beredd att lämna över sitt revir? Vem vet? Inte är han till något besvär i alla fall - om han nu bara fortsätter att sköta sina toalettbestyr som man ska.
Hösthelg
Fjäsk med fågelfrön
Säsongen är här igen. Fåglarna ska vintermatas.
Ja, det går väl ingen nöd på fåglarna ännu, men jag tänkte jag skulle fjäska in mig nu på hösten innan grannarna hinner före. Om jag bjuder redan nu så kanske de vackra varelserna väljer just vår trädgård hela vintern. :)
Det tog 35 minuter innan den första fågeln slog sig ner. Tio minuter senare kom stenknäckarna och då kom även kameran fram. De är bara för häftiga!
Koltrastarna sitter i eller under äpple- och päronträden och kalasar på frukt. För dem är inte fröna så lockande ännu. Maskätna äpplen är mycket bättre för svarta trastar.
Entita, grönfink, talgoxe och blåmes däremot lät sig väl smaka.
Fototriss - Alla lika, alla olika
Omöjligt att välja tre bilder till dagens tema, så jag tänjer på reglerna och visar tre alternativa serier i stället.
I den första serien är alla mest lika. Det är samma röda astilbeplanta, samma sommar, men olika långt utvecklad i olika månader: juli, augusti och september.
Nästa serie består av tre olika färger av samma vanliga astilbe. I mitten ses samma planta som ovan. Den riktigt glittrar av pollen i slutet av augusti.
Slutligen har jag satt ihop en serie där jag visar de olika arterna och - om jag har förstått rätt - olika kön på plantorna. De täta rosa plymerna sägs vara honplantor medan de glesa grönvita sägs vara hankön. (Inte färgen utan tätheten visar om det är hon- eller hanplantor) I mitten är den härliga lila dvärgastilben, underbar marktäckare som blommar vackert och färggrannt ända in i oktober.